Waar ben je naar opzoek?

Kus jij je kinderen op de mond?

2 minuten lezen Magda Dullemond
Kus jij je kinderen op de mond?

Mom and daughter with an excellent mood lie in bed

‘Ik vind het een beetje vies’, aldus mijn vader over mensen die hun kind op de mond zoenen. Terwijl hij echt geen afstandelijke vader was. Ik ben overladen met knuffels en kusjes, vroeger, door zowel mijn vader als mijn moeder. Maar elkaar kusjes op de mond geven, dat hebben we nooit gedaan.

Seksuele boodschap

In de media gaat de afgelopen dagen een bericht rond over een Amerikaanse kinderpsycholoog, Charlotte Reznick. Volgens haar kun je kinderen beter niet op de mond zoenen, omdat dat een seksuele boodschap zou bevatten.

Voordat ik zelf moeder werd, had ik er ook moeite mee als ik zag dat anderen hun kinderen recht op de mond zoenden. Het riep bij mij inderdaad ook associaties met een volwassen relatie op. Ik riep altijd dat ik mijn kind ‘gewoon’ op zijn wangetjes zou zoenen.

En zo begon het ook. Maar daar was mijn zoontje het dus mooi niet mee eens. Of hij het nu bij anderen heeft gezien, of dat het toch meer ‘voorgeprogrammeerd’ zit dan ik dacht, ik weet het niet, maar: hij begon zelf met kusjes op de mond te geven. Met stevig getuite lipjes kom hij op je af waggelen. ‘Mmmmmmmaaaa!’, klinkt het er soms lekker theatraal bij. Ik smelt elke keer.

Gewoon lief

En het voelt helemaal niet raar. Het is gewoon lief, hij toont affectie, punt. Ook zijn knuffelbeesten, badspeeltjes en zelfs de dieren die op zijn slaapkamermuur staan afgebeeld krijgen kusjes. Op hun mond, voor zover hij die kan identificeren. ‘Mmmmmmmaaa!’

Het is zelfs zo dat ik het nu ook prima vind als mijn nichtjes (1 en 3) en de kleine kindjes van vriendinnen me een kus op mijn mond willen geven. En dat willen ze, het liefst met véél kwijl. ‘Mmmmmmmaaaa!’.

Eén iemand doet nog steeds niet mee. Mijn vader keert zijn kleinkinderen de wang toe, als ze hem een kusje komen geven. Enigszins verward geven ze opa dan maar een kus op zijn – prikkelige – wang. Maar ik geef hem geen ongelijk. Voor hem geldt naar mijn mening hetzelfde als voor zijn kleindkinderen: als het niet goed voelt, moet je het niet doen.

Hysterisch

Ik ben het denk ik eens met wat ik in het artikel op RTL Nieuws las: kinderen komen op een gegeven moment vanzelf op een leeftijd dat ze misschien niet meer klef willen doen met hun ouders. Volgens mij zit de seksuele lading echt alleen maar in het hoofd van die Amerikaanse psycholoog. Amerikanen mogen nu eenmaal graag wat hysterisch doen.

Wat vind jij? Kus jij je kinderen op de mond? Of vind je dat niet kunnen?

Reacties
 • Tessa zei

  Van huis uit ben ik het wel gewend, maar ik merk dat ik het nu naar mijn zin toe ook een beetje gek vind. Ik weet niet zo goed waarom. Nu heeft hij zelf nog geen kusjes, maar mocht hij dat straks wel op de mond willen doen bij mij dan ga ik daar denk ik wel in mee. Inderdaad, ze komen vanzelf op een leeftijd dat ze dat niet meer willen.

 • Kim zei

  Mijn dochtertje van 4 weet niet beter. Ze is dol op knuffelen en ik krijg altijd een kus op mijn mond. Die Amerikaanse psycholoog is gek. Zo kan je achter alles wel wat zoeken. Dit soort uitspraken zijn zo jammer… Nog even en het is straks raar als je de luier verschoond. Kom op zeg. Ik hou van mijn kinderen en ik geniet ervan als we knuffelen en daar hoort gewoon een kus bij. Ik denk er niet eens over na als ik een kus krijg of geef aan mijn kids! Dat doe ik puur uit houden van! Ik ben van mening dat wanneer men het raar vindt om je kind een kus op de mond te geven omdat men denkt dat er een seksuele boodschap achter zit, er iets niet helemaal oke in je bovenkamer is. Die Amerikanen verzinnen steeds wat nieuws. Dan discrimineren we omdat we zwarte pieten hebben en nu dit weer.

 • Hier worden ook veel mondkusjes gegeven. Ik ben dat ook van huis uit gewend moet ik zeggen. Wij gaven (en geven trouwens) mijn ouders beide ook een kus op de mond. Ik vind er niks mis mee.

 • Magda Dullemond zei

  Marijke, het is niet mijn artikel dat deze discussie op gang heeft gebracht, de mening van deze Amerikaanse psycholoog wordt al een paar dagen lang in veel artikelen herhaald. Ik ben blij dat veel mensen haar mening niet al te serieus nemen 🙂

 • Bijzonder hoe meningen verschillen. Ik vind het juist allea behalve raar om mijn dochter een kus te geven op haar mond. Ik vind het juist raar dat er door je artikel ‘iets geks’ van gemaakt word. Maar zo zie je maar dat iedereen dingen anders doet!

 • Ik ben helemaal pro mond kussen 😀 maar wat je verderop noemt. Inderdaad. Ik als puber kuste mijn vader dan liever op de wang. Na de puberteit vond ik het niet meer raar en werden het weer mondkussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen