Waar ben je naar opzoek?

Inknippen gebeurt onnodig vaak

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Inknippen gebeurt onnodig vaak

Het is al vaak ter discussie gesteld, ook hier bij Love2BeMama: inknippen. Sommige vrouwen vertelden dat ze ingeknipt waren zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven. Anderen zeiden daarop dat het in het belang van het kind is. Maar is dat wel altijd zo?

Uit cijfers van Perined, een organisatie die cijfers over geboortezorg verzamelt, blijkt dat vrouwen die bij de geboorte van hun eerste kind thuis of vrijwillig in het ziekenhuis bevielen, een kleine 20% werd ingeknipt. Bij vrouwen die met een medische indicatie in het ziekenhuis bevielen was dat bijna de helft.

Lees ook: Wat niemand je verteld over bevallen (of toch wel?)

Geen afspraken

Uit de cijfers blijkt dat er helemaal geen duidelijke afspraken over inknippen zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld een knip gezet als een vrouw al een bepaalde tijd ligt te persen. Maar het ene ziekenhuis doet dat na een uur, een ander na anderhalf uur en sommige pas na twee uur. Ook wordt in sommige ziekenhuizen veel vaker ingeknipt dan in andere. Deze cijfers kan je niet van te voren opzoeken, dus je kan niet het ziekenhuis kiezen dat bijvoorbeeld veel minder snel inknipt.

Geen goede reden

Daarnaast blijkt uit onderzoek van verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers dat er ook regelmatig wordt ingeknipt zonder dat daar een goede reden voor is. Inknippen is eigenlijk een noodoplossing en zou alleen moeten gebeuren als het echt niet anders kan.

Lees ook: “Keizersnee, keizersnee, dit gaat niet lukken!”

Volgens Anna zouden vrouwen die ingeknipt zijn minder of geen schade aan hun bekkenbodem hebben gehad als ze niet waren ingeknipt. Inknippen laat namelijk een wond na waarvan de klachten lang aanhouden en soms helemaal niet meer weggaan. De ongemakken zullen bij vele van jullie bekend zijn, een wond die zeer doet, een trekkerig gevoel en pijn bij het vrijen.

Wilsbekwaam

Volgens stichting Bevallingstrauma’s wordt er onnodig veel ingeknipt en moeten vrouwen beter worden ingelicht. Vrouwen moeten weten dat het een noodoplossing is en dat ze de knip ook mogen weigeren. Maar vaak wordt er niet eens een vraag gesteld, alleen maar mede gedeeld dat de knip gezet zou worden. En ook al is een vrouw die ligt te bevallen niet altijd voor rede vatbaar, ze is nog altijd wilsbekwaam.

Er lijkt dus een hoop werk aan de winkel. Persoonlijk schrik ik nogal van dit nieuws. Je gaat ervan uit dat de professionals weten wat ze doen en dat ze alles doen in het belang van jou en je kind. Ik ben benieuwd of er nu dingen gaan veranderen.

Zijn jullie ingeknipt? En voelde dat als de juiste beslissing, of had je het ook liever anders gezien?

Bron: RTL Nieuws

Bron beeld: Flickr

Reacties
 • Kimberley zei

  Voor mij voelde het als de juiste beslissing. Na 2 uur persweeen en 1 uur en 40 min actief persen was ik helemaal op. Als ze me op dat moment niet geknipt had (dit deed ze overigens echt op het allerlaatste moment) had ik m’n zoon met een scheldel omtrek van 36! Cm er niet uit gekregen.

  Ik liep 11 dagen over en door verminderd leven en een slechte ecg was er besloten om hem die dag de bevalling in te lijden.

  Ik ben blij dat de schaar me geholpen heeft. Maar de pijn daarna was verschrikkelijk trekkende hechtingen en een branderig gevoel. Na 10 dagen de verloskundige nog een keer terug laten komen om de overgebleven hechtingen te checken gelukkig vond ze de irriterende en kon ik eindelijk echt gaan genieten van m’n baby.

  Nu een jaar later bijna nergens geen last meer van. Soms irriteert het litteken nog iets…. maar dat komt gelukkig zelden voor.

 • Hanneke zei

  Bij beide bevallingen ingeknipt. Ben blij dat ze ingeknipt hebben, anders was het niet goed afgelopen met mijn dochters!

 • Debby zei

  Ik ben bij de eerste ingeknipt en en bij de twee laatste niet.. dus hier enkel gedaan omdat het echt nodig was. En de gynaecoloog heeft ook op voorhand gevraagd of ik er mee akkoord was indien dit nodig zou zijn.. en ook nog tijdens de bevalling een keer gevraagd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen