Waar ben je naar opzoek?

Kerst op Curacao: Tips voor het Kerstgevoel!

6 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Kerst op Curacao: Tips voor het Kerstgevoel!

Ik moet toegeven; het was altijd ‘mijn droom’ om de Kerstdagen en Oud en Nieuw in een warm land te door te brengen. Wij zijn nooit weggeweest met Kerst, altijd thuis en in Nederland. Het leek mij super leuk om dat eens anders te gaan doen. Nu zijn we op Curacao omdat we hier wonen en vieren we Kerst aan de andere kant van de wereld met 30 graden: Kerst op Curacao!

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen: het is wel even wennen en ik had kort geleden nog een groot verlangen naar het koude, grijze en regenachtige Nederland. Gek he? Dat gevoel is nu wel verdwenen. Het is gewoon anders en wennen maar niet minder leuk. Ga jij met Kerst naar Curacao? Dan kan ik je inmiddels wel wat leuke tips geven om het Kerstgevoel te krijgen en wat hier te doen is met Kerst.

Omdat het hier elke dag mooi weer is ben je veel minder bezig met de seizoenen. Je moet hier echt nadenken over welke dag en welke maand het is. Doordat de kinderen op school zitten krijg ik nog wel mee wanneer de feestdagen in aantocht zijn anders was ik Sinterklaas echt vergeten. Dat gaat hier echt langs je heen.

Ben je benieuwd naar onze avonturen op Curacao?
Volg mij op Instagram of lees mijn blogs!

Sinterklaas op Curacao

Toen de decembermaand eenmaal was aangebroken hadden we wel een ‘heimwee momentje’ naar Nederland. Je bent zo gewend om binnen te zijn, donkere dagen, kaarsjes aan en voor de open haard zitten. Hier leef je een heel ander leven, ben je heel veel buiten en is het altijd mooi weer. Als het dan een dag regent dan kunnen we daar ook extra van genieten. De kinderen hebben het dan koud en trekken truien en lange broeken aan, ondanks dat het nog steeds 25+ graden is. Ik lees dat er meer Nederlanders last hebben van het achtergebleven kerstgevoel

Voor de eerste keer Sinterklaas vieren op Curacao hebben we inmiddels achter de rug. Het was alleen al een hele onderneming om cadeautjes te scoren. In Nederland heb je internet en webshops, hier moet je over het hele eiland crossen voor leuke winkeltjes maar daar moet je je weg in vinden. We hebben een super leuke eerste Sinterklaas hier gehad.

We zijn gaan gourmetten (traditie!). De kinderen waren super verrast dat we een gourmetstel hadden gekocht. Daarna de open haard aan op de televisie, gezellige Sinterklaas muziek met warme choco met slagroom en cadeautjes uitpakken. Ik had ook nog wat Sinterklaas versiering opgehangen. Ondanks de korte broek hadden we wel echt een Sinterklaas gevoel gecreëerd en was het een geslaagde avond.

Lees verder onder de afbeelding!

Kerst op Curacao: gourmetten met Sinterklaas

Door met Kerst op Curacao

Nu Sinterklaas weg is, is het tijd voor Kerst. Onze eerste Kerst hier! We hebben geen kerstboom of kerstversiering omdat we binnenkort moeten verhuizen naar een nieuw onderkomen en met Kerst elders op het eiland verblijven. De kerstversiering laten we dus dit jaar voor wat het is. Ondanks dat we zelf geen Kerstboom hebben, is het hele eiland inmiddels in kerstsferen gebracht. Ik moet zeggen; daardoor krijg je wel echt meteen een kerstgevoel, ook met 30 graden. Gisteravond waren we in Willemstad en we waren onder de indruk van de gezellige kerstverlichting die overal is aangebracht. Ze pakken hier wel uit met Kerst!

Kerst op Curacao: zo krijg je het kerstgevoel

Omdat het op Curacao altijd al vroeg donker is (18:30 uur) kun je hier ook gewoon genieten van de kerstverlichting en gezellig de kaarsjes aansteken. Om een kerstgevoel te creëren moet je dat ook gewoon doen. En gewoon lekker Kerstmuziek draaien, dan kom je ook in de stemming. Vergeet ook niet de winterthee die je hier gewoon in de supermarkt kan kopen en drink die uit een leuke kerst-mok.

Lees verder onder de afbeelding!

Kerst op Curacao

Kerst op Curacao: zo vieren we het!

We zijn hier nog helemaal niet bezig geweest met wat we met Kerst gaan doen. Dat komt waarschijnlijk ook doordat we nog moeten verhuizen. Onze dochter is na de Kerst jarig en daar ben ik nu al drukker mee geweest, want cadeautjes moet je op tijd scoren of uit Nederland laten komen.

We hebben dit jaar geen familie die langs komt of waar we heen gaan, dus ik hoef ook niet na te denken over een kerstmenu. Ik denk dat we de barbecue aansteken en in onze bikini aan het zwembad liggen met een cocktail, kerstmuziek en een goed boek.

De basisscholen hebben hier volgende week al vakantie, 3 weken kerstvakantie. Volgende week is er op school een kerstviering en kerstdiner. De kinderen nemen dan wel hapjes mee (daar moeten we nog even over in beraad) en voor de ouders is er een gezellig samenkomen bij de school. Ik denk dat ik nog wel even na moet denken over wat voor kerstkleding we hier in de tropen aan gaan trekken. Waarschijnlijk wordt dat gewoon een korte broek, jurk of rokje met een feestelijk tintje.

Een relaxte Kerst

Al met al gaat het een hele andere Kerst worden dan in Nederland en hoe leuk is het dat we dat nu eens gaan meemaken. Er ligt dan wel geen sneeuw maar hier heb je prachtige zonsondergangen, is het super relaxt, overal draaien ze kerstmuziek en kun je genieten van de straten die versierd zijn met Kerst. Die vind je in Nederland niet zo uitbundig. Iedereen is hier ook buiten te vinden, in Nederland zit je al snel op jezelf in je huis.

Lees verder onder de afbeelding!

Kerst op Curacao: de versiering

Wat te doen met Kerst op Curacao?

Ga je met Kerst naar Curacao of woon je hier en zoek je het Kerstgevoel? Dan heb je misschien wel wat aan bovenstaande tips! En op het eiland is rondom de Kerstdagen ook genoeg te doen. Kerst wordt op Curacao groots gevierd.

Bezoek een Kerstmarkt

In aanloop naar de feestdagen worden er op Curacao veel Kerstmarkten georganiseerd. Kerstmarkten die in Nederland nu niet door mogen gaan, kun je hier gewoon bezoeken. Er zijn veel toffe lokale ondernemers op Curacao die hun spullen verkopen op de Kerstmarkt.

Leuke Kerstmarkten om te bezoeken:

 • 11 december – Renaissance Mall & Riff Fort (10am – 6pm)
 • 12 december – Mambo beach
 • 17 december – Rancho Mi Famia (12pm- 9pm)
 • 18 december – Renaissance Mall & Riff Fort (10am – 6pm)
 • 18 december – Eden Mall

Versierde tuinen en gebouwen

De tuinen en straten zijn hier erg mooi versierd en te bekijken. Ook gebouwen worden omgetoverd tot de prachtigste plaatjes. Verschillende rotondes op Curacao zijn ook mooi versierd. Ga een avondje over het eiland rijden en aanschouw de prachtige versieringen. Hierdoor krijg je écht een kerstgevoel.

Maak een feestelijk gerecht klaar

Heb je zin om zelf te koken met Kerst en ben je handig in de keuken? Probeer dan eens een lokaal gerecht te koken.

 • Ayaka – Vlees (kip) verpakt in maïsmeeldeeg, gevouwen in bananenbladeren
 • Pan di jamón – Kerstbrood met ham
 • Ponche crema – Eierpunch

Dit zijn echte feestelijke kerstgerechten in Curaçao, en erg lekker! In de vele restaurants die er op Curaçao zijn wordt alles uit de kast gehaald tijdens de kerstvakantie. Je proeft er de traditionele Curaçaose kerstgerechten, en culinaire hoogstandjes. Wees er wel op tijd bij als je met Kerst uit eten wil gaan en reserveer tijdig.

Oud & Nieuw vieren op Curacao

Dit jaar zijn we dus met Oud & Nieuw ook op het eiland. Wat natuurlijk helemaal leuk is; in Nederland mag geen vuurwerk afgestoken worden, hier wel! En we doen natuurlijk mee aan de Nieuwjaarsduik op Jan Thiel 😉.

Op Curacao wordt Oud en Nieuw ook op een spectaculaire manier gevierd. De dagen voor Oud en Nieuw zijn er verschillende vuurwerkshows. Er worden pagara’s afgeschoten (meterslange linten van hard knallend vuurwerk) die rondom een bedrijf, in een straat of bij een hotel worden neergelegd. Wij kennen de mijoenenklappers, hier kennen ze de pagara’s.

Bij de vele kraampjes in Willemstad zijn ook oliebollen te koop. Kortom; je hoeft ook het Oud & Nieuw gevoel hier niet te missen. Vergeet alleen niet je korte broek mee te nemen.

Bon Pasku!

Voor ons wordt het dit jaar een warme Kerst op Curacao. Eens kijken hoe het ons bevalt of dat we volgend jaar toch liever Kerst in Nederland vieren. Bon Pasku! (Vrolijk Kerstfeest)

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen