Waar ben je naar opzoek?

Heeft jouw kind een voedselallergie? Wees alert!

2 minuten lezen Marian Alons
Heeft jouw kind een voedselallergie? Wees alert!

Moeder Merrill Debbs is ervan overtuigd dat haar zoontje Oakley nog zal leven als zij meer wist van voedselallergieën. Haar 11-jarige zoon is op tragische wijze overleden aan het eten van een walnoot. Hij had astma en was positief getest voor een milde pinda-allergie en notenallergie. 

Oakley at een stukje cake op de dag voor Thanksgiving. Hij dacht dat het veilig was om te eten, maar hij wist niet dat er een walnoot binnenin zat. Voordat hij het doorhad, slikte hij de walnoot door. De enige zichtbare allergische reactie was een kleine blaar op zijn lip, die verdween na een dosis Benadryl. Moeder Merrill: “We hadden geen idee wat er in zijn lichaam gebeurde. Hij leek oké. Hij ging spelen met zijn neefjes, douchen en borstelde zijn tanden.”

Lees ookHoe ga je om met een voedselallergie?

Vijftien minuten later kwam Oakley naar zijn moeder toe: “Mijn buik doet zeer.” Toen hij moest overgeven, bedacht Merrill dat dat wat hem ziek maakte, eruit zal komen bij het overgeven en alles weer goed zal gaan. Daarna ging het volgens Oakley weer goed.

Na een poosje ging het weer niet goed met hem. “Hij begon weer met overgeven en vanaf toen was het een tornado van problemen.”, aldus zijn moeder. “We belden het alarmnummer. Tegen de tijd dat de ambulance er was, zo’n tien minuten later, zag hij blauw.” Anderhalf uur later nadat hij de noot had doorgeslikt zaten zijn luchtwegen opeens dicht en zijn hart stopte met kloppen. Hij had een anafylactische shock.

Merrill heeft de Red Sneaker Foundation opgericht om meer bewustzijn te creëren omtrent voedselallergieën. De stichting dankt zijn naam aan de favoriete kleur van Oakley. Al zijn sportschoenen waren rood. Zijn moeder hoopt dat de stichting kan inspireren tot een landelijke Red Sneaker-dag om bewustzijn te creëren van notenallergieën. Merrill: “Ik denk niet dat mijn mooie, geweldige, getalenteerde zoon hoefde te overlijden.” Ze hoopt dat EpiPens in alle scholen voor handen komt te liggen en dat noten worden verbannen uit klaslokalen. Met zo’n injectie met epinefrine (adrenaline) kun je een anafylactische shock tegen werken.

Volgens professor Todd Green is epinefrine de beste medicijn tegen allergische reacties. Zelfs als er alleen milde symptomen zichtbaar zijn, moet de EpiPen meteen worden toegepast. Het is onmogelijk om in te schatten wanner een reactie overgaat naar een levensbedreigende situatie. De familie Debbs had wel zo’n EpiPen, maar had deze nooit gebruikt, omdat ze niet doorhadden dat Oakley er zó slecht aan toe was.

Lees ook: Overgevoelig voor pinda’s? Gewoon pindakaas geven

Let dus goed op als jij of je kind een voedselallergie heeft. Eén van de meest voorkomende is de pinda-allergie. Er is zelfs bewijs dat stelt dat een pinda-allergie komt van het gebruik van pinda’s in babyvoeding. Notenspecialist.com zegt: “Als de noot wordt gegeven aan zeer jonge kinderen, die nog niet alle componenten van pinda’s volledig kunnen verteren, zal het lichaam op die componenten reageren.”

Heeft jouw kind ook een heftige allergische reactie gehad? Wil je hierover vertellen? Bij Love2BeMama vertellen we graag jouw verhaal. Mail naar marian@love2bemama.com

Bron: Today.com

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen