Waar ben je naar opzoek?

Top 5: Dit wil je níet horen als zwanger worden niet lukt

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Top 5: Dit wil je níet horen als zwanger worden niet lukt

Voor degenen om je heen is het wel eens lastig om te gaan met het feit dat jij niet ‘zomaar’ zwanger raakt. Het is zo’n gevoelig onderwerp en als je in die medische molen zit vanwege je kinderwens, kunnen de kleinste dingen al keihard binnenkomen: een zwangerschapsaankondiging op het werk, moederdag, de zoveelste Facebook-foto-challenge… Er zijn gewoon dingen die je niet wil horen als zwanger worden niet lukt. Hoe onschuldig ook, het voelt als een mes in je rug.

Als zwanger worden niet lukt

Voor je omgeving is het lastig om alle gevoeligheden te ontwijken; simpelweg omdat sommige dingen lastig voor te stellen zijn als je zelf geen onvervulde kinderwens hebt of hebt gehad. Het is wél fijn als men laat weten mee te leven en er voor je te zijn. Toch zijn er wel een aantal planken die daarbij meer dan eens gigantisch worden misgeslagen, en die veel vrouwen in de medische molen zullen herkennen.

Lees ook: Lieve wensmama, het spijt me…

Hierbij een top vijf van dingen die je écht niet (meer) wil horen als zwanger worden niet vanzelf gaat.

 1. “Je bent er ook veel te veel mee bezig.”
  Misschien wel met stip op 1? Varianten hierop zijn ‘Laat het gewoon wat meer los,’ en ‘Je moet gewoon even je gedachten verzetten.’ Fijn, bedankt voor deze gouden tip. Er niet mee bezig zijn is ook ontzettend makkelijk als je vier keer per week door de zoveelste gynaecoloog of co-assistent of arts-assistent inwendig wordt geëchood, ladingen medicijnen slikt of spuit en stijf staat van allerlei kunstmatig toegediende hormonen. Een aparte plaats in deze categorie verdienen de mensen die zeggen: ‘Ik wéét dat het superirritant is om te horen, maar toen Dinges van Jeweetwel het had opgegeven, was ze de maand erna ook spontaan zwanger.’
 2. “Zo leuk is het niet.”
  Deze zin wordt altijd uitgesproken door mensen mét kinderen. Om je op te beuren storten ze emmers ellende over je heen die een kind met zich meebrengt: slaaptekort, poep, kots, snot, gejank, meer kots, ruzie met je partner, meer poep, repeat. Wees blij dat het je bespaard blijft, lijken ze te willen zeggen, terwijl jij elke willekeurige god op je blote knieën zou danken als je een nachtje zou moeten doorhalen met je eigen baby op je borst.
 3. “Moet ik … even langssturen?”
  Ha. Ha. Ha. Er zijn altijd mannen die hun eigen mannelijkheid even willen bewijzen ten koste van jouw verdriet. “Ik wil het wel even voordoen”, hoor je dan, of “Zal ik even langskomen?” Nou, nee!
 4. “Het komt vanzelf, joh.”
  Eh, nee? Want je hebt geen eisprong, of geen eileiders meer, of je man is sterk verminderd vruchtbaar, of… Het is gewoon níet zo dat het voor iedereen altijd ‘gewoon vanzelf’ komt.
 5. “Bij Dinges lukte het wél.”
  Hartstikke fijn voor Dinges natuurlijk, en eigenlijk best lief om op deze manier te proberen jou moed in te spreken. Helaas is de situatie van Dinges op werkelijk alle fronten totaal onvergelijkbaar met die van jou. Dus, dit gegeven zegt niks over jou, jouw situatie en jouw kans op succes. Zo wordt Dinges alleen maar de zoveelste die wél een baby krijgt, terwijl jij ook zo graag wil.

Welke dingen kun/kon jij echt niet meer horen nu/toen je in de medische molen zat?

Lees ook: 5x Zo kun je er zijn voor een wensmama

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen