Waar ben je naar opzoek?

Ook mannen hebben pre- of postnatale depressie

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Ook mannen hebben pre- of postnatale depressie

Er is al veel over geschreven en gepraat: vrouwen die in plaats van een roze wolk, een hele donkere stormwolk ervaren. Ook wel pre- of postnatale depressie genoemd. Maar nu blijkt dat dit monster niet alleen vrouwen in zijn macht krijgt, maar ook (aanstaande) vaders!

Dat de roze wolk niet voor iedereen is weggelegd, is onderhand wel bekend. Dat kleine wondertje is geboren, maar de liefde ervoor blijft nog een beetje achter. Angst, spanning, paniek, verdriet, schaamte, schuldgevoelens alles komt voorbij.

Lees ook: Het Monster dat ‘een postnatale depressie’ heet…

Ook bij mannen

Uit onderzoek blijkt nu dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen hier last van kunnen hebben. Er werden 3.523 Nieuw-Zeelandse mannen onderzocht van wie de vrouw of vriendin in het derde trimester van de zwangerschap zat. Ook negen maanden na de geboorte van het kind werden de mannen onderzocht. Een kwart van alle mannen heeft symptomen van een postnatale depressie, één op de vijftig van een prenatale depressie.

Oorzaken

De mannen die voor de geboorte van hun kind last kregen van depressies, bleken vaak onder stress of een slechte gezondheid gebukt te gaan. Mannen die een postnatale depressie kregen, hadden vaak sociale of relatieproblemen. Ook mannen die eerder depressief zijn geweest of werkloos zijn, hebben een grotere kans op depressie na de geboorte.

Lees ook: “Ik durfde niet alleen te zijn met de baby”

Invloed

Volgens de onderzoeker, Lisa Underwood, is het goed dat er nu meer aandacht komt voor depressieve klachten bij mannen, omdat het direct en indirect invloed kan hebben op de kinderen. Volgens Lisa is het belangrijk dat nu niet alleen het taboe op postnatale depressie bij vrouwen wordt doorbroken, maar dat er ook meer aandacht komt voor de mannen.

Had jouw vriend of man last van depressieve klachten rondom de geboorte? Kon hij toen bij iemand terecht?

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen