Waar ben je naar opzoek?

Lieve Thuisblijfmama…

4 minuten lezen Carol Rock
Lieve Thuisblijfmama…

lieve thuisblijfmama

Ik heb het tegen jou. Leg die was maar heel eventjes opzij, die loopt niet weg (helaas). Jouw dagen zitten altijd vol, maar als jouw ehm, better half ’s avonds aan je vraagt wat je vandaag allemaal hebt gedaan, heb je meestal geen idee wat je moet antwoorden. Heb jij dat ook? Dat je 90% van jouw dag vult met routineklusjes, die je stuk voor stuk gedachteloos afwerkt?

Lees ook: 10 dingen die je altijd al wilde weten van een thuisblijfmoeder.

Opruimen, opruimen, opruimen (herhaal 27x)!

En kijkt jouw andere helft ook zo rond met een blik van ‘hoe kan ze de hele dag thuis zijn en het huis er zo uit laten zien’ wanneer hij thuiskomt van zijn werk? En wil je dan het liefst die verse poepluier naar zijn hoofd smijten, omdat je vandaag al 27 keer hebt opgeruimd? Omdat je vandaag wederom nèt niet jouw nek hebt gebroken over dat autootje dat midden in de gang geparkeerd stond? Omdat je tussen het wassen, boodschappen doen, opruimen, eten klaarmaken, opruimen, kinderen troosten, opruimen, kinderen van school halen, opruimen en avondeten koken, ook nog de kinderen moest entertainen? Dat lief spelen, dat gaat namelijk niet vanzelf. Soms hebben ze een zetje nodig, of inspiratie. Soms hebben ze een time out nodig en soms heb jíj die juist nodig, in de badkamer met een fles rosé. Maar dat is officieel niet ok, ook al zou dat jouw leven zooooooveel makkelijker maken.

Ja natuurlijk, van vervelen worden kinderen creatief, dat zeiden onze ouders ook. Maar ja, dat is in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Soms gaat dat boodschappenlijstje maken gewoon echt niet samen met een jengelend kind als achtergrondmuziek.

Inlevingsvermogengen

En heeft jouw, op de kinderen na, grootste liefde weleens gezegd dat hij (ja, nu even uitsluitend hij) moe is, omdat hij ‘de hele dag gewerkt’ heeft en heb je dan zin om dat potje worteltjes Olvarit over zijn hoofd leeg te gieten? Ontspan, ze bedoelen het echt niet slecht, ze missen het inlevingsvermogengen. Tel tot 10 (of iets verder) en leg dat potje weer rustig terug.

GPS

En dan die was, die verschrikkelijke rotwas! Die mand was 3 minuten geleden nog leeg. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat die nu alweer uitpuilt? Als je dan maar weer aan het sorteren gaat voor wasronde 37, zie je dat er allemaal kleren bij zitten, die makkelijk nog een dagje aan hadden gekund. Het is oneerlijk. Helemaal als je vanuit de slaapkamer hoort “Schat, heb je mijn sportbroek toevallig gezien?” of “Mamma, ik kan mijn (invullen wat van toepassing is) niet vinden!” Ja, behalve wasvrouw ben je dus ook de gezins-GPS.

Helpen

Gelukkig zijn er ook superlieve mannen die zo nu en dan een dagje vrijnemen en jou een handje komen ‘helpen’. Ze beginnen dan als een wilde dingen op te ruimen en weg te gooien. Het enige wat jij dan denkt is “Ik kan niet wachten tot hij weer aan het werk gaat”, waarop je je meteen ondankbaar voelt. Maar dat gaat dan weer meteen over als hij vervolgens doet alsof dat huishouden eigenlijk niks voorstelt. Hij heeft ‘het’ immers allemaal in één dagje geklaard. Nevermind, vergeef het hem en denk aan dat inlevingsvermogengen!

Ingenieur Bontewasoplagetemperatuur

Soms sta je voor de spiegel, haren in de war, vlekken op jouw trui en dan zeg je tegen jezelf “Kijk dat nou staan, Ingenieur Levensmiddelenmicrobiologie turned Ingenieur Bontewasoplagetemperatuur”, want ooit was jij dat stoere, slimme meisje dat alleen maar exacte vakken koos. Het doet soms even pijn. Vooral op die dagen waarop jouw 3-jarige iets weg heeft van de Exorcist, of wanneer je ineens in het voorprogramma van de puberteit belandt met dat kuiken van 8… Die dagen waarop het hele gezin een vernietigende live recensie geeft op jouw poging een nieuw recept uit te proberen, moeten we misschien maar onbesproken laten. Voor je het weet zit je dan toch met die fles op de wc.

Veroordeelmamma

En dan zie je die andere moeder voorbijlopen, van top tot teen in stijl, nergens een vlekje te bekennen op haar kleding, balancerend op hoge hakken alsof het niks is. Ze draait zich om, ziet jou en tilt haar zorgvuldig geëpileerde wenkbrauw even op en je ziet haar denken “OMG, hoe kun je jezelf zo laten gaan?” Die vrouw zat ooit bij jou in de klas, jullie zijn even oud. Ook zij is moeder, alleen besteedt zij haar dagen ‘nuttig’ door haar hersenen te gebruiken voor een leuke baan en niet om te onthouden op welke dag het gehakt in de bonus gaat deze week. Daar, op dat moment van zwakte, wil je door de grond zakken. Niet nodig mamma, want tegenover jou staat een ‘veroordeelmamma’. En diep van binnen wil zij niets liever dan iets meer tijd met haar kindjes en wordt zij, net als jij, verscheurd door schuldgevoel. Ja, ook zij bevindt zich regelmatig in een ongemakkelijke spagaat.

Power en Pixiedust

Lieve Thuisblijfmamma, je bent een supermamma, echt. Je hebt de juiste keuze gemaakt. Je hebt gekozen voor wat op dit moment het beste werkt voor jou en jouw gezin. Straks als al het kroost op school zit, kun je altijd weer voorzichtig aan werken denken, of gewoon lekker niet.

Dit jaar wordt vast een mooi jaar, zwaar, maar al die mooie momenten die jij exclusief hebt met de kinderen, maken alles weer goed. Ik wens je voor 2016 heel veel power en wellicht ook een beetje pixiedust toe!

Lees ook: Lieve Werkende Mama…

Reacties
 • Graag gedaan allemaal. Wat een leuke reacties en zo fijn om te lezen dat je noooooit alleen bent, wat voor keuze je ook maakt als mamma!

 • Esmeralda zei

  Ik ben BLIJ dat ik een thuisblijf-mama ben. Ik hoef nooit oppas te zoeken of me haasten voor naar mijn werk. Ik heb gewerkt, tot dat ik beviel, heb alles opgezegt omdat ik ZÉLF voor me kind wil zorgen. 🙂

 • Renee zei

  Super leuk en grappig geschreven! Een heerlijke oppepper voor zowel de thuisblijfmama als de veroordeelmama naar mijn idee… dat deze als “sneer” en “ongepast” kan worden gezien door andere mama’s verbaasd mijn ten zeerste. Al zou je je hierin niet herkennen, kan ik me niet voorstellen dat je komische blog een mama zou kunnen beledigen….
  Wellicht toch maar eens met die fles naar de badkamer haha 😉

 • Erg leuk geschreven. Dank je. Herkenbaar. Alhoewel, ik ben geen thuisblijfmama, maar ook weer wel. Ik ben geen werkende mama, maar ook weer wel. Ik zit er tussenin! 🙂

 • Fhay zei

  Heel leuk geschreven en ook heel herkenbaar!!

 • Bianca zei

  Voel me gelijk een stuk beter.
  Heb altijd het idee dat ik een van de weinige thuisblijfmama’s ben.
  En als ik dit zo lees kan ik er weer volop tegenaan

 • Henny zei

  Bedankt voor dit mooie, humorvolle stukje. Zo voel ik me inderdaad wel eens. Dit geeft me weer een goed gevoel, want die keuze is erg moeilijk geweest. Ik heb er geen spijt van, maar het is soms echt pittig! Dan is het fijn om even weer opgebeurd te worden!

 • Kimberly zei

  Voel ik mij even enorm aangesproken door jouw artikel. En dan in de rol als ‘veroordeelmama’, zoals jij dat zo mooi verwoord. De mama die niet alleen maar die 3 dagen op kantoor haar hersens gebruikt maar ook daar buiten. De mama die ook op haar ‘vrije’ dagen een kwartiertje tijd kan vinden om even een verfje op haar gezicht te smeren en een borstel door haar haar kan halen. Doch niet de mama die anderen veroordeelt die een andere levensstijl hebben dan haar. Ik heb ervoor gekozen om mijn kantoorbaan te behouden naast mijn baan als mama. Dus nee, daar voel ik mij niet schuldig om. De werkende mama moet ook het huishouden doen, dat is niet ineens verdwenen na het verstrijken van de kantooruren. Ik vind het een sneer naar de werkende mama en derhalve een zeer ongepast artikel.

  • Linda zei

   Jammer dat je er zo over denkt @Kimberley. Deze blog is geschreven door een mama die zelf keihard werkt. Dus het is geen sneer! En er staat een zelfde soort artikel online voor de werkende mama. Omdat deze net zo goed applaus verdiend. Heb je deze al gelezen?

  • Femke zei

   Kimberly, ik sluit me bij jou aan!

 • Wilma zei

  Hihi Heerlijke post!

 • Jannie zei

  Leuk geschreven heel herkenbaar. Overdag ben ik altijd thuis voor de kids. S’nachts ben ik aan het werk in een verpleeghuis. Soms ben ik helemaal gesloopt. Maar het is het waard. 🙂

 • M. zei

  Bedankt! deze had ik even nodig 😉

 • J zei

  Hihi
  Leuk geschreven!
  Maakt deze ontzettend uitdagende dag toch weer even goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen