Waar ben je naar opzoek?

Is een koortsstuip gevaarlijk?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Is een koortsstuip gevaarlijk?

Het is vaak al naar om te zien als een klein kind koorts heeft. Zo’n hulpeloos klein hoopje mens met enorm rode wangen. Het wordt pas echt schrikken als zo’n kleintje een koortsstuip krijgt. Maar is dat ook echt zo gevaarlijk als het eruit ziet?

Kinderen tussen een half jaar en zes jaar oud kunnen een koortsstuip krijgen. Wie het wel eens heeft gezien bij een kind, kan beamen dat het er zeker niet onschuldig uitziet. Veel ouders herkennen een koortsstuip ook niet meteen. Vaak wordt gedacht aan een epileptische aanval. Het kindje verstijft en ligt soms enkele minuten te stuipen.

Onschuldig

Maar hoe erg het ook lijkt, een koortsstuip is onschuldig. Kinderarts Louis Bont van het Wilhelmina Kinderziekenhuis legt bij  RTL Nieuws uit dat het eigenlijk een soort kortsluiting in de hersenen is. De hersenen van een jong kind kunnen nog niet goed omgaan met een ziekte met koorts.

Lees ook: Een nachtje met mijn zieke peuter samen in bed

En hoewel het op een epileptische aanval lijkt, is er een duidelijk verschil. Bij een koortsstuip heeft het kind altijd koorts, of komt de koorts direct erna. Bij een epileptische aanval heeft een kind nooit koorts.

112

Onschuldig dus, maar zo ziet het er niet uit. Niet zo gek dus dat veel ouders (en omstanders) meteen 112 bellen. En omdat een koortsstuip altijd pas achteraf vast te stellen valt, komt de ambulance ook met gillende sirenes op zo’n melding af. Een kind moet na een koortsstuip ook altijd door een arts worden gecontroleerd, raadt kinderarts Louis aan. De koorts kan namelijk een symptoom zijn van iets anders, bijvoorbeeld een blaas- of hersenvliesontsteking.

Lees ook: Beter naar de dokter!

Rustig blijven

Stel dat je een koortsstuip wel herkent, wat kan je dan het beste doen? Rustig blijven, vertelt Louis. Hoe erg het ook lijkt, blijf herhalen dat het goed komt en geen kwaad kan. Zorg er daarnaast voor dat de mond van het kind leeg is, leg hem of haar op de zij en bel de huisarts. Een advies dat het Britste Rode Kruis geeft is om het kind te koelen met een natte handdoek. Het is niet bewezen dat dit helpt, maar het kan geen kwaad.

Bron: RTL Nieuws

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen