Waar ben je naar opzoek?

Kleuterjuf tikt moeder op de vingers om chocoladecake

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Kleuterjuf tikt moeder op de vingers om chocoladecake

Een Australische moeder van acht(!) kinderen ontving een duidelijk briefje toen ze haar 3-jarige kind met een plak chocoladecake in het trommeltje naar school durfde te sturen. Iets waar de kleuterjuf overduidelijk niet van gediend was (om het even zacht uit te drukken). 

“Je kind at vandaag chocoladecake. Een voedingsmiddel uit de rode categorie. Kies alsjeblieft gezondere voeding voor Kindy,” zo luidt de boodschap op het briefje. Die ook nog eens een triest kijkende smiley bevatte om het geheel wat kracht bij te zetten.

My friend (mother of 8 healthy children, what follows relating to no. 7) received this today from her 3 year old's kindy. I told her to put in two slices tomorrow and tellthem to get lost.

Melinda Tankard Reist 发布于 2017年2月2日

Een vriendin van de moeder postte een foto van desbetreffende briefje online met de boodschap dat zij de volgende dag twee plakken had meegegeven, met de boodschap dat ze op kon hoepelen. En het gros van de moeders is het hier mee eens. “Belachelijk!” zo is er in het overgrote deel van de reacties te lezen. Hoewel er ook voorstanders zijn van deze ferme ‘tik op de vingers’ om deze moeder te wijzen op haar onverantwoorde gedrag.

Uitgebalanceerde voeding

Ik denk dat ik als moeder zijnde het nut van een uitgebalanceerd voedingspatroon niet uit hoef te leggen. Zeker als het aankomt op onze kinderen die volop in de groei zijn en alle bouwstoffen om dit zo gezond mogelijk te kunnen doen, dus meer dan gewoon nodig hebben. Hoewel ik jullie net zo min hoef te vertellen dat bovenstaande soms makkelijker gezegd, dan gedaan zal zijn.

Wicky en een Sultana

Bij mijn zoon op school krijgen kinderen een ’10-uurtje’. Oftewel: een tussendoortje.
Wat ik hem meegeef naar school varieert van een banaan, tot rijstwafels, of een Sultana met een pakje Wicky. Moet kunnen, al zeg ik het zelf. Tenslotte heeft hij thuis al goed ontbeten en ook de lunch is dikwijls voorzien van volkorenboterhammen en een glas melk om dit alles weg te spoelen.

Gelukkig heb ik nog nooit commentaar mogen ontvangen over wat er in mijn zoon zijn trommeltje zit en om heel eerlijk te zijn zou ik denk ik hetzelfde reageren als de vrouw die het briefje online plaatste. Door mijn kont in de krib te gooien dus. Aangezien ik persoonlijk een plakje cake tussendoor, niet perse als onverantwoord beschouw.

Opbouwende kritiek

Gezond eten is voor mij namelijk meer dan enkel biologische groeten, fruit en een verbod op het gebruik van vetten of suikers. Gezonde voeding is voor mij meer een balans. Tussen wat een kind echt nodig heeft en de dingen die een kind lekker mag vinden, bedoel ik dan. Tenslotte smaken verboden vruchten nog altijd het zoetst en hoop ik hiermee mijn kinderen de kans te geven om te leren wat ‘genieten met mate’ is. Zelfs al gaat het om een koekje, of twee. Kortom: ik heb het onder controle! En ik zou het dan ook niet waarderen als iemand mij op deze manier zou vertellen hoe ik het beter zou moeten doen.

Thee met een wortel erbij

Goede voorlichting over gezonde voeding vind ik daarentegen een pre vandaag de dag.
Ik bedoel: er zijn namelijk genoeg kinderen die dagelijks plakken met chocoladecake meekrijgen als lunch en dan bedoel ik niet als ‘toetje’ voor na de boterham.

Maar een briefje zoals dit bevat eigenlijk niets aan opbouwende kritiek en heeft meer iets weg van ‘momshaming‘ dan dat deze moeder ergens mee geholpen zou zijn (als ze deze hulp al überhaupt nodig had). Misschien is het voor deze juf de volgende keer een idee gewoon een kort gesprekje aan te gaan met de desbetreffende moeder. Onder het genot van een kop thee EN een wortel, want een koekje of een plak chocoladecake? Dat kan natuurlijk niet…

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen