Waar ben je naar opzoek?

“Mama, heb je de buurman al genaaid?”

2 minuten lezen Marije Overbeek
“Mama, heb je de buurman al genaaid?”

Het brein van een kleuter is een fantastisch iets. Elke dag nieuwe informatie die binnenkomt en verwerkt moet worden. En dan maken die kleuters zelf de meest prachtige constructies van aan elkaar gekoppelde informatie die past in hun eigen mooie referentiekadertje. Een referentiekader dat soms niet helemaal overeenkomt met je eigen referentiekader. En daar kan ik dan ook super van genieten.

Mijn oudste zoon is nu 5 jaar en kan ook zulke mooie constructies maken. Als ik iets aan hem uitleg en hij vindt het heel interessant, gaat hij na de uitleg even ergens naar staren en vormt geluidloos met zijn mond de woorden die ik net verteld heb. Ik zie hem dan gewoon de informatie verwerken, ergens in een laatje in zijn hoofd opslaan om later de betekenis verder te snappen en misschien wel te koppelen met informatie uit een ander laatje uit zijn hoofd. Heerlijk!

Lees ook: “Dat zegt hij anders nooit!” (Gênante uitspraken van kinderen)

Beetje zwaar…

Een mooi voorbeeld van zijn gedachtekronkels is het volgende: ik reed met mijn zoon in de auto toen het ineens mistig werd. Hij vroeg wat dit was en ik legde uit dat het eigenlijk wolken zijn die niet meer hoog in de lucht hangen, maar heel laag over de grond gaan. Het werd even stil en toen kwam zijn conclusie vanuit de achterbank van de auto: “Mama, ik weet waarom die wolken zo laag zijn”. Ik was benieuwd… “Dat komt omdat een dikke meneer in de hemel op de wolk is gaan zitten en toen ging hij naar beneden”!

Baas boven baas

Nog een mooie: mijn vriend zei laatst tegen onze oudste zoon dat hij niet nog een koekje mocht. Oudste zoon was het daar niet mee eens en zei boos tegen hem: “Jij bent niet de baas, mama is de baas!” Mijn vriend was getriggerd en vroeg dan ook gelijk door: “O ja, wat ben ik dan?” Het prachtige antwoord dat hij kreeg: “Gewoon, het hulpje van mama.” Daar heb ik niets tegen in te brengen uiteraard 😉

Die winkel is ook overal goed voor

En hier een gesprekje tussen oma en oudste zoon: “Oma, waar ga je naartoe als je dood bent?” Oma vraagt hem: “Waar denk je dat je naartoe gaat?” Oudste zoon moet even nadenken en zegt dan blij: “Ik weet het, naar die winkel!” Oma verbaasd: “Welke winkel bedoel je dan?” En hij antwoordt: “Naar die grote winkel, die…uhm… Hema!” Bijna goed 😄

En nu de buurman…

Onze oudste zoon kwam ‘s ochtends onze slaapkamer in. Eerst lekker knuffelen en toen vroeg hij uit het niets: “Mama, heb je de buurman al genaaid?” Mijn vriend en ik, eerst nog wat slaperig, schoten overeind en keken elkaar klaarwakker en verbaasd aan met zo’n blik “Hoorde jij nu ook wat ik hoorde?” en vroegen bijna tegelijk: “Wat zei je?” Oudste zoon: “Zucht… of je de buurman nu al genaaid hebt?” en hij wees naar wat er op de grond lag:

Buurman Pat van het duo Buurman en Buurman; zijn petje zit los

Heerlijk toch, zo’n puur brein!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen