Waar ben je naar opzoek?

Moeder plaatst bijzondere foto’s van postnatale depressie

1 minuut lezen Marian Alons
Moeder plaatst bijzondere foto’s van postnatale depressie

Moeder Kathy DiVincenzo plaatste 2 Facebookfoto’s met een groot gevolg. Ze deelde een foto van ‘de perfecte’ moeder een een foto van een moeder, waarbij het duidelijk niet goed. Hiermee wil ze laten zien, dat je je ‘goed’ voor kan doen, maar dat je als moeder verbergt dat je een postnatale depressie hebt. Haar bericht is al duizenden keren gedeeld.

Lees ook: En dan heb je het: een postnatale depressie! En hoe verder?

Op haar Facebookbericht komen veel reacties. Vrouwen herkennen zich in de foto’s of in haar verhaal. Kathy heeft zelf ook een postnatale depressie gehad en kampte daarnaast met OCD en angststoornissen. Ze begeleidt als doula vrouwen bij hun bevalling. Volgens haar zien veel vrouwen een postnatale depressie nog als een taboe en durven ze er niet over te praten.

De (on)gelukkige foto

Op de eerste ‘gelukkige’ foto is te zien dat haar baby gelukkig op een kleedje ligt en haar dochter met de poppen speelt. Zelf zit ze trots in het midden met een grote glimlach op haar gezicht. De andere foto geeft een totaal andere sfeer weer. De baby ligt op de grond en is half aangekleed. Haar dochter heeft een prinsessenjurk aan en er ligt overal speelgoed op de grond. Zelf zit ze weer in het midden: Haar in een knotje, met een slordig hemdje en een slobberbroek.

Lees ook: Ook mannen hebben pre- of postnatale depressie

Ze schrijft bij de foto’s op Facebook: “Er is een grote kans dat je je niet fijn voelt bij het kijken van deze foto’s. Ik voel me ook ongemakkelijk.” Juist door die ongemakkelijkheid wil ze laten zien hoe verraderlijk een postnatale depressie is en zodat vrouwen het sneller bij zichzelf herkennen.

Het gaat niet altijd fantastisch als je een nieuwe moeder bent. Niet iedereen zweeft op een roze wolk. Toch praten vrouwen er niet zo makkelijk over dat het niet goed met ze gaat. En een depressie en angststoornissen komen vaker voor dan je denkt. Van alle moeders kampt 1 op de 7 met depressies.

Ze rondt haar bericht af met een bemoedigende boodschap: “Je doet het echt wel goed, nee nog beter dan goed: je doet het geweldig! Je mag er zijn en je bent zeker de moeite waard. Weet dat je er niet alleen voor staat.”

postnatale depressie facebook foto's

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen