Waar ben je naar opzoek?

Nog een keer: Laat je kind NOOIT achter in een hete auto!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Nog een keer: Laat je kind NOOIT achter in een hete auto!

Op een zonnige dag rijd je naar het zwembad omdat je hebt afgesproken met wat kennissen. Zoals gewoonlijk heb je de kleine een voeding gegeven, luchtig aangekleed tegen de warmte en de zwemluiertjes ingepakt omdat jullie zo gezellig gaan poedelen.
Door het warme weer is hij al een paar dagen niet te genieten. Prikkelbaar, moe en dit werkt niet bevorderlijk voor je eigen humeur en nachtrust.

Gezellig? Ik denk van niet

Het eerste gedeelte van de rit richting het zwembad, was je kindje nog aan het huilen.
Niet zo gek, want de airco moest nog even op gang komen voordat het aangenaam koel werd in de wagen. Toen jullie aankwamen op bestemming lag hij rustig te slapen. Voor het eerst sinds de afgelopen dagen welteverstaan. Je zit in dubio, want als je hem nu uit het zitje haalt, dan wordt hij wakker en hoogstwaarschijnlijk zal hij weer beginnen met huilen.
Is dat hoe je je gezellige middagje uit had voorgesteld? Je besluit van niet.

Lees ook: Baby uit snikhete auto gehaald op het parkeerterrein van IKEA

Rustig

Je doet beide raampjes, op een kiertje en laat de kleine lekker slapen, terwijl jij gaat zwemmen en kiest voor de broodnodige verkoeling en ontspanning. Vanuit een ooghoek houd je de auto in de gaten. Het ziet er rustig uit, maar je hebt geen enkel benul van wat zich er binnenin afspeelt, nu jij er niet bent.

De warme lucht van buiten verzamelt zich in de auto en kan geen kant op.
Binnen een uur is het in de auto al 60 graden en dat terwijl je, onwetend, aan het zwembad ligt.

Lees ook: Amerikaanse vaders ontwikkelen sensor om ouders attent te maken op kind in te hete auto

Je kindje begint moeite te krijgen met ademhalen en gaat zweten. Het vocht verlaat binnen rap tempo het kleine, kwetsbare lijfje. Dit voelt onaangenaam en je kleintje begint te huilen, maar door het geroezemoes van alle mensen rond het zwembad hoor je niets.
Zonder dat ook iemand het door heeft stijgt de lichaamstemperatuur naar een hoogte die dodelijk is. 42 graden Celsius, om precies te zijn.

Met wat laatste kracht schreeuwt je kind het nog eenmaal uit naar zijn moeder en dan wordt het stil. Langzaamaan beginnen de lichaamsfuncties er mee op te houden. Hij wordt slaperig, duizelig en op het oog lijkt het alsof deze nog altijd rustig in het stoeltje ligt te slapen. Precies zoals je je kindje achterliet….

Roerloos

Voldaan van het zonnetje, de drankjes en het aangenaam koele zwembad loop je na een klein uurtje weer terug naar de wagen om naar je kindje te kijken. Je treft deze roerloos aan met de haren op het voorhoofd geplakt door de zweet, met het leven uit het lichaampje gezogen. Een slachtoffer van oververhitting en dat terwijl je zelf genoot van de frisse lucht op een zonnige, warme zomerdag.

Is dit hoe je je gezellig middagje uit had voorgesteld? Ik denk van niet!

Binnen een uur stijgt de temperatuur in de auto al naar 60 graden. Dit is levensgevaarlijk voor mens en dier. Laat daarom nooit, maar dan ook NOOIT je kind of huisdier achter in de auto. Al is het maar voor even! Hoewel zelfs 10 minuten onbeheerd achterblijven relatief onschuldig LIJKT, is het ronduit sadistisch om iemand achter te laten op een plek die al snel meer weg heeft van een heteluchtoven, dan een voertuig.

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen