Waar ben je naar opzoek?

Help mijn man is…vader!

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Help mijn man is…vader!

Je herkent dit beeld vast van TV of social media: de blije vader die zijn kindje stevig in zijn armen houdt en er de hele dag mee rondsjouwt door het huis. Niks is hem te veel. Ondertussen geeft hij de baby een flesje zodat mama even kan dutten en als kers op de taart gaat hij ook nog boodschappen doen met de baby in de draagzak. Mooi plaatje, toch? Helaas is dit niet voor elke moeder realiteit. Sommige moeders hebben vaders in huis die niet zo vaak thuis zijn door hun drukke baan. Andere moeders hebben zelfs helemaal geen vaderfiguur in beeld en doen echt alles helemaal zelf.

Er zijn vaders die zich vol toewijding op het vaderschap storten. Die de moeders bij alles ondersteunen. Niks is hen teveel. Ze koken, doen de was en doen na hun drukke werkdag de baby nog even in bad. Maar wat als dit niet zo is? Wat als de vader tijdens de kraamweek nog wel te porren was voor het verschonen van een luier, maar zodra de kraamzorg de deur achter zich dicht heeft getrokken denkt: ‘Zo, dit kan je nu wel zelf he? Succes ermee! Ik ga even wat voor mezelf doen. Adieu!’ Ja, dit gebeurt echt. Ik hoor regelmatig dit soort verhalen en moeders zitten met hun handen in het haar. Want wat moet je met zo’n vader die niks wil doen?

Mijn tip is: ga de dialoog aan. Communicatie is ontzettend belangrijk in een relatie! Zeg hoe je je voelt, als jij alles in je eentje moet doen en hij er amper voor jullie is. Vertel wat het met je doet en welke emoties je hierbij voelt. Je kwetsbaar opstellen klinkt misschien heel eng, maar in een relatie is dit essentieel. Je babydady kan aan de buitenkant niet zien, wat er zich in jouw hoofd allemaal afspeelt. En hoe duidelijk het voor jou ook mag zijn, dat is het voor een man vaak niet. Echt niet. Het lijkt voor jou als moeder soms wel of de vaders oogkleppen op hebben. Is dit wel echt zo? Vaak is het een kwestie van verschil van denken en communiceren.

Een voorbeeld: waar vrouwen na een huilbui gewoon lekker geknuffeld willen worden en getroost, gaan de mannen vaak met praktiche ideȅen aan de gang. Iets waar de vrouwen dan helemaal niet op zitten te wachten, die willen gewoon gehoord worden en getroost met lieve woorden. Zo zijn er nog veel meer andere voorbeelden die ik je zou kunnen geven. Mannen en vrouwen denken en voelen nou eenmaal op een andere manier.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel en gelukkig zijn niet alle vaders zo. Mocht je nu denken: ik herken me in dit verhaal en zou hier graag eens over van gedachten willen wisselen, kijk dan op: Samen gaan we ermee aan de slag!

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen