Waar ben je naar opzoek?

Moederdag is niet voor iedereen een feest

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Moederdag is niet voor iedereen een feest

Moederdag staat in het teken van het vieren van je eigen moeder. Dat ze zoveel voor je betekent, en om alles wat ze voor jou (en je partner of gezin) doet. Je uit je dankbaarheid en toont op zo’n dag extra affectie naar je moeder toe. Je viert haar leven en toont je waardering in de vorm van een cadeau of een lekkere maaltijd bijvoorbeeld…

Moederdag is niet voor iedereen een feest

Wat als…

Maar wat als je nou niet zo’n goede band met je moeder hebt? Wat als je eigen moeder bijvoorbeeld niet meer in je leven is, omdat je geadopteerd bent, te vondeling bent gelegd of je moeder simpelweg is weggegaan en nooit meer is teruggekomen? Of als je moeder er wel al je hele leven is, maar jullie geen goede band hebben onderling? Wat als je miskraam na miskraam hebt gehad of een doodgeboren kindje hebt gebaard?

Voor deze moeders is Moederdag geen feest, maar juist vaak een dag waar ze tegenop zien. Bij het woord Moederdag krijgen ze vaak al negatieve associaties. Ook voor de moeders die zelf moeder zijn geworden en zien hoeveel vreugde en voldoening het moederschap aan hun eigen leven toevoegt. Dan is zo’n Moederdag en de hele hype er omheen extra wrang. Want je wil in zo’n geval eigenlijk niet nadenken over wat je allemaal moet missen, als het om je eigen moeder gaat. Ze worden die weken ervoor al constant met hun neus op de feiten gedrukt en eigenlijk willen deze vrouwen, wiens moeder niet zo’n prominente rol speelt in hun leven, het liefst diep onder de wol kruipen en er niet meer onder vandaan komen. Begrijpelijk, want zo’n dag als Moederdag roept dan extra veel pijnlijke herinneringen op.

Moederdag = commercieel

Er zijn overigens ook veel moeders die wel een goede band met hun moeder hebben en Moederdag zelf ook een enorme heisa om niks vinden. Die niet zo nodig in het zonnetje gezet willen worden en die het allemaal wel gesneden vinden. En er zijn mama’s die Moederdag heel erg leuk vinden, die ervan genieten dat ze die dag in het zonnetje worden gezet en daar met volle teugen van genieten. Die het wel leuk vinden om in de belangstelling te staan. Hoe dan ook, Moederdag houdt de gemoederen, elk jaar weer flink bezig.

Hormoonbommen

De mama’s die net bevallen zijn, zitten bomvol hormonen en de kraamtranen zijn niet van de lucht. Als je er dan ook nog Moederdag te verwerken krijgt, boven op een toch al intense en emotionele periode, is dat vaak too much. Deze nieuwbakken moeders willen hier eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn, omdat ze hun handen vol hebben aan zichzelf, hun newborn en hoe ze hun leven moeten inrichten nu ze net mama zijn geworden.

Hoe dealen met negatieve emoties?

Hoe ga je hier dan mee om, als je Moederdag geen snars aan vindt? Hoe handle je dat nare gevoel als je aan je eigen moeder denkt en je vooral verdriet en/of boosheid voelt? Hoe deal je met negatieve emoties ten opzichte van je moeder die op zo’n dag extra onder een vergrootglas liggen?

De gouden tip hierin is: acceptatie.

Accepteer van jezelf dat je je voelt, zoals je je voelt. Stop met jezelf veroordelen. Accepteer je negatieve gedachten en de bijbehorende emoties. Want dat is de eerste stap naar een fijner leven. Hoeveel moeders zichzelf niet veroordelen, omdat ze negatieve gedachten hebben over zichzelf, het moederschap en dus ook de band met hun eigen moeder. Op het moment dat je tegen jezelf zegt: deze gevoelens mogen er zijn, dat is prima, krijg je weer een beetje lucht. Het is alsof je een teug zuurstof neemt als je even boven water komt. Voor meer informatie hoe om te gaan met de draaikolk aan negatieve gedachten en emoties, kijk dan hier: 1 op 1 coaching sessie van FrouFrou coaching.

Bron afbeelding: eva (EO), Pixababy

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen