Waar ben je naar opzoek?

Laat je kind de baas zijn voor één dag

4 minuten lezen Miranda
Laat je kind de baas zijn voor één dag

Voor een dag de baas

Ik las het jaren geleden in een tijdschrift: een moeder die haar kinderen eens per jaar baas voor één dag liet zijn. Toen al dacht ik dat ik dat zeker een keer zou gaan doen, zodra mijn kinderen oud genoeg zijn. Dit jaar was het zover. Ik liet ze baas zijn voor één dag.

“Zijn wij vandaag de beslissers?”

Een week voor de bewuste dag heb ik mijn zoon van vier en dochter van zes al ingelicht. Ik dacht dat ze er dan alvast over konden ‘brainstormen’ ;-). Nadat ik ze heb verteld dat ze over een weekje baas voor één dag mochten zijn en dat zij op die dag alles mochten beslissen, vroegen ze me dagelijks: “Mama, zijn wij vandaag de beslissers?” Ze hadden er duidelijk zin in!

Lees ook: Een weekendje natuur met de kids

Mama mag geen nee zeggen!

Toen was het zover. De dag waarop mama geen nee mag zeggen, behalve wanneer iets gevaar oplevert of teveel centjes kost. Mijn dochter komt ‘s ochtends bij mijn bed en vraagt meteen: “Is het vandaag dat wij de baas zijn mama?” “Ja lieverd, vandaag zijn jullie de baas.” Vervolgens blijkt dat ze het nog niet meteen helemaal weet te benutten, want ze vraagt me lief of ze naar beneden mag gaan en daarna of de televisie aan mag. “Ja, dat mag, want jij bent immers de baas.’ Oh ja….

Snoep, ranja en patat

Ik bereidde me voor op een dag vol snoep, ranja, patat en gekke activiteiten. Het ontbijt begon op de bank voor de tv en ze wilden hagelslag, iets wat ik normaal niet op de bank wil hebben. “Oké…” Daarnaast wilden ze niet alleen eten op de bank voor de televisie, maar zoonlief wilde met de iPad en dochter vroeg of ze ‘haar’ telefoon mocht, een oudje van mama. Uhm, tja, ik mag geen nee zeggen hè? Dus er werden drie schermen tegelijk bekeken en dat hebben ze zo’n twee uur volgehouden.

Mama op de trap!

Ik zat even koffie te drinken en in een tijdschrift te bladeren, toen de kleine meid ineens probeerde: “Mama, ga jij maar op de trap zitten!” Ik moest ontzettend lachen en vertelde haar dat ze mij vandaag best op de trap mag zetten, maar niet wanneer ik helemaal niks heb gedaan. “Oh ja, dat is niet eerlijk hè?”

Quality-time

Toen ik met de was bezig was, kwam mijn dochter omdat ze graag wilde verven en mama moest meedoen. En dit moment zal me van deze dag het meest bij blijven, want hoe vaak heeft ze mij niet hetzelfde gevraagd op het moment dat ik met iets in het huishouden bezig was? En hoe vaak zei ik dan ‘misschien later lieverd, mama is nu even bezig’? Te vaak! Ik heb mijn was naast de bank neergelegd en ben gaan verven met haar, even mijn onverdeelde aandacht bij het kleuren en tekenen en samen bespreken wat we zouden gaan maken. Dit moet ik veel vaker doen dacht ik!

Lees ook: Alles samendoen… Dit wil ik niet loslaten!

Zeeën van tijd

Na het verven wilden ze naar Ballorig. Meteen. Zo gezegd, zo gedaan. Het was nog net voor lunchtijd en al gauw kwam mijn zoontje vragen of we daar mochten eten. “Ja.” Hij rende naar zijn zus en riep “We mogen hier ook eten!!!” Meneer wilde uiteraard patat en mevrouw nam een tosti én poffertjes. Ze hebben zich van half twaalf tot half vijf vermaakt. De hele tijd rennen, glijden, klimmen, klauteren, in de ballenbak, ranja drinken, naar mama zwaaien. Wat een pret. En ik? Ik heb zitten tekenen. De hele middag helemaal op mijn gemakje tekenen met mijn zwarte fineliner. Wat een zee van tijd voor mezelf.

Kinderen voor één dag de baas

Ze kozen indirect voor groenten!

Tegen het einde moest ik natuurlijk weten wat de kinderen voor avondeten wilden. Ik rekende op patat, maar nee, ze kozen unaniem voor pasta pesto. Eén van hun favoriete gerechten. Nou, dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg, want daar gaan zelfs groenten in 😉

Film, chips en popcorn op bed

Na het eten besloten ze dat ze een film wilden kijken op mama’s bed met chips, drinken en popcorn. “Oké.” Ik heb ze in de pyjama’s gehesen,  popcorn gemaakt, chips in bakjes, ranja op het dienblad en naar boven. De gordijnen en deur moesten dicht zodat het lekker donker was. Ik probeerde de deur nog open te houden, want dat werd me eigenlijk een beetje te benauwd, maar toen wilde dochterlief de film al op pauze zetten om het zelf te doen terwijl ze verzuchtte “Ik ben toch de baas?” Oké dan, ik doe het wel…. Daar zaten we op een rijtje, lekker knus onder het dekbed, knabbelend van de kruimelende chips en de popcorn, te kijken naar Ice Age 4. Voordat de film begon, heb ik wel afgesproken dat zodra de film was afgelopen, de dag om was en ze naar bed moesten. Dat zou dan al een uur of tien zijn, dus laat zat.

Voor herhaling vatbaar

Volgend jaar doe ik het zeker weer! Kijken of ze dan slimmer met hun ‘macht’ omgaan en misschien wel om een snoepje vragen, iets wat ze nu niet één keer gedaan hebben. Oké, alleen de chips en de popcorn op bed, maar verder helemaal niks. Al met al hebben ze alleen veel meer beeldscherm-uren gehad dan normaal, aten ze hagelslag op de bank (die ik daarna kon stofzuigen en poetsen) en lag ik die nacht met kruimels in bed. En hoe mooi is het dat ik me bewust ben geworden van hoe vaak ik eigenlijk nee zeg omdat ik was sta te vouwen of iets anders in het huishouden doe wat ook best even later gedaan kan worden. Hopelijk denk ik hier nog vaak aan terug. En al die uren tekenen waren voor mij ook helemaal niet vervelend. Het was eigenlijk gewoon een superleuke dag! Ik zeg tegen iedereen: Doen! Laat je love2bemama even weten hoe het was!?! 🙂

Bron beeld: Pixabay en eigen materiaal

Reacties
 • Marein Mounier zei

  Heel herkenbaar! Mijn ouders hebben dit 20 jaar geleden al voor mij en mijn broertje ingevoerd. Wij dachten altijd goed over na over de invulling van de dag, waardoor er van te voren en op de dag zelf er hele goede samenwerking was. En ook wij hebben nooit “misbruik” gemaakt van de dag met alleen maar snoep. Op een gegeven moment kwamen er zelfs kinderen-de-baas-dagen waarop wij zelf boodschappen gingen doen, zelf ontbijt gingen klaarzetten en ‘s avonds zelf gingen komen. Ik denk dat mijn ouders toen heerlijke dagen hadden!
  Afgelopen vakantie hebben we voor onze kinderen (7,7 en 1) ook kinderen-de-baas-dag gehouden. (Mede dankzij opa en oma die benoemde dat mama en oom die vroeger hadden) We ontbeten met wentelteefjes, zijn naar het zwembad geweest, hebben geBBQt en hebben de slimste mens gekeken op de bank met ijs. Ze vonden het geweldig en willen volgend jaar weer! En dat doen we want mijn man en ik vonden het ook erg leuk 🙂

 • Kirsten zei

  Wauw, tof idee! Gaat in mijn tips-boekje voor later 🙂 Bedankt!
  Ze hebben het inderdaad niet erg uitgebuit vind ik 😀 Het zal wel erger worden met de jaren 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen