Waar ben je naar opzoek?

Komt er zwangerschapsverlof voor studenten?

1 minuut lezen Marian Alons
Komt er zwangerschapsverlof voor studenten?

Goed nieuws voor (toekomstige) zwangere studenten. De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die studenten recht geeft op zwangerschapsverlof. Toch is het nog de vraag of het er definitief komt.

Minister Bussemakers is namelijk niet voor het plan en de formatie kan er voorzorgen dat het definitieve besluit voor zwangerschapsverlof wordt uitgesteld.

Lees ook: 10 vragen aan tienermoeder Lisa

Zijn er eigenlijk veel zwangere studenten of moeders die studeren? In 2015 waren dat er in totaal 12.000! De mbo-studen die zwanger of moeder zijn redden het niet om de opleiding af te sluiten met een diploma. Bij het hbo en de universiteit is het aantal uitvallers zelfs nog hoger! Ongeveer 60% redt het niet en moet stoppen met de studie.

Te weinig ondersteuning

Scholen vinden het een probleem van de student zelf. Ze zeggen dingen als: “Je hebt er toch zelf voor gekozen?”. Vaak weten docenten en decanen geen raad en daarom krijgt een zwangere student of een studerende moeder te weinig ondersteuning. Wel zijn er uitzonderingen.

Ook is er voor de studentes vaak geen ruimte beschikbaar waar ze rustig kunnen kolven en is het onmogelijk om je schoolrooster te combineren met de opvang.

Bron: NOS.nl                                          –                      Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Jennifer zei

  Ik las het hele verhaal net nog een keer. Waarom is het dan onmogelijk je school rooster met opvang uren te combineren? Gastouder bureaus worden steeds populairder en zijn vaak erg flexibel en meestal nog goedkoper dan een kinderdagverblijf ook.

 • Jennifer zei

  Ik ben begonnen met studie combi werken leren toen ik net terug kwam van verlof van mijn eerste bevalling. Een studie van 2 jaar. Volgende week mag ik mijn verpleegkunde diploma ophalen en ben ik 24 weken zwanger van de tweede. Ik zal niet zeggen dat het makkelijk was maar wel mogelijk ik snap niet waarom hier een wet voor moet komen? Als je halfverwege de opleiding bevalt kun je je studie stop zetten en na je verlof oppakken. Ik heb ook borstvoeding gegeven dus ook dat is een mogelijke optie of is dit dan verschillend per school en opleiding? Kan ik me echt niet voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen