Waar ben je naar opzoek?

Mogen de relblogs weg?

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Mogen de relblogs weg?

Je ziet momenteel veel van die opstandige moeder blogs. Je kent ze ongetwijfeld, ze trappen overal tegenaan, promoten de ontaarde moeder en doen alsof het ze allemaal niet zoveel kan schelen. Het meest frappante aan deze blogs vind ik nog de commentaren van de mensen eronder. Alsof niemand een filter heeft, enkel en alleen omdat men vanachter een laptop of tablet scherm zit te becommentariëren.

Ik heb al die negativiteit en het relgevoel nooit begrepen. Waarom is ergens tegenaan schoppen de trend? Ik laat hem graag aan me voorbijgaan. Ik denk dat juist nieuwbakken moeders, dit soort blogs niet moeten lezen. Ze geven een verkeerd beeld van hoe je zogenaamd tegen het moederschap aan zou moeten kijken. Relaxed, alsof het niks voorstelt en haast onverschillig.

Lees ook: Sorry en bedankt lieve lezers!

De moeder die niet op een roze wolk zit, heeft vaak veel angsten. De angst om het allemaal verkeerd te doen bijvoorbeeld. Maar ook de angst dat haar kindje iets overkomt. Deze mama’s voelen zich enorm verantwoordelijk en leggen de lat heel hoog voor zichzelf. Als je dan leest, dat het moederschap allemaal wel meevalt, dat we vooral onze schouders moeten ophalen voor alles, voelen deze kersverse moeders zich hier enorm buiten vallen. Want deze moeders ervaren hun moederrol helemaal niet zo. Zij leggen de lat niet voor niks zo hoog, ze willen de perfecte moeder zijn en krijgen door dit soort blogs een enorm faalgevoel.  Ze vragen zich af: “Waarom kan ik geen relaxte moeder zijn?” Of: ”Waarom denken deze moeders overal zo makkelijk over, terwijl ik alles continu aan het afwegen ben?”

Ik denk dat de mensen die zulke blogs schrijven, vaak zelf diep van binnen enorm onzeker zijn en dit op deze manier proberen te verbloemen. Dat is echter het laatste wat je zou moeten doen. Ik denk dat je je onzekerheden beter kan accepteren. Omarm ze! Ik begeleid zelf moeders die ofwel een postnatele depressie hebben of het moederschap moeilijk aan kunnen en alles wat daar tussenin zit. Maar ook ik heb die onzekerheden. Het zou niet in me opkomen om die te gaan verbloemen en te doen als ik zo’n o-zo relaxte moeder ben. Ik vind het een schijnvertoning.

Lees ook: En dan heb je het: een postnatale depressie! En hoe verder?

Ik begrijp dat het soms geestig is om grapjes te maken over bepaalde dingen. Om tegen de enorme kneuterigheid die er soms heerst in ons land, in te gaan. Humor is heel belangrijk en ook in tijden van een depressie erg welkom. Maar laten we oppassen dat we niet doorschieten. Laten we stoppen met dat overdreven recalcitrante gedoe. Ik word er doodmoe van, laat staan al die net bevallen moeders die hun handen vol hebben aan het vinden van een dagelijkse routine met hun baby.

Alles met mate

Laten we hen niet nog meer het gevoel geven dat ze het niet snappen, niet goed doen of nog erger: een stresskip zijn. Ik vind het prima dat er soms dingen aan de kaak gesteld worden die niet kloppen of ouderwetse denkbeelden onderuit worden gehaald. Prima! Maar laten we niet tegen alles aanschoppen wat het moederschap behelst. Alles met mate, zei mijn oma altijd. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Mogen de Relblogs weg?

Voel je je ook vaak onzeker over je rol als moeder en wil je werken aan meer zelfvertrouwen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties
 • Lisette zei

  Tja, Tilda, zoals je weet ben ik loedermoeder van het jaar geworden. Ik voel me dus aangesproken! Maar wat ik juist probeer te zeggen, is dat ik (een vele moeders met mij) heel onzeker worden van al die perfecte plaatjes op social media. En perfecte verhalen over geweldige vakanties zonder wolkje aan de lucht. En blozende kraamvrouwen op hun roze wolk. Als loedermoeder probeer is uit te dragen dat het ook goed is als het niet perfect gaat. Als je naar zorgt dat je het trekt een dat je kinderen fatsoenlijk opgroeien. Kortom zelfde doel, andere insteek. Ik denk dat alle moeders die onzekerheid erkennen en iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om…

 • Esther zei

  Ik denk dat je ook een beetje doelt op de loedermoeders? Het is toch juist goed als “onzekere” of moeders die het zwaar vinden moeders zien dat je er allemaal niet zo zwaar aan moet tillen. dát is toch wat je moeders die het moeilijk hebben moet duidelijk maken. dat het allemaal niet zo perfect moet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen