Waar ben je naar opzoek?

4-jarige Noah heeft altijd een jetlag: een dag duurt voor hem 23 uur

1 minuut lezen Marian Alons
4-jarige Noah heeft altijd een jetlag: een dag duurt voor hem 23 uur

Het kan je als ouders al veel zweet en moeite kosten om een kind een goed slaapritme aan te leren. De ouders van Noah(4) weten er alles van. Het jongetje heeft namelijk een dagritme van 23 uur, in plaats van de gewone 24 uur. Erg vervelend voor hemzelf, maar net zo moeilijk voor zijn papa en mama.

De wereld staat voor Sandra en Jochem op z’n kop. Door een zeldzame genafwijking heeft hun zoon Noah een dagritme van 23 uur. “Door een fout in een slaapgen, duren zijn dagen maar 23 uur. Hij is de enige op de wereld met deze afwijking, op een muis in een laboratorium na.”, aldus mama Sandra.

Lees ook: Strengere regels over bedtijd helpen kinderen genoeg te slapen

Nu zou je kunnen denken, dat de ouders gewoon een kind hebben die moeilijk in slaap komt, maar zo simpel is het echt niet. Het Nijmeegse Radboudziekenhuis heeft de genmutatie gevonden bij Noah. Vader Jochem: “Elke dag verschuift een uur. Hij loopt nooit gelijk aan ons dag- en nachtritme.” 

Voor het jongetje is het alsof hij  elke dag een zware jetlag heeft. Moeder Sandra: “Als de rest van Nederland net wakker wordt, heeft Noah al een halve dag gehad, bijvoorbeeld.” Zijn dagen kunnen compleet omgekeerd zijn: als zijn ouders ‘s avonds warm eten, heeft Noah een ochtendgevoel.

Nachthulp

Noah

Noah heeft een speciale klok waarop hij het ritme kan zien van de mensen om hem heen. Het blauwe gedeelte staat voor slapen en in tussen weet hij dat iedereen dan slaapt, omdat het nacht is.

Ouders Sandra en Jochem hebben nog twee zoons van 7 en 10 jaar, die natuurlijk ook hun aandacht nodig hebben. De ouders maken inmiddels doordeweeks, noodgedwongen, gebruik van een team nachthulpen van de thuiszorg.

Lees ook: Onze rituelen voor het slapen gaan + tips

School

Voor de familie zit er geen ‘rustige’ vakantie in. In het weekend draaien de ouders om de beurt een nachtdienst. Veel hobby’s hebben Sandra en Jochem niet meer. “Daar hebben we geen tijd voor. Het enige wat we graag willen, is dat Noah straks naar school kan.”

Ondanks zijn genaandoening klagen Sandra en Jochem niet: “Iedere dag met Noah is beter, dan een dag zonder. Hij is een erg vrolijk en speciaal kind. En hij is een echte hartendief.”

Bron: AD  –   Bron foto Noah: Gerard Verschooten   – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen