Waar ben je naar opzoek?

Ode aan de alleenstaande moeder

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Ode aan de alleenstaande moeder

alleenstaande moeder

Soms begin je aan een zwangerschap, vol vertrouwen en geluk. Jullie zijn een stabiel stel en wilden niks liever dan een kindje samen. Of je bent inmiddels veertig en hebt de juiste man nog niet ontmoet en moeder worden is je ultieme wens. Of je bent na een one night stand per ongeluk zwanger geworden en de vader is in geen velden of wegen te bekennen. Of je partner is overleden en je bent ineens alleen achtergebleven samen met je kindje(s).  Er zijn talloze voorbeelden met hetzelfde resultaat: je bent een alleenstaande moeder.

Lees ook: Daten met een alleenstaande moeder: ze zijn geweldig!

Waar wij vrouwen in een goede relatie nog wel eens klagen over onze man die niet genoeg doet in het huishouden doet of het verschonen van poepluiers probeert te ontwijken, staan deze mama’s er echt helemaal in hun uppie voor. Ik heb zo ontzettend veel respect voor deze moeders. Een alleenstaande moeder is niet alleen een soort B.V. die nooit ophoudt, ze krijgt ook nog al eens te maken met vooroordelen. Want waarom is ze eigenlijk een alleenstaande moeder? Wilde de vader haar soms niet meer? Was ze “lastig? Of kon ze geen man aan zich binden om een kindje mee te krijgen en moest ze het daarom maar alleen doen?

Ik denk dat geen enkele alleenstaande moeder het ooit van te voren zo had bedacht. Persoonlijk denk ik dat elke moeder, vroeger dezelfde droom had als wij allemaal. Een huisje, een partner (of dit nou een man of een vrouw is) en een baby. Daarom vind ik ook dat we de alleenstaande moeder wat meer mogen ondersteunen in haar leven als mama, maar ook in haar strijd tegen de vooroordelen. Soms heb je de dingen die in je leven gebeuren niet in de hand. Sterker nog: ik denk dat de meeste dingen in het leven je grotendeels overkomen.

Laten we de alleenstaande moeder prijzen en motiveren in plaats van naar beneden te halen. Geef haar het gevoel, dat ze trots mag zijn op zichzelf als moeder. Zij hoort het immers een stuk minder vaak dan wij, die het regelmatig van onze partners horen. Complimenteer de alleenstaande moeder als je haar tegenkomt, vertel haar hoe sterk je haar vindt en wie weet groeit haar zelfvertrouwen weer een beetje.

Ken jij of ben jij een alleenstaande moeder en wil je je verhaal kwijt in een vertrouwde omgeving? Kijk dan eens hier.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties
 • M zei

  Bewuste keuze of niet wanneer je in je leven alleen komt te staan met je schatten, is dat inderdaad niet zo evident als het lijkt. Maar bij het zien van een glimlach op die kleine lieve snoetjes besef je telkens opnieuw waar voor je leeft. Dikke knuffel voor elke alleenstaande mama.

 • Marga schuiling zei

  Hoi ik ben een oma van een tweeling van mijn dochter die alleen staand is en wou even mee zeggen dat ik super trots op haar ben. Ga er maar aan staan een tweeling alleen opvoeden de vader vertrok toen de kindjes twee maandjes oud waren en nog in het ziekenhuis lagen want ze waren bijna drie maandjes te vroeg geboren. Dus lieve schat van mij deze ode speciaal voor jou omdat je het zo super goed doet. Trotse oma.

 • ByLeen zei

  Tnx voor deze ode! Doet mij goed 🙂

 • Karin zei

  Wat lief en mooi geschreven! Deze bewust alleenstaande mama steekt de complimenten in haar zak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 4 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 4 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen