Waar ben je naar opzoek?

Oorbellen bij kinderen

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Oorbellen bij kinderen

Er zijn eigenlijk maar weinig vrouwen in Nederland zonder gaatjes in hun oren. Vaak hebben ze deze overgehouden aan hun jeugd, doordat hun ouders die lieve kleine knopjes voor hun meisje (of jongen) niet konden weerstaan. Gaatjes in de oren zijn sociaal aanvaard. Sterker nog: je zal nooit afgewezen worden op een sollicitatie omdat je, als vrouw zijnde, oorbellen draagt.

Oorbellen bij kinderen

Discussie

Een jaar geleden barste er een discussie los toen de dochter van Barbie (Samantha de Jong) gezien werd met oorbellen. Een golf van verontwaardiging ging rond op Twitter. Barbie reageerde daar heel koel op: “Een meisje hoort gewoon oorbellen te hebben”.

Echter bestaat vandaag de dag wel de discussie: zijn oorbellen, met name voor kleine kinderen (hoewel deze natuurlijk onwijs schattig staan), nog wel verantwoord? En afgezien van dat het mooi staat vindt men het ook al snel ordinair staan bij jonge kinderen.

Wat zijn oorbellen eigenlijk?

Om het even heel erg zwart-wit te stellen: een versiering van het lichaam. Niets meer, niets minder. Oorbellen worden over het algemeen genomen omdat het ‘mooi zou staan’ en niet omdat deze een functie hebben. Binnen verscheidene culturen zien we ook dat zelfs oorbellen bij hele kleine baby’s worden gezien als ‘mooi’ of in ieder geval als ‘normaal’.

Oorbellen worden door middel van een gaatje in het oorlelletje geprikt en als het ware aan het lichaam gehangen. Op bijna elke hoek van de straat kun je oorbellen laten zetten.

Welke methodes zijn er?

Er zijn twee manieren om de oren van kinderen te piercen. Door middel van een schietpistool waarbij de oorbelletjes met een grote snelheid door de oorlel worden geschoten. Of daadwerkelijk piercen waarbij het gaatje secuur, dan wel snel, wordt gecreëerd met een naald. De meeste juweliers schieten gaatjes in de oren maar ervaren tattoo en piercing-shops zweren bij het handmatig piercen van de oorlel.

Het schieten zou het weefsel teveel forceren omdat het zweerknopje (met een botte punt) met brute kracht door de oorlel wordt geschoten. Het weefsel scheurt waardoor er dus een gaatje ontstaat. Daarnaast schijnt ook het mikken lastiger te zijn met een schietpistool waardoor scheve gaatjes geen zeldzaamheid zijn. Met alle ongemakken van dien. En het komt voor dat het er op het zicht totaal niet uitziet.

En bedankt…

Leeftijdsgrens

Wat is de leeftijdsgrens voor het schieten van gaatjes? Dit verschilt onwijs per juwelier. De ene zaak houdt een minimale leeftijdsgrens van 6 jaar aan maar bij een andere winkel worden zelfs pasgeboren baby’s voorzien van een setje knopjes.

Het is belangrijk om, als ouder zijnde, zelf de juiste afweging te maken. Onder de 16 jaar heeft je kind sowieso jouw toestemming nodig om gaatjes te laten prikken.

Een baby kan niet zelf kiezen

Een baby heeft geen eigen wil en kan de ouders niet duidelijk maken of de gaatjes gewenst zijn. Een peuter kan daarentegen heel duidelijk laten weten wat hij of zij wil. Maar bij jonge kinderen ontstaat er het risico dat deze aan de oorbellen gaan zitten friemelen en zelfs de knopjes in kunnen slikken.

Wat is wijsheid?

Er zijn best wel wat risico’s verbonden aan het piercen van (hele) jonge kinderen: ontstekingen, het scheuren van de oorlel tijdens een ruw spel en zelfs het inslikken van een oorbel. Er wordt dan ook – over het algemeen – aangeraden om in ieder geval te wachten tot een kind zelf een mening hierover kan vormen en zich bewust is van het hebben van oorbellen. Ze moeten er op een verantwoorde manier mee om kunnen gaan om het bovenstaande risico te verkleinen.

Wat vind jij van oorbellen bij (jonge) kinderen: schattig of ordinair? 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Quint zei

    Oorbellen bij baby’s vind ik de reinste onzin. Wat moet een baby daar nu mee? Ik weet dat het in veel Oost-Europese landen normaal is, maar hoop niet dat deze vorm van ‘babymishandeling’ naar hier overslaat. Want je doet wel je kind iets aan, zonder dat deze zich kan verweren. Niet dat gaatjes in de oren nu zo’n ramp zijn, maar het heeft ook geen toegevoegde waarde. Oorbellen zijn om je mooier te maken, maar dat is bij een baby toch niet aan de orde.
    Ik denk dat het bij meisjes een goed moment is om oorbellen te nemen als ze naar groep 3 gaan of zo. Ze weten dan wat oorbellen zijn en kunnen er zelf voor zorgen. Want na het gaatjes schieten is het natuurlijk niet voorbij. Dan komt alle zorg om de gaatjes goed te krijgen, zoals het draaien van de oorbellen en de gaatjes met Sterilon behandelen.
    Bij jongens is het een goed moment om oorbellen te nemen als ze naar het voortgezette onderwijs gaan. Bij jongens is het vaak wat minder geaccepteerd dat ze oorbellen dragen, maar op deze leeftijd kan het wel. Dan beseffen dat je niet per se een meisje hoeft te zijn om oorbellen leuk te vinden.
    Zelf heb ik ook oorbellen in. Die heb ik pas op latere leeftijd laten schieten. Eerst omdat mijn ouders het niet leuk vonden en daarna omdat ik twee oorbellen wilde (in elk oor eentje). Dat was toen nog niet gebruikelijk, zodat er wat lacherig over werd gedaan. Gelukkig zijn man en vrouw tegenwoordig wat meer ‘naar elkaar toe gegroeid’ en is het nu de normaalste zaak van de wereld. Dus i.p.v. mij te schamen voor mijn oorbellen, ben ik nu trots en blij dat ik voor mijn ‘vrouwelijke kant’ uitkom, als je het zo moet/mag noemen.

  • aukje Regeling-Versendaal zei

    Ik vind het te kort door de bocht om maar te stellen dat oorbellen geen functie hebben. Cultureel is er nogal wat te doen om. En dan hoef je echt niet naar een of andere oerstam of nomadenvolk. Bijvoorbeeld in vissersdorpen in Nederland zijn zowel ringetjes door de oren als tatoeages een beproefde methode om een overgeslagen visser te herkennen. Want van lang in het water liggen wordt je niet mooier. De oorbellen, vaak van goud geven niet alleen een indicatie waar iemand vandaan komt maar was ook bedoeld als betaling voor een begraven van oudsher. Dat geeft dus een identiteit. En zoals dat gepaard gaat met nieuwe generaties, die wil je graag er bij betrokken hebben. Versieringen, bepaalde kleding maar ook andere uitingen waarmee je wordt geïdentificeerd zijn niet gek of ordinair. Ze zijn herleidbaar naar een tastbaar verleden. Persoonlijk vind ik oorknoppen mooi bij meisjes maar ik wacht tot mijn dochtertje oud genoeg is zodat ze snapt dat je oorbellen niet in de mond kunt stoppen. Dus zo rond 3 jaar. Mooie Zeeuwse knopjes…

  • Renate zei

    Onze dochter is pas 5maanden oud en heeft nog geen oorbellen over 6 jaar mag ze zelf kiezen of ze wilt of niet

  • INfiction zei

    Bij babietjes vind ik oorbellen niet mooi. 5 of 6 jaar vind ik een mooie leeftijd om in overleg met een dochter richting de juwelier te gaan. Bij jongens vind ik het niet zo mooi. Dit is een van mijn weinige burgerlijke en ouderwetse ideeën en ik ben er zuinig op. 😉

  • Juul zei

    mijn dochter krijgt geen oor bellen. Ze kan als ze wilt met 12 jaar terug komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen