Waar ben je naar opzoek?

Huisartsen kunnen helpen bij rookpreventie kinderen

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Huisartsen kunnen helpen bij rookpreventie kinderen

Dat je kind later gaat roken, is misschien wel een van je ergste nachtmerries. Je doet er zelf alles aan om dit te voorkomen. Nu blijkt nu dat ook huisartsen een grote rol kunnen spelen bij rookpreventie bij kinderen.

Dat blijkt uit Canadees onderzoek. Volgens de onderzoekers zouden artsen naar het tabaksgebruik van kinderen, jongeren en hun ouders moeten vragen. Ook zou de arts beknopte informatie en advies moeten geven over roken, en eventueel een behandeling voorstellen om te stoppen.

Lees ook: Tienermoeder rookt stug door tijdens bevalling

Volgens de onderzoekers zijn de huisartsen een ‘cruciaal instrument’ bij rookpreventie onder jongeren. “Het advies van de artsen in de eerstelijns gezondheidszorg is een van de manieren om roken in de maatschappij onder de aandacht te brengen” aldus de onderzoekers.

Hoe dan?

Over de rol van de huisartsen bestaat dus geen twijfel. In het onderzoek werd ook gekeken naar de verschillende rookpreventie acties die al bestaan en hoe effectief die zijn (geweest). Welke methodes nou het effectiefst zijn en dus het beste ingezet kunnen worden door huisartsen, moet nog verder worden onderzocht.

Het is zeker niet de bedoeling dat de hele verantwoordelijkheid voor rookpreventie bij huisartsen komt te liggen. Ook ouders, overheid en scholen hebben invloed op het (mogelijke) rookgedrag van kinderen en jongeren.

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 weken geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen