Waar ben je naar opzoek?

Deze moeder nam een extreem besluit om kindermisbruik te voorkomen

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Deze moeder nam een extreem besluit om kindermisbruik te voorkomen

Als je een aanstaande moeder bent, of je bent net bevallen, maak je afspraken met jezelf en je partner om je kind zo veilig mogelijk op te voeden. Zo ook Kasey Edwards. Zij wilde haar kinderen beschermen tegen seksueel misbruik. Maar om dat te doen, nam ze wel een heel extreme beslissing.

Toen acht jaar geleden Kasey’s eerste dochter werd geboren, was ze heel stellig: haar dochter zou nooit, maar dan ook nooit alleen met een man zijn. Geen enkele man mocht dus, zonder toezicht van een vrouw, op haar kind passen. Ook geen familie of goede bekende. Echt geen enkele man.

Lees ook: Regels voor het daten van MIJN dochter

Inmiddels heeft ze twee dochters en geldt de regel nog steeds. Afspraakjes met vriendinnetjes? Leuk, als er een mama constant bij ze is. Logeerpartijtjes? Alleen als er altijd een vrouw bij is. Op kamp met school bijvoorbeeld? Nah-ah, gaat niet gebeuren.

Je zou denken dat haar eigen man wel een uitzondering is op de regel. Dat ze die wel zou vertrouwen. Maar niks is minder waar. Ook haar eigen man mag niet alleen zijn met haar dochters. Haar eigen man! En misschien nog wel erger, ze hebben deze regel samen bedacht. Haar man is het hier dus mee eens!

Onderzoeken en cijfers

Om haar besluit te verdedigen, wijst Kasey naar tal van onderzoeken waaruit blijkt dat de meeste kindermisbruik gepleegd wordt door een man. In haar artikel vliegen de percentages je om de oren. Dat ze zich niet heeft verdiept in het onderwerp kan je haar in ieder geval niet verwijten.

Lees ook: Dutroux 2.0

Ook het feit dat haar eigen man niet alleen mag zijn met zijn meisjes baseert ze op cijfers. Het meeste misbruik wordt namelijk gepleegd door (stief)vaders en vrienden van de familie. Volgens Kasey is het dus ook eigenlijk gek dat moeders bang zijn dat hun kind door een vreemde wordt misbruikt.

En vrouwen dan?

In alle cijfers en onderzoeken komt natuurlijk ook naar voren dat vrouwen wel eens kinderen misbruiken. Ook dat heeft Kasey wel gezien. Maar ze wijst daarbij meteen op een onderzoek, dat zegt: “Er is overweldigend veel bewijs dat de meeste kindermisbruik gepleegd wordt door een man.” 

En dat niet alle mannen misbruikers zijn, dat weet Kasey ook wel. Maar de cijfers zijn voor haar schokkend genoeg om deze maatregel te nemen.

Wel makkelijk…

Als je heel even het absurde vergeet, is de regel misschien ook wel makkelijk. Ze hoeft namelijk nooit meer de afweging te maken of ze een man vertrouwt of niet. Kasey en haar man hoeven geen energie te steken in een man beter leren kennen, of om zijn karakter te doorgronden.

Lees ook: Als je kind seksueel misbruikt is

Daarnaast hoeven ze ook nooit spijt te krijgen van een verkeerde afweging. Uit de cijfers (daar zijn ze weer) bleek namelijk dat veel ouders niet echt goed waren in het inschatten van mannen. Zo lijkt het bijna een goed idee. Bijna.

Liever iemand kwetsen

Kasey blijft dus bij haar besluit. Volgens haar is het een heel weloverwogen beslissing, die ze gemaakt heeft op basis van harde cijfers. Een van haar dochters is tot nu toe één keer wezen logeren. Toen Kasey de regel aan de ouder van het vriendinnetje uitlegde, respecteerde deze de regel. Ze zorgde ervoor dat ze zelf altijd bij de meisjes kon zijn.

Er gaan natuurlijk ook ouders komen die zich niet zo kunnen vinden in deze regel. Ouders, vooral vaders waarschijnlijk, die zich gekwetst zullen voelen. Kasey is wel een beetje zenuwachtig voor de dag dat ze zo’n gesprek moet gaan voeren.  Maar, zegt ze, is kwetst liever iemand, dan dat ze haar dochters in gevaar brengt.

Lees ook: Meisjes opvoeden. Het is toch net effe anders, zeg maar…

Tikkeltje extreem?

Natuurlijk is het goed om je kinderen te beschermen. Ik wil de ernst van seksueel misbruik ook zeker niet ontkennen. Het maakt kinderen kapot. Maar deze maatregel gaat mij toch wel iets te ver. Wat leer je je kinderen hiermee? Dat je geen enkele man kan vertrouwen? Dat je bij alle mannen op je hoede moet zijn? Dat mannen slecht zijn? Hoe moeten ze dan later zelf een relatie opbouwen met een man? En er zullen momenten komen dat mama niks meer te zeggen heeft over met wie haar kinderen omgaan en met wie niet. Wat dan?

Ik denk dat je kinderen beter bij kan brengen hoe ze om moeten gaan met het andere geslacht. Laat meisjes vooral leren hoe ze niet behandeld moeten worden en hoe ze van zich af kunnen bijten als het moet. Leer kinderen vertrouwen te hebben in zichzelf, in hun gevoel en in andere mensen. Want vertrouwen is de basis.

Bron: The Sydney Morning Herald

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen