Waar ben je naar opzoek?

10x je bent écht geen slechte moeder!

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10x je bent écht geen slechte moeder!

Geen slechte mama

Niemand is zo kritisch over zichzelf als een moeder dat kan zijn. Ga maar eens na: eigenlijk vanaf het moment dat je kind geboren is, bestaat je leven uit een reeks aan constante twijfels over de ouderschapscapaciteiten, hoe deze overkomen op anderen en de regelmatig, aanwezige angst dat jij toevallig één van de moeders bent die haar kind permanent weet te beschadigen.

Maar wie kan dit ons precies kwalijk nemen? Want zelfs de meest doorgewinterde moeder loopt wel eens tegen een discussie, artikel of onderzoek aan waarin iets wat zij dagelijks toepast op haar kinderen, genadeloos met de grond gelijk wordt gemaakt. Zei hier iemand “HALLOOO minderwaardigheidscomplex?”

>> Lees ook: 10 dingen die je geen slechte moeder maken.

10x je bent echt geen slechte moeder

Wees niet bang, we hebben goed nieuws! Je kunt soms slachtoffer worden van je (vooral eigen!) kritiek, je bent écht geen slechte moeder. Hoe kan je dat weten? Beantwoord de onderstaande 10 vragen maar eens. Het is een kleine reminder want je bent echt niet zo’n slechte moeder als je denkt. Stop er maar gewoon mee om dat te denken.

1. Maak een keuze waar je achterstaat

Eén van de dingen waar de meeste moeders zichzelf als eerste schuldig over voelen; de keuze tussen de borst of kunstvoeding. En zelfs al geef je de borst, dan loop je regelmatig tegen dingen aan waar je niet op heb kunnen anticiperen (denk aan problemen qua productie, aanhappen enzovoorts). Killing voor je zelfvertrouwen. Maar heb je het ook wel eens bekeken op deze manier? Je kind krijgt te eten! En niet zomaar te eten maar alles wat het tere en kwetsbare kinderlijfje nodig heeft om gezond op te kunnen groeien. Dat het niet altijd vanzelf gaat of niet iedereen achter jou gemaakte keuze staat is slechts bijzaak.

Even een voetnoot voor alle moeders: laten we ook ophouden om elkaars keuzes de grond in te trappen. Laten we gewoon naast elkaar kunnen zitten wat voor keuze je ook maakt.

>> Lees ook: 10 voordelen van borstvoeding.

>> Lees ook: 10 voordelen van kunstvoeding.

2. Je kind krijgt genoeg liefde en aandacht!

Al zal menig moeder vinden dat vooral het geven van aandacht wat opgeschroefd mag worden. Maar aan de andere kant; is een beetje zelfstandigheid creëren echt zo slecht als het –in jouw kritische mamabrein- kan lijken? Elke moeder doet dit nou eenmaal op haar eigen manier.

3. Jij weet wat het beste is voor je kind

Een poepluier, krampjes, ruzie op school of te weinig slaap. Jij kent je kind als geen ander en ook al zijn er 1000 onderzoeken die ontkrachten wat jij het beste vindt: Alleen JIJ, als moeder, weet wat het beste werkt voor JOUW kind. Het eerste artikel wat een oplossing biedt voor alle kinderen van de wereld moeten wij in ieder geval nog tegenkomen…

4. Je kind is gelukkig

Je kind is gelukkig en laat dit nou toevallig de duidelijkste graadmeter zijn voor hoe jij het als moeder doet. Dit neemt trouwens niet weg dat ook kinderen wel eens een rotdag of rotbui kunnen hebben. Maar het grootste deel van de tijd heeft dat niets te maken met hoe jij de dingen aanpakt. En als dat wel zo is zorg dan dat je zelf wat tot rust kunt komen. Schakel hulp in of neem een dagje vrij van je werk.

5. Elke mama maakt fouten

Fouten maken hoort er bij! En het leert je kind niets anders dan dat mama ook maar gewoon een mens is.

6. Ook mama is wel eens moe…

Ben jij beschadigd door de ‘foutjes’ die jouw moeder heeft gemaakt? Ik durf te wedden dat je je de meeste ‘errors’ niet eens kan herinneren. De waarheid is dat elke ouder wel eens zijn of haar geduld verliest. Elke ouder heeft wel eens minder zin in het koken van een uitgebreid en uitgebalanceerd diner en elke ouder is wel eens te moe om mee naar speeltuin te gaan. Maar raad eens… 99,9 procent van de kinderen komt daar ECHT wel overheen en zonder kleerscheuren welteverstaan.

7. Je bent geen stomme mama!

Ja, ook jouw kind zal je wel eens de ‘stomste moeder van de wereld’ noemen. Uehhh…Newsflash! Ook dit is een onderdeel van het moederschap en daar moeten we –helaas- mee leren dealen. ‘Nee,’ verkopen is nooit leuk, maar wel noodzakelijk. Net zoals grenzen aangeven en consequent blijven, trouwens. Dat dit korte moment van teleurstelling/kwaadheid/verdriet voor hun eigen bestwil is zullen ze ooit op een dag best begrijpen!

8. Elke mama twijfelt

Ook al jouw twijfels maken je een goede moeder! Want welke ECHT slechte moeder zou zichzelf willen verbeteren? Geen één toch? Dat jij er dag-in, dag-uit mee bezig bent om het beste uit jezelf te halen voor je kids zegt al meer dan genoeg!

9. Elke mama heeft tijd voor zichzelf nodig

Een beetje egoïsme is echt wel toegestaan, want een happy mama staat garant voor een blij gezin. Dat je daarvoor één keer in de week een avondje met vriendinnen doorbrengt of naar de sportschool gaat zal niemand van breken. Echt niet! Dus trek gewoon die deur eens achter je dicht…

10. Onvoorwaardelijke liefde

Je houd onvoorwaardelijk van je kind en dat is onomstootbaar het aller-aller-allerbelangrijkste kenmerk van een goede mams!

Dus geef jezelf, juist op een slechtere dag, eens een schouderklopje! Die heb je verdiend.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen