Waar ben je naar opzoek?

Moeders zijn superhelden

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Moeders zijn superhelden

Mama is een superheld

Moeders zijn een soort superwezens. Ze hebben geen idee waar ze aan beginnen, voordat ze moeder worden. Toch lukt het ze allemaal om, na de geboorte, het pad van het moederschap te bewandelen. Met verve mag ik wel zeggen.

Het maakt niet uit hoe je dit pad bewandelt, je mag er super trots op zijn dat je dit pad überhaupt bewandelt. Sommige moeders voelen de affiniteit met het moederschap niet meteen, andere mama’s zijn meteen helemaal in hun rol als moeder gesetteld alsof het niks is.

Zoeken naar de balans

De ene moeder heeft één kindje en laat het daar bij, de andere moeder heeft zes kinderen onder haar vleugels. Het resultaat is hetzelfde: elke dag is het weer zoeken naar de balans tussen werk, privé en een sociaal leven.

Goed eruit zien

Daar bovenop ligt er nog een enorme druk om vrouwen, om er zo goed mogelijk uit te blijven zien. De zwangerschapskilo’s moeten er in rap tempo af. De rimpels en wallen smeren we weg of worden zelfs met botox of fillers te lijf gegaan. De ene vrouw geeft niks om haar uiterlijk en de andere mama smeert een lekker make-upje op ’s morgens.

Teleurgesteld

Moeders jongleren dagelijks om alle ballen in de lucht te houden en zijn vaak teleurgesteld in zichzelf als dat dan een keer niet lukt. Als er een keer een bal valt, of ze het gevoel hebben het niet goed genoeg te doen. Ik kan je verzekeren, dat elke moeder dat gevoel minstens één keer per dag heeft. Dat is ook prima, want dat hoort er helemaal bij. Geen enkele moeder is perfect, dus jij ook niet.

Lees ook: 26x Wat een moeder denkt tijdens het schoonmaken

Slonzige mama’s zijn net zo leuk

Godzijdank, want de wereld zou er toch een partij saai uitzien met alleen maar perfect gestylde Pinterest en Instagram waardige mama’s! Ik vind de slonzige mama’s namelijk net zo leuk! Laten we beginnen met stoppen met de lat zo hoog te leggen voor onszelf. Alleen jij bent zo hard voor jezelf namelijk, de rest van je inner circle vindt je prachtig en een hele goede moeder. Dus stop met vergelijken met andere vrouwen en moeders.

Morgen is er weer een nieuwe dag

Stop met jezelf te veroordelen als de dag niet verloopt zoals jij graag had gewild. Of als je je baby een keer te lang in zijn poepluier hebt laten liggen en er daarna luieruitslag op de billetjes zit. Of als je nieuwe Pinterest recept niet op een daverend succes uitloopt. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen. Benoem voor het slapen gaan wat er die dag wel goed ging bijvoorbeeld. Dan benadruk je de positieve kanten van je leven, in plaats van de nadruk te leggen op de negatieve aspecten van zo’n dag. Je hoeft niet perfect te zijn, goed is ook goed genoeg!

Lees ook: De mythe van de perfecte moeder

Superhero

Omarm je superhero status volledig en laat even binnenkomen hoe knap het eigenlijk allemaal is, wat je op een dag presteert. Het feit dat je elke keer weer volledig aangekleed en met je haar semi gefatsoeneerd, op je werk verschijnt bijvoorbeeld. Of dat je niet elke avond eten bestelt bij thuizbezorgd.nl, maar juist vaak zelf kookt voor je gezin. Of dat je je baby hebt laten lachen door gekke bekken te trekken en intens van dat geluidje hebt genoten. Dat je ondanks het weinige slapen en je intense vermoeidheid, toch nog gesprekken kunt voeren die niet alleen over je kroost gaat.

Ik kan nog vijftig pagina’s volschrijven met dit soort voorbeelden, maar ik denk dat je de strekking wel begrijpt. Wees trots op wat voor je moeder je bent! Op wat je elke dag weer voor elkaar bokst. In welke hoedanigheid dit dan is, is eigenlijk totaal onbelangrijk. Prijs jezelf de hemel in, omdat je bent wie je bent. Punt.

Bron beeld: Pixababy

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen