Waar ben je naar opzoek?

3 vragen die je je kind elke avond kan stellen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
3 vragen die je je kind elke avond kan stellen

3 vragen elke avond stellen

Elke avond als mijn kinderen naar bed gaan, hebben we ons vaste avondritueel: in bad gaan of douchen, nog even spelen (als het nog niet te laat is), knuffelen in het grote bed en een boekje voorlezen. Ik vind het belangrijk om de dag te ‘evalueren’ voordat ze gaan slapen. Zodat ze nergens mee blijven zitten wat ze ‘s nachts bezig kan houden of waar ze van kunnen gaan dromen. Als piekerende moeder weet ik hoe irritant dat kan zijn…

Als onderdeel van onze avondroutine stel ik ze dan ook drie vragen:

 1. Wat maakte je vandaag aan het lachen?
 2. Wat maakte je vandaag aan het huilen?
 3. Heb je vandaag iets (speciaals) geleerd?

Wat het doel is van deze vragen?

Ik hoop dat ze zich openstellen voor mij en mijn man. Dat ze ons in vertrouwen nemen. Dat ze zich bewust zijn van de fijne dingen in het leven maar ook kunnen praten over verdrietige dingen. Dat ze hun gevoelens kunnen benoemen. En ze mogen zich ook trots voelen als ze kunnen vertellen wat ze hebben geleerd vandaag. Ik hoop dat ze hiermee zelfvertrouwen krijgen en ons als ouders vertrouwen.

Deze vragen zijn een onderdeel van het communiceren met kinderen. Ze leren hierdoor hun gevoelens benoemen maar ook naar elkaar te luisteren. Hierdoor hoop ik dat ze ook een band met elkaar opbouwen en als geheel in het gezin. Dat ze een gevoel krijgen van veiligheid en vertrouwen.

Zelfreflectie

Maar het is ook een stukje zelfreflectie. Misschien kom jij als ouder wel naar voren in het gesprek. Misschien ben je die dag boos geweest en was je kind daarom verdrietig. Ze houden je ook een spiegel voor waar je als ouder weer van kunt leren.

“En mama, waar ben jij vandaag heel blij van geworden?” 

En… Uiteindelijk krijg je de vraag een keer terug!

Lees ook: 10 manieren om een nog betere ouder te worden.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Renske zei

  Mooie vragen, daar ga ik ook eens mee aan de slag. Ik vat vaak wel even de dag samen als ik zoon naar bed breng, even samen bedenken hoe de dag was en wat er leuk was. Maar de minder leuke dingen benoemen is natuurlijk ook goed.

 • Jamie zei

  Mooi om te lezen. Ik ben zelf zoekende naar goede vragen voor onze dochter. Ze gast sinds kort naar de basisschool en ik merkte dat onrustige sliep na school en veel droomde. Een andere moeder gaf mij deze tip om samen de dag af te sluiten en even bewust te praten. Deze vragen zal ik ook eens gebruiken. Bedankt. En fijn dag ik niet de enige mama ben met dit ritueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen