Waar ben je naar opzoek?

Kinkhoest bij baby’s; levensgevaarlijk!

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Kinkhoest bij baby’s; levensgevaarlijk!

Kinkhoest.
We kennen de ziekte allemaal vanwege de welbekende DKTP-vaccinatie die onze kinderen krijgen via het consultatiebureau. Minder bekend is het feit dat deze ziekte zo eens in de 3 tot 5 jaar boven water komt en een epidemie veroorzaakt. Kinkhoest is een bacteriële infectie en levensgevaarlijk voor zuigelingen. Eerder plaatste een moeder al een filmpje op het internet van haar baby die besmet was geraakt met kinkhoest, met de boodschap om onze kinderen te laten inenten tegen deze ziekte. Maar hoe zit dat precies met kinkhoest en de vaccinaties die onze baby’s er voor krijgen?

Whooping cough

Wat ‘tricky’ is aan deze ziekte is dat kinkhoest vaak begint met typische verkoudheidsklachten.
Pas wanneer het echte hoesten begint, waarbij hoestaanvallen opgevolgd worden door een zogenaamde whoop– waar de Engelse benaming whooping cough dan ook van is afgeleid, wordt pas duidelijk dat het om kinkhoest gaat. Het zijn hoestaanvallen die de patiënt letterlijk de adem doen ontnemen, soms zelfs tot aan kotsend aan toe. Ook heftige bloedneuzen en zelfs longontsteking zijn complicaties welke niet vreemd zijn bij kinkhoest.

De fase’s

Kinkhoest is een bacteriële infectie die begint in het neusslijmvlies- wat dus ook de eerste verkoudheidsklachten veroorzaakt. Ook wel de catarrale-fase genoemd. Later tijdens de paroxysmale-fase, steekt de typische hoest de kop op. Krachtige hoeststoten die worden opgevolgd door de ‘whoop’, oftewel; het naar adem snakken na een hoestaanval. Dit is de fase waarin de meeste complicaties kunnen optreden. Tijdens de laatste fase, de reconvalescentie-fase, is de ziekte op zijn retour.

De vaccinaties

In Nederland worden zuigelingen vanaf acht weken gevaccineerd tegen de kinkhoest. Echter volstaat dit vaccin pas na drie inentingen en geeft tot 80 procent bescherming tegen de deze bacteriële infectie. Dit wil zeggen dat je kind alsnog kinkhoest kan krijgen, maar dit vaak in veel mindere mate.

Het risico voor baby’s

Het risico voor zuigelingen zit hem in het feit dat het immuunsysteem niet voldoende lijkt te reageren op pertussis, oftewel; de bacterie die kinkhoest veroorzaakt. Hierdoor is deze groep vatbaarder voor de ziekte en niet te vergeten, kwetsbaarder.
Kinkhoest is voor baby’s tot en met een half jaar levensgevaarlijk.
Dit komt omdat baby’s van deze leeftijd moeite hebben met het doorhoesten en hierbij te maken kunnen krijgen met zuurstoftekort en in het geval van zeer jonge baby’s zelfs hersenbeschadiging, of met de dood als gevolg.

Lees ook: Dé 10 regels voor kraamvisite

Voorkomen

Maar hoe voorkom je een kinkhoest besmetting bij je baby? Want zoals bovenaan gesteld; kinkhoest heeft in het begin veel weg van een normale verkoudheid. Tijdens deze catarrale-fase is deze ziekte ook op zijn besmettelijkst. Dus om het even crú te zeggen: Kinkhoest is tijdens deze periode vrijwel niet te herkennen en de kans op besmetting is dan op zijn grootst.

  • De ziekte kan vastgesteld worden door middel van bloedonderzoek, of een monstertje vanuit achter in de keel. Dit is eigenlijk de enige methode die uitsluitsel geeft.
  • Mocht er in je omgeving iemand zijn die kinkhoest heeft; vermijd direct contact. Indien dit contact niet te vermijden is, houd dan een goede hygiëne in acht. Dus; niet hoesten in je handen, maar in de ellenboog, handen veelvuldig wassen enzovoorts.
  • Wanneer er bij een vastgestelde kinkhoest in de omgeving iemand is die verkoudheidsklachten vertoond; neem direct contact op met de huisarts. Deze kan een antibioticakuur voorschrijven die in ieder geval de besmettelijkheids-periode zal verkleinen.
  • Of antibioticagebruik in de catarrale-fase effect heeft op het verdere verloop van de ziekte, daar zijn de meningen nog altijd over verdeeld.
  • Mocht je baby last krijgen van kinkhoest-achtige klachten, neem dan direct contact op met je huisarts. Het kan zijn dat een ziekenhuisopname ter observatie nodig is.
  • Vermijd visites met een snotneus. Dit klinkt misschien heel rigoureus, maar kraamvisite met ‘iets onder de leden’ kan beter wegblijven. Het KAN natuurlijk een simpele snotneus zijn, maar zelfs een verkoudheid kan voor je baby veel lastiger zijn als bij een volwassene.
  • Neem voor vragen contact op met de GGD, afdeling infectieziekten.

Lees ook: Een koortslip; het onschuldige gevaar…

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen