Waar ben je naar opzoek?

Kinderrechten in Nederland niet op orde?!

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Kinderrechten in Nederland niet op orde?!

Je zou denken dat het met de kinderrechten in Nederland wel goed gesteld is. Kinderen kunnen hier naar school, de gezondheidszorg is goed geregeld en als kinderen bij hun eigen ouders niet goed terecht kunnen, zijn er tal van manieren om ze op te vangen. Toch is het minder rooskleurig gesteld met de kinderrechten.

Dat blijkt uit de ranglijst die KidsRights samen met de Erasmus Universiteit heeft opgesteld. Deze lijst publiceren ze elk jaar, en geeft aan hoe het gesteld is met de kinderrechten in landen.

Lees ook: Mag iedereen een gezin stichten?

Top 10

De bovenste 10 landen zijn niet veel verrassingen. Portugal staat bovenaan, en landen als Zweden, Noorwegen en Spanje staan ook hoog genoteerd. Landen die je misschien wel verbazen in de top tien, zijn Thailand en Tunesië. Deze landen staan zelfs boven Nederland.

Dat ‘rijke’ landen het niet automatisch beter doen dan ‘arme’ landen, komt door de manier waarop gemeten wordt. KidsRights kijkt naar hoeveel er geïnvesteerd wordt in kinderrechten, en hoeveel inspanningen een land doet. ‘Rijke’ landen doen dus relatief gezien minder aan kinderrechten; ‘arme’ landen investeren met beperkte middelen vaak meer.

Nederland

Nederland is, ten opzichte van vorig jaar, gedaald in deze ranglijst. Vorig jaar daalde Nederland harder, toen donderde het van de tweede plek naar de dertiende (!) plek. De reden voor deze dramatische keldering, was de omschakeling in de jeugdzorg. Sinds de gemeenten de jeugdzorg op zich moeten nemen, hebben niet meer alle kinderen gelijke toegang tot jeugdzorg. Daarnaast leefden een groot deel van de kinderen in armoede.

Lees ook: 40 miljoen extra voor kinderen in armoede

Deze problemen zijn dus nog niet opgelost, want Nederland daalde verder naar de vijftiende plek. Ook nu hebben kinderen namelijk nog niet overal dezelfde toegang tot jeugdzorg. KidsRights vindt ook dat kwetsbare kinderen als eerste baat zouden moeten hebben bij de groeiende economie en ook dat is niet gebeurd. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel!

Bron: NOS

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen