Waar ben je naar opzoek?

“Wat een leuke naam. Bijzonder!” Het verhaal achter een naam.

2 minuten lezen Sandra
“Wat een leuke naam. Bijzonder!” Het verhaal achter een naam.

naam kiezen

Als je zwanger bent moet je ineens heel veel keuzes maken. Een van de belangrijkste is misschien wel de keuze voor een naam. Ik bedoel, hij of zij zal het er een leven lang mee moeten doen. Ik krijg vaak complimenten over de naam van mijn kinderen. Tenminste, ik denk dat het complimenten zijn. Nu ik er over nadenk kunnen de woorden ‘wat een bijzondere namen’ eigenlijk ook best wat anders betekenen. Achter de keuze van een naam zit vaak een bijzonder verhaal.

Criteria

Gelukkig wist ik het geslacht van te voren zodat het wat makkelijker werd om ‘gericht’ te zoeken. Ik zocht me rot op internet. ‘Wat vind je hiervan?’ Zo werden heel wat namen genoemd en afgekeurd. De criteria die ik meekreeg van papa waren simpel: minimaal 3 namen. En ze moeten kansrijk zijn. Van schoonmoeder kreeg ik nog een stille hint over  vernoemen. Papa was tenslotte vernoemd naar opa. Zelfde voornaam en initialen, wat overigens met de post vaak gedoe opleverde.

Stop met zoeken en gij zult vinden

Ik werkte in het onderwijs en hoorde een collega praten over een leerling. ‘Hey, wat een leuke en bijzondere naam heeft die leerling. DAT gaat hem worden.’  Vervolgens liep ik met een andere collega door de gangen. We hadden het over het kiezen van de naam. ‘Joh’, zei ze lachend (als grapje bedoeld) ‘dan noem je hem toch… (naam papa in het Frans)’ . Wauw, wat een goed idee! De naam was bijzonder en dan konden we zoon toch nog vernoemen. Maar dan op een ‘leuke’ manier. Nu moest ik er alleen nog maar een goed klinkende 3e naam bij verzinnen. Beetje husselen en viola.

Voor dochter 1 had ik al een combinatie in mijn hoofd zitten. Ik had namen op TV gezien van prinsessen enzo. Ik vond Aimee zo mooi. Helaas was papa het er niet mee eens. Na vele discussies werd de laatste naam van mijn combinatie uiteindelijk de roepnaam. Het vernoemen beviel mij ook wel. Maar wel lekker naar mijzelf. Ik bedoel ‘wie baart ze nou eigenlijk’. Dochter kreeg dus in ieder geval de naam Alexandra. Alleen nog een derde naam erbij. Dat was makkelijk, gewoon een eerdere naam die ikzelf wel mooi vond maar afgekeurd was als eerste naam. Beetje mixen en klaar.

Nieuw concept: puzzelen met namen

Dochter 2: Tess zou het worden. Laatste naam Alexandra en middelste naam een afgekeurde. Maar. Een paar weken voor de bevalling luisterde ik naar radio 538 en hoorde daar een veel leukere naam. Snel de eerste ingewisseld. Toen kwam het lumineuze idee. We doen een nieuw concept. Dat 3 namen gedoe kennen we nu onderhand wel. De mooie nieuwe meisjesnaam had 4 letters. De laatste letter eindigde op een A. Van Alexandra! Concept: zoek bij iedere letter van de roepnaam een afgekeurde naam. Snap je het nog? Mijn dochter heeft dus 4 namen en de voorletters van die 4 namen vormen haar roepnaam. De naam van dochter 3 is volgens hetzelfde concept. Met het verschil dat haar voornaam werd bepaald door een gesprek met een oude bekende. Ze vertelde: ‘De naam van mijn dochter bestaat uit de eerste 2 letters van de voornaam van mijn man en de laatste twee letters van mijn voornaam. Ze heet….’ Wow, nou die heb ik dus gewoon gestolen. Ja, echt de hele naam. Alleen de J verandert in een Y. Gelukkig eindigde die naam ook op een A. Sloot perfect aan op mijn concept. Weer wat afgekeurde namen erbij en de naam was ‘geboren.’ Wat een puzzel.

Wat is het verhaal achter de naam van jouw kind(eren)?

Reacties
 • Madeleine zei

  2 zoontjes Sennon en Mason.

  Sennon: Vond Senna super mooi. Mijn man vond dit meer een naam voor meisjes of een hond. Dus na een beetje puzzelen er iets anders achter geplakt. Ook beetje afgeleid van Lennon.

  Mason: genoemd door 2 personen tijdens de zwangerschap van Sennon. Meteen onthouden omdat we die ook heel gaaf vonden en past goed bij Sennon.

 • sandra zei

  De namen zijn:
  Quin Yeal Guillaume
  Kiomi Jaya Alexandra
  Faya (Fay, Aimee, Jay, Alexandra)
  Yela (Yoni, Eliza, Lina, Alexandra)

  🙂

 • Gerdine zei

  De meeste artikelen die hier geplaats worden, vind ik leuk en grappig om te lezen. En ik reageer nooit ergens op, maar dit artikel…. sjonge jonge wat ontzettend slecht! Er is werkelijk waar geen touw aan vast te knopen. Wordt dit van te voren niet door collega-bloggers gelezen? Misschien een tip voor de volgende keer…

  • Linda zei

   Alle artikelen worden gelezen en bekeken. Het idee achter dit artikel was juist omdat het zo lastig was voor de blogger het dus ook lastig uit te leggen. Er zat een idee achter wat helaas niet door iedereen zo wordt opgevat 🙂

 • Acassimo zei

  Wij hebben een zoontje, Nelle. Vernoemd naar zijn opa Corneel die in onze familie nonkel Nelle wordt genoemd.

 • M. zei

  Ik ben moeder van 4 kinderen. Oudste is van geboortedatum 1-2-3…..een prachtige zoon.
  Hij heet Jaydee Reymon (van de dj Jaydee (robin aelberts) en van het liedje sweetheart waarin ze zeggen JD, van jermaine dupree) 2e naam is een combinatie van papa en mama…. rey van Jeffrey en mon van Monique. De tweede werd geboren 13-11-04…een prachtige dochter. Ze heet Aaliyah Jenique. Aaliyah van de zangeres Aaliyah die veel te jong is overleden…deze naam hadden we al bij onze eerste. 2e naam is weer een combinatie. Je van Jeffrey en nique van Monique….3e werd geboren op 19-06-07 …een prachtige dochter. Ze heet Felicity June. Felicity van de serie Felicity (waar ik veel naar keek) en June omdat ik in juni was uitgerekend en het zijn ook weer de letters uit de namen van mij en jeffrey. En bij de 4e. geboren op 05-10-12…een prachtige zoon. Hij heet Ryder Miles, Ryder vonden we gewoon een stoere naam…had ik al ooit ergens gehoord en betekent ook ridder…en bestuurder van een auto…en Miles …kilometers van een auto…manlief is gek van auto’s….en dit vonden we een hele stoere combinatie…..en nu is ons gezin compleet zo met 4 kids…

 • Maat wat zijn de namen nou geworden:-)? Ben dan wel heel nieuwsgierig!

 • Shirley zei

  Mijn oudste heet Kate (mijn tweelingzus) Yvonne (moeder papa ) Maria (moeder mama)
  En haar roepnaam is kym ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen