Waar ben je naar opzoek?

Dan weet je… Mama ben je voor altijd

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Dan weet je… Mama ben je voor altijd

Niemand vertelt je dit. Het is zo overweldigend. Vanaf het begin dat de kinderwens geboren wordt in je hart, ben je een wensmama.
Soms is de weg lang, soms is de weg kort, maar als het dan zo ver is dat je een klein mensje in je armen mag sluiten. Aan jouw zorg toevertrouwd. Voor altijd. Dan weet je het. Mama voor altijd. 

Tijdens de zwangerschap, of in verwachting van een adoptie- of pleegkind. Mama ben je voor altijd. Na weer de zoveelste miskraam, weet je: Mama ben je voor altijd.
Een lege buik, een hart vol verlangen en gemis. Mama ben je voor altijd. Vanaf het moment dat je die eerste bewegingen in je buik voelt, vanaf het moment dat je door alle procedures heen bent. Vanaf het moment dat je je mannetje of meissie in je armen mag sluiten. Mama ben je voor altijd.
Wanneer het anders loopt dan anders. Anders dan verwacht. Wanneer je om welke reden dan ook je kindje niet gelijk mee kunt nemen naar huis. Of misschien zelfs helemaal nooit. Mama ben je voor altijd. Ook als het bedje leeg blijft.

Lees ook: Lizzie kreeg 16 miskramen en verliest dochtertje aan hersenvliesontsteking

Mama voor altijd

Wanneer je zo lucky mag zijn dat je kind het goed doet. Dat je kinderen gezond zijn. Dat je kinderen gelukkig zijn. Besef het maar eens. Sta er bij stil. Mama ben je voor altijd.
Wanneer je baby alleen maar kan huilen, en jij gek wordt van wanhoop. Mama ben je voor altijd. Wanneer je kleuter eigenwijs is of juist heel grappig. Wanneer je peuter het bloed onder je nagels vandaan haalt, wanneer je emotioneel wordt om de zoveelste mijlpaal. Mama ben je voor altijd. Wanneer je je kleine steeds meer los moet laten, omdat je kleine wil spelen met kinderen uit de klas. Wanneer je je kind ‘kwijt’ lijkt te zijn aan school, want je kind verandert. Of je nu wilt of niet. Mama ben je voor altijd. Wanneer je kind ziek is. Van griepje naar griepje. Mama ben je voor altijd.

Wanneer je zelf ziek bent, maar niet ziek kunt zijn.

Wanneer je er toch weer moet staan. Ook al wil of kun je niet. Mama ben je voor altijd.
Wanneer je kind doodziek is, en misschien wel nooit meer beter wordt. Mama ben je voor altijd. Wanneer je samen ligt te dromen in bed, met je kinderen. Als gezin compleet. Tel dan je zegeningen. Mama ben je voor altijd.

Ook als je naar het toilet moet, of even gewoon een kopje koffie wilt drinken. “Mama, mama, mama.” Weet dan: Mama ben je voor altijd. Ook als je onderweg bent, en even je kinderen hebt uitbesteed. Wanneer je opgelucht adem kunt halen, omdat je even geen ‘ge-mama’ aan je hoofd hebt. Wanneer je even weer terug kunt zijn naar voor je mama-zijn. Mama ben je voor altijd. Ook als je even je gedachten kunt verzetten, je verdriet om een kindje dat je mist kunt parkeren. Al is het een minuut. Mama ben je voor altijd. Waar je ook gaat. Met of zonder kinderen. Ze blijven altijd in je hart. Eenmaal een mama, altijd een mama. Met lege armen, of volle armen. Een gebroken hart, of een vervuld hart. Mama ben je voor altijd. Wanneer je kinderen uit huis zijn, en je bent (weer) samen met je lief. Of gewoon alleen. Het is maar hoe het leven loopt.

Lees ook: Hier doen we het voor!

Ook dan. Mama. Voor. Altijd.

Ook al denk je dat je faalt. Mama ben je voor altijd. Je doet het goed. Natuurlijk, mag je eens boos worden als je kind niet wil luisteren. Niet wil slapen. Mama ben je voor altijd. Natuurlijk mag je huilen. Je af en toe verstoppen voor een beetje me-time. Mama ben je voor altijd.
Je bent en blijft ook gewoon een mens. Iemand die aan zichzelf moet denken. Ook al denk je misschien dat je jezelf voor altijd weg moet cijferen. Niet ten koste van jezelf. Zolang we weten: Als het erop aan komt, geven we ons leven voor onze kinderen. Mama zijn en blijven we voor altijd.

Daarom, mama. Deze is voor jou:

Je bent de beste mama van de hele wereld.

De beste mama die jouw kind zich wensen kan.

Mama voor altijd. Dat ben jij.

En heel soms… Heel soms even niet 😉

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen