Waar ben je naar opzoek?

Huh? Braziliaanse artsen adviseren om zwangerschap uit te stellen

1 minuut lezen Linda van den Berg
Huh? Braziliaanse artsen adviseren om zwangerschap uit te stellen

baby

“Brazilië wil even geen baby’s”, las ik in de kerstvakantie in NRC Handelsblad. Huh? Welk verhaal steekt daar achter?

Blijkbaar zijn er in Brazilië in 2015 meer dan 2.400 baby’s met een ernstige hersenafwijking geboren. Dat is abnormaal veel want vorig jaar gebeurde dat maar 147 keer. Het gaat om een aandoening waarbij het kind met een te kleine schedel geboren wordt (microcefalie). Hierdoor kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Het kindje kan zelfs overlijden.

Daarom adviseren sommige Braziliaanse artsen om even te wachten als je een kinderwens hebt. “Het is een persoonlijk besluit, maar in deze onzekere tijden adviseren wij mensen om een zwangerschap uit te stellen als dat kan”, vertelde de Braziliaanse kinderarts Angela Rocha aan CNN .

Virus

Mogelijk veroorzaakt het zikavirus deze epidemie. Dit virus wordt door tropische muggen overgedragen, net als malaria en knokkelkoorts. Er heerst in Brazilië en een aantal andere tropische landen op dit moment een zika-epidemie. Voor volwassenen is het zikavirus meestal onschuldig, met klachten zoals lichte koorts, uitslag, hoofdpijn, gewrichtspijn en spierpijn.

Het blijkt dat veel Braziliaanse moeders van een baby met microcefalie, vroeg in hun zwangerschap zika hebben gehad. Bovendien is het zikavirus bij één van de overleden baby’s aangetoond. Daarom vermoeden onderzoekers nu een verband. Misschien kan het zikavirus bij zwangere vrouwen via de placenta de foetus bereiken en de ontwikkeling verstoren. Ze gaan dit verder onderzoeken.

Noodtoestand

In zes Braziliaanse deelstaten is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen zodat er extra geld vrijkomt voor onderzoek. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept andere landen in Latijns Amerika op om alert te zijn op een toename van baby’s met deze afwijking.

Reisadvies

De muggen die zikavirus overbrengen, leven in de tropen. Dus het is onwaarschijnlijk dat de ziekte zich in Nederland zal verspreiden. Maar mocht je zwanger een verre reis willen maken (bijvoorbeeld naar de Olympische Spelen in Rio), laat je dan vooraf informeren. Het is belangrijk om te weten in welke landen het virus precies heerst en hoe je besmetting kunt voorkomen.

Bronnen: NRC Handelsblad, World Health Organization, European Centre for Disease Prevention and Control, CNN

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 4 maanden geleden
  • 1 minuut lezen