Waar ben je naar opzoek?

Stilzitten om te leren? Onderzoek adviseert anders!

1 minuut lezen Marian Alons
Stilzitten om te leren? Onderzoek adviseert anders!

Dit onderzoekje komt als geroepen voor ouders die kinderen hebben die niet stil kunnen zitten. Volgens een recent Engels onderzoek blijkt dat kinds meer leren als ze niet per sé stil moeten zitten, maar mogen (moeten) bewegen.

Bij dit onderzoek onderzochten de onderzoekers wat het verschil is tussen de kinderen die stil moeten blijven zitten en de wiebelkonten die mogen springen en dansen. De kids kregen het verhaal van Gruffalo te horen en een deel van de groep moest stilzitten en de andere groep moest dus verplicht bewegen. Die kinderen mochten springen, dansen en rennen: kortom lekker bewegen. Ook was er een extra groep met kinderen die alleen maar bewogen, zonder dat er een verhaal werd voorgelezen.

Lees ook: Van meer bewegen word je slimmer

En dit was geen kortstondig onderzoekje van een middagje. Nee, 6 weken lang werden deze kinderen onderzocht, twee keer per week en dan zo’n 20-30 minuten lang. Natuurlijk weten we allemaal dat bewegen belangrijk en goed voor je is, maar de link met beter leren die op deze manier is gelegd, was nog niet eerder onderzocht.

Het resultaat

Wat bleek? De kinderen die iedere keer lekker sprongen en veel bewogen scoorden uiteindelijk ruim twee keer zo hoog op motoriek en taalvaardigheid, in vergelijking met de andere twee groepen. Even moeilijke praat: Dit komt doordat de hoeveelheid zuurstof vergroot wordt in de frontale hersenkwab door de fysieke activiteit van het bewegen. En hierdoor wordt het cognitieve gedeelte van je hersenen versterkt. En deze gedeeltes liggen in je brein dichtbij elkaar.

Het lijkt ons een goed idee om een lesjes Nederlands of rekenen voortaan in de gymzaal te geven. Eens kijken wat voor effect dat heeft…

Bron: Famme.nl                               –                     Bron hoofdafbeelding: Pixabay

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen