Waar ben je naar opzoek?

Ik ben een Loedermoeder. Of toch niet?

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Ik ben een Loedermoeder. Of toch niet?

Als ik het moet geloven is het ‘loedermoederschap’ iets waar je trots op mag zijn.
Tenslotte is er niet voor niets een Loedermoeder-award om de crème-de-la-crème te onderscheiden van de wannabe’s. Want een loedermoeder is hip! En er zijn dus zelfs bepaalde criteria waar je aan moet voldoen. 

Dat het leven geenszins hetzelfde is als voordat je kinderen had lijkt mij een vanzelfsprekend gegeven want een baby veranderd ALLES!
Je lichaam, je oorspronkelijke ritme, je seksleven, de manier waarop je op een
Page (die van het toiletpapier ja…) commercial reageert…

Je zal jezelf nog verbazen over hoe het moederschap zelfs het meest doorgewinterde feestbeest, kan omturnen in een emotionele-, zegel likkende-, Libelle lezende-, Action aanbiddende- huismiep die als hobby kekke haakpatronen van het internet plukt.

Striae en slaaptekort

Desondanks is een dergelijke verandering en hiermee het moederschap soms lastig te verteren en ik vind dat dit best gezegd mag worden. Je mag als vrouw zijnde best balen van de striae na je laatste zwangerschap, klagen over het chronische slaaptekort en zeiken over het feit dat Netflix niet meer is dan dat jij vijf minuten de tijd om rustig (?) te kakken terwijl je kinderen Micky Mouse Clubhouse aan het kijken zijn (met de deur open, uiteraard).

Het is zelfs normaal om met een ‘heimwee-gevoel’ terug te denken aan de tijd dat je aan niets of niemand verantwoording af hoefde te leggen over wat je deed en waarom. De tijd dat je nog geen kinderen had… over die tijd heb ik het dus. Die goeie-ouwe-tijd.

Het leven van een moeder gaat nu eenmaal  niet over rozen

Het is rommelig, smerig, ingewikkeld (!) en staat bol van de emoties die ik zelfs vandaag de dag niet precies onder woorden kan brengen. Ik maak het mijzelf gemakkelijk. Omdat ik er echt van overtuigd ben dat een ontspannen mama zorgt voor ontspannen (en dus gelukkige) kindertjes.

En ook ik maak fouten. Och… zoveel fouten. Van een kleintje die uit het ouderlijk bed is gerold, tot een ingeknipt babyvingertje tijdens het periodieke nageltjes knippen. Ik kan ze afstrepen. Net zoals tig andere errors en net zoals er veel mede-mama’s zijn die dit met mij zullen doen.

Tel dit alles bij elkaar op en je zal wel denken dat ook ik mijzelf inmiddels een prachtige loedermoeder-tattoo aan heb laten meten. Boven mijn bil, uiteraard. Lekker rebels.
Zodat het halve schoolplein mee kan kijken als mijn joggingbroek weer eens op half zeven hangt.

Maar niets is minder waar. Want ik vind mijzelf namelijk geen loedermoeder.
Niet echt, in ieder geval. Maar wat is dan mijn punt?

Ja, ik ben een moeder die best wel eens op haar plaat gaat, ergens wat minder zin in heeft, of een prominente vlek op haar trui over het hoofd heeft gezien.

Een moeder die haar voorliefde voor alcohol nooit helemaal is kwijtgeraakt en inderdaad nog wel eens een wijntje (of vijf) zal drinken.

Een moeder die kan balen van ALLES wat het moederschap haar voor de voeten smijt.

Maar ik ben vooral een moeder die gek is op haar kroost en ze in de essentie echt de meest volmaakte kinderen op deze aardkloot vindt. Een moeder die elke dag geniet.

Een moeder die haar kinderen ALTIJD op nummer één heeft staan en hier met haar volle verstand voor gekozen heeft.

Een moeder met ambitie, die trots is op het feit dat ze kan praten en breien tegelijk. Ik ben iemand die haar best doet en geniet van het moederschap (in ieder geval het grootste deel van de tijd).

Nee, ik ben géén loeder-,tijger-, bio-, klassen-, bakfiets-, of een ‘vul deze zelf maar in’-moeder.

In feite ben ik dus niets anders dan ‘gewoon een moeder’ en dit is ook iets waar iemand best trots op mag zijn. Dus jij ook! Je hoeft jezelf geen label aan te meten. Dus moeders: pak jezelf op, kleed je aan en stop met ZEIKEN, aanrommelen en wees een moeder.

Dit is een reactie op het artikel Tuttut in de Volkskrant.

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Lisette zei

  Wat leuk, je beschrijving is precies de beschrijving die wij geven aan een loedermoeder. Een moeder die níet gefrustreerd bezig is met alles perfect doen, maar geniet. En soms de boel de boel laat een dat ook uitdraagt.
  Ik ben in ieder geval trots op mijn loedermoeder award omdat het een bevestiging is van de dingen die ik wil laten zien met mijn blog en een waardering voor mijn schrijfsels. Fijn dat jij de titel niet wilt, weer een concurrent minder voor volgend jaar!!

  • In de essentie ben ik ook niets anders dan de zogenaamde ‘loedermoeders’, Lisette. Als iemand me zou moeten definiëren dan zou het waarschijnlijk als ‘Loedermoeder’ zijn.

   Ik denk echter wel dat de term achterhaald is en daarmee ook de beschuldiging dat een loedermoeder een ‘hype’, of een cliché zou zijn. Tenslotte zijn we allemaal maar gewoon mens, toch? Perfectie, is perceptie. Ook als het aankomt op het moederschap.

   En elke moeder heeft in zekere mate iets loederachtigs. Net zoals iedere moeder iets van een tijgermama in zich heeft, bijvoorbeeld.
   Wie weet zit jij wel achter je bakfiets waarin je niet je kinderen, maar je wijnvoorraad vervoert. Ben je dan een bakfiets, of een loedermoeder? Of misschien… tsja… Ook maar gewoon een mens?…

   Kortom: in de essentie zijn we hetzelfde. Ik heb alleen geen ambitie om er een label aan te hangen. Of om mezelf aangesproken te voelen over het feit dat mijn schrijfsels onderdeel zijn van een lopende hype, een cliché. Welteverstaan. Ik ben gewoon mezelf. ‘Gewoon een moeder,’ dus.
   Met joggingsbroek, op hol geslagen weegschaal, aanzienlijke wijnvoorraad, wallen en al.

   P.S. Gefeliciteerd met je Loedermoeder-award! Ik zal op je stemmen, volgend jaar. En bedankt voor het feit dat je me als potentiële concurrente ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen