Waar ben je naar opzoek?

Is de combi hond met kind(eren) verstandig?

4 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Is de combi hond met kind(eren) verstandig?

kinderen en honden
“Hij doet niks hoor”, aldus mevrouw die met haar hond erg losjes aan de lijn langs mij en mijn kinderen loopt. Ik had het niet eens gemerkt. Als in een reflex ga ik voor de kinderwagen staan. Misschien is mijn angst ongegrond, maar ik ken die hond niet. Hij hoeft maar een hap te doen in de kinderwagen. Een hap in mijn baby. De horror.

Is mijn reactie gek? Zeker als de hond losloopt en hij loopt richting mijn kleine kinderen, dan schrik ik daarvan. Liever dat een hond dan in mij bijt als in een van mijn kinderen, mocht het zover komen. Daarom dus. Van mij mogen ze ook geen honden aaien. Alleen als ik 100% zeker weet dat het beest in kwestie lief is, aaibaar, etcetera. En uiteraard als het van de eigenaar mag. Het zelfde heb ik overigens bij katten. Mijn meisje aait ze allemaal liefst te pas en te onpas. Ook een kat kan lelijk uithalen!

Ok. Waarom deze blog? Omdat ik zou willen dat mensen zich er bewust van zijn dat hun familielid – zo worden honden toch vaak beschouwd – nog steeds een dier is. Tegelijkertijd wil ik een afweging maken; de voors en de tegens als het gaat om de combinatie hond en kind.

Mag je aan het einde van dit blog zelf kiezen. Voor of tegen?

De VOORS

Ach, ach, ach. Het is zo schattig. Vrienden voor het leven. Zo mooi en vooral vertederend.

Er valt genoeg voor te zeggen. Kinderen die met dieren opgroeien zouden socialer zijn, ze leren goed met beesten omgaan, bouwen een betere weerstand op (minder allergieën) en kweken een beetje verantwoordelijkheidsgevoel. Ook niet mis. Dus. Als je er nog geen had, is dit misschien voldoende reden om het wel te doen!

Heldhaftige honden

Waar de een een arm te kort komt, heeft de ander en poot te veel

Honden gaan voor hun baasjes door het vuur. Doe je hun baasje iets. Dan doen zij jou iets. Wat te denken van deze straathond die voor een vrachtwagen sprong om het leven te redden van een klein meisje. Nog meer heroïsche hondendaden vind je hier: 9x heldhaftige hondenvideo’s. Dan heb ik het trouwens nog niet eens over hulphonden. Waar zouden we zijn zonder blindengeleidehonden? Zonder andere hulphonden. Helden in mijn ogen!

Pak de tissues er maar bij. Dit filmpje. Prachtig. 

De TEGENS

Ok. Dit filmpje was dan voor mij de druppel. De druppel om te zeggen: Nee! Zie je wel. Honden en kinderen gaan gewoon niet samen.

Of beter gezegd: Slechte hondseigenaren – die hun honden niet goed africhten – gaan niet samen met kinderen. Het zijn tenslotte in de meeste gevallen de baasjes die een hond niet goed opvoeden, soms zelfs vals maken en africhten als vechthond. De achtergrond van dit bovenstaande filmpje ken ik niet. Misschien is het tuig van de richel. Of misschien was het kind fout door de hond te pesten. Of probeerde het kind de hond te aaien, zonder dat eerst aan de eigenaar te vragen? Ook NOT DONE. Wees in ieder geval gewaarschuwd.

Het blijven dieren

Een hond en een baby

Familielid of niet. Honden blijven dieren met instincten. Daarom maken filmpjes en schattige foto’s van baby’s, dreumessen en honden samen me altijd wat huiverig. De hond hoeft maar een keer te bijten. Een keer op de verkeerde plek. Toegegeven. Gelukkig gebeurt het BIJNA NOOIT, maar die ene keer dat het gebeurt is er al een keer te veel. Dan kun je nog honderd keer er altijd bij blijven, wanneer je hond en kind samen spelen. Ook dan kan je hond je kind in een seconde grijpen. Zie het filmpje hieronder. Afhangende van de grootte en de bijtkracht van de hond, probeer je kind dan nog maar eens te bevrijden…

Kindvriendelijke hond aanschaffen?

Heb je kinderen en denk je er – na het lezen van voors en tegens – nog steeds aan een hond aan te schaffen? Dit zijn de meest agressieve hondenrassen. Misschien goed om in ieder geval niet zo’n hond aan te schaffen dan. Een kindvriendelijke hond misschien?

Verder is het een goede tip om je in je hond te verdiepen. Weet wat je in huis haalt, verdiep je erin! Ook voor het beestje zelf. Het is toch ook een commitment die je aangaat. Daarin vergissen veel mensen zich. Vervolgens worden honden weer gedumpt in een asiel of gewoon aan een boom in het bos. Kijk. En dat vind ik nou walgelijk. Neem je verantwoording, zorg goed voor je huisdier! Of het nu een hond is of een goudvis.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Last but not least, geef dat vooral ook de kinderen mee! Als een kind een huisdier wil, en er vervolgens niet meer naar omkijkt, denk ik: daar mankeert wat in de opvoeding. Sorry. Maar wat geef je je kind dan mee? Zelf ben ik opgegroeid op een halve kinderboerderij. Gek op beesten. Ook al had ik er bij tijd en wijle echt geen zin in. Al die stront moest echt geruimd worden. Dat konijnenhok, de duiven- en de kippenren, de katten. Maarja. Wij waren gek op ze. Dus we moesten week in, week uit, de hokken en kattenbak verschonen en de beestjes natuurlijk dagelijks goed verzorgen. Echt. Daar leer je van. Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel. Nooit mis.

Reacties
 • Diana Gossens zei

  Als freelance tekstschrijver mag je wel eens beter op je Nederlands gaan letten… Er staan toch aardig wat fouten in… Dan gaat je verhaal toch een beetje aan me voorbij…

  • Linda zei

   Wel een aardige reactie 😉 en misschien handig om er dan even bij te zetten hoe en wat zodat dat aangepast kan worden!

  • Ook tekstschrijvers maken wel eens een (tik)fout. Bedankt voor je opbouwende kritiek…. 😉 Mij is al gewezen op dreumessen. Excusez moi. Dat had natuurlijk dreumesen moeten maken. Verder hondseigenaren wellicht. Dat maakte WordPress ervan 🙂 Nog meer??? Kom maar door… 🙂

  • Oh my Goodness… 😉 maken = zijn. Thank you very much. Ik geloof dat ik mijn pen maar in de wilgen hang 😉 Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen