Waar ben je naar opzoek?

Het regent, het regent en dit is wat we doen!

3 minuten lezen Bianca van Vuuren
Het regent, het regent en dit is wat we doen!

zomervakantie

De Nederlandse zomers bestaan nu eenmaal niet uit louter zonneschijn. Regen hoort er een beetje bij, of we dat nu leuk vinden of niet. Ook ik prefereer 25 graden en wolkeloze luchten,  maar als het anders is zal ik toch wat moeten verzinnen om  de kleine man bezig te houden. Het  liefst op een manier dat het voor mij ook nog leuk is.  

Nu kan hij ook heerlijk zelf spelen met zijn speelgoed, dat is echt  heel fijn en ik stimuleer dat dan ook graag.  Toch zoek ik altijd naar mogelijkheden om hem te vermaken. Al is het maar omdat het zorgt voor quality-time  met elkaar. Iets wat we juist in de vakantie zoveel mogelijk willen hebben.  Voor we het weten draaien we weer mee in de gekte van het normale leven met werk, school en andere verplichtingen.  Hieronder 15 tips voor de regenachtige zomerdagen: 9 to do tips @ home en 6 tips voor buitenshuis. Have Fun!

Lees ook: De emotionele fases van de schoolvakantie

9x wat we thuis kunnen doen:

 1. Verhalen verzinnen en om de beurt de volgende zin van het verhaal bedenken. Tip: neem het op of schrijf het op. Sommige van deze verhalen zijn echt fantastisch.
 2. Je laten voorlezen door je kind dat nog niet kan lezen. Aan de hand van de plaatjes en of op basis van de herinnering aan het voorlezen, zal hij/zij er een prachtig verhaal van weten te maken. Uiteraard kan je ook gewoon zelf voorlezen.
 3. Picknick in huis, in de woonkamer of juist in de kinderkamer. Met zijn allen op een kleedje, natuurlijk eten de poppen en de knuffels ook een hapje mee.
 4. Filmpjes kijken. Zowel tekenfilms als schattige of grappige dierenfilmpjes op Youtube.
 5. Oude foto’s kijken. De jongere versies van papa, mama, opa en oma zijn hier favoriet, maar ook zijn eigen babyfoto’s vindt hij leuk om te zien.
 6. Dierenplaatjes zoeken via Google. Laat je kind een dier noemen en bekijk de diverse afbeeldingen die Google hiervan weergeeft. Kijk wel altijd eerst even zelf of alle resultaten kind vriendelijk zijn. Dit zelfde kan natuurlijk ook met bloemen, planten, auto’s, robots en dino’s om maar wat te noemen.
 7. Spelletjes spelen. Bord-, kaart–, computer spellen. Alles behoort tot de mogelijkheden. Bij de kleintjes moet je de regels soms (behoorlijk) aanpassen. Die van mij bedenkt vaak zijn eigen spelletjes met zijn eigen regels, dikke prima, ik doe wel mee.   Zolang we maar samen pret maken.
 8. Knutselen. Eerlijk is eerlijk, ik ben er niet zo van. Wat een gedoe en wat een rotzooi, maar ook wat een plezier en wat trots koppie als het af is. Zo af en toe doen we het dus gewoon. Vaak beperk ik het dan wel, door niet letterlijk alles uit de kast te trekken. Hij doet het maar met wat er ligt. Als hij echt heel specifiek ergens naar vraagt kan ik altijd nog kijken of ik dat er bij wil pakken of niet. Weggooi kleed of vuilniszak op tafel, dan is het opruimen ook niet zoveel werk.
 9. Bakken. Koekjes, cupcakes, pannekoeken en al dies meer. Na het bakken, komt het leukste gedeelte. Samen versieren én opeten. Smullen maar.

Lees ook: Nooit meer vervelen in de zomervakantie met lootjes trekken

6x wat we buitenshuis kunnen doen

 1. Kaplaarzen en regenpak aan en stampen maar! Tot de kruin onder de blubber. Ik vind het verschrikkelijk en fantastisch tegelijk. De lach en de pretogen van mijn kleutermannetje maken het toch steeds de rotzooi waard. Zeker als hij na het douchen met een beker warme thee, knus tegen me aan komt zitten.
 2. De indoor speelparadijzen: succes verzekerd, al zijn ze vaak wel erg druk, op regenachtige vakantiedagen.
 3. Bioscoop bezoek
 4. Museum bezoek, ik heb de kleine man wel eens laten roepen naar wat voor museum hij wilde. Hij riep dino-museum. Na wat zoekwerk op internet bleek dat te bestaan, in Boxtel. We zijn gegaan en hadden allebei een top dag.
 5. Zwemmen.
 6. Zet een tentje op in je tuin, op je balkon, of op de stoep voor de deur. Zolang de temperatuur niet te laag is, vinden de meeste kinderen het erg leuk om daarin te spelen, terwijl de regen op het doek tikt.   Heb je geen (waterdichte) tent? Een zeil over een tafel, volstaat vaak ook.

Aanvullende tips zijn altijd welkom!  Zet ze gerust in de reacties.

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Ik ben (nog) geen mama maar als tante van 2 boefjes vind ik dit erg leuk om te lezen 🙂 Goede tips! Vooral het verzinnen van verhalen, het stampen in plassen en een tentje opzetten in de tuin 🙂 Ga ik zeker een keertje doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 4 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 4 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen