Waar ben je naar opzoek?

Haal jij de 22 weken prik voor zwangeren?

3 minuten lezen Linda Stevens Linda Stevens
Haal jij de 22 weken prik voor zwangeren?

Vanaf maandag 16 december 2019 is de 22 weken prik voor zwangeren beschikbaar gemaakt voor alle zwangere vrouwen. De 22 weken prik voor zwangeren is de DKTP-, Difteri-, Kinkhoest- en Tetanus prik in één. De prik is met name bedoeld om het risico dat pasgeboren baby’s krijgen, tegen te gaan. Omdat kinkhoest niet in een los vaccin te krijgen is, krijg je de andere twee er ‘gratis’ bij.

22 weken prik voor zwangeren

Je baby wordt met twee maanden ingeënt en krijgt dan zelf een vaccinatie tegen kinkhoest. In de tussentijd is je baby echter niet beschermd tegen kinkhoest. En laat kinkhoest de laatste jaren met een opmars bezig zijn. Elk jaar worden er 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Zwanger en kinkhoest?

Ik heb zelf eind augustus een baby gekregen. Ik heb twee zoons van zeven en elf jaar en op hun basisschool hingen afgelopen voorjaar en zomer geregeld briefjes dat er een kinkhoest uitbraak was. Toen ik zelf heftig begon te hoesten met ongeveer 20 weken zwangerschap, dacht de dokter dan ook gelijk aan kinkhoest.

Ik heb mijn bloed laten prikken en die test wees uit dat ik géén kinkhoest had. Ondertussen was ik al weken aan het hoesten en had  ik me ziekgemeld op mijn werk. Hoestdrank mocht ik niet nemen in verband met mijn zwangerschap. Ik sliep half zittend een paar uur per nacht en werd steeds vermoeider. Mijn bekkenbodemspieren gaven de strijd soms ook op, dus het vele heftige hoesten maakte van mij een ‘Tenalady’. Echt een verschrikkelijke periode in mijn zwangerschap.

Uiteindelijk bleek ik bronchitis te hebben en is dat na een aantal weken met medicatie overgegaan.

Help! Mijn baby weigert de fles… (+ 3 tips van een moeder)

Mijn babydochter Lisa is nu drie maanden en krijgt volledige borstvoeding. We zitten nu op vijf voedingen per 24 uur. De borstvoeding kwam goed op gang maar de eerste weken huilde Lisa veel. Het enige wat echt altijd hielp was…

  • Linda Stevens

Voor mij was de maat vol 

Ondertussen had ik wel een studie gemaakt van de, echt hele nare, verschijnselen van kinkhoest. Omdat ik zelf zo oververmoeid was van het vele hoesten èn er sprake was van geregelde kinkhoestuitbraken op de school van de jongens, heb ik mezelf laten inenten bij de reisdokter afgelopen zomer. Ik wilde namelijk het risico absoluut niet lopen dat mijn baby in de eerste twee maanden kinkhoest zou krijgen. 

Antivaxxers & vaccinatieplicht

Tegenwoordig is het in mijn netwerk bijna controversieel om je uit te spreken vòòr vaccinatie. De vele berichtgeving over de bijwerkingen van bepaalde vaccinaties en de uitgave van een stripboek dat laat zien hoe de grafieken van uitbraken van bepaalde ziektes verloopt, en dat deze vermindering al in gang was gezet voordat gevaccineerd werd, zet aan het denken.

Vanuit de politiek wordt op haar beurt nagedacht over een vaccinatieplicht. Niet gevaccineerde kinderen mogen dan bijvoorbeeld niet meer naar de kinderopvang. 

Voor mij was het de afweging “het risico op bijwerkingen van een vaccinatie” versus “het risico op de ziekte zelf”. En daarbij is de balans doorgeslagen naar wèl laten vaccineren. Juist ook omdat mijn kind twee grote broers heeft die naar school gaan, en haar ouders beide werken en zij naar de opvang gaat. Het risico om in aanraking te komen met naast kinkhoest andere besmettelijke ernstige ziektes is dus reëel. Het risico op bijwerkingen van de vaccinaties is aanwezig maar dat risico neem ik om erger te voorkomen.

Religieuze reden

Vanuit religieuze redenen wordt soms ook gekozen om niet te vaccineren. Ik ben zelf Christelijk opgevoed en omdat ik alle uiterlijke kenmerken van een zwaar gereformeerd meisje had, is mij op de middelbare school geregeld gevraagd of ik wel ingeënt was. 

Dat was ik tegen de verwachting van mijn klasgenoten in, wèl. Ik heb destijds zelfs mijn inentingsboekje meegenomen naar school om te bewijzen dat ik ingeënt was.

Onlangs sprak ik met mijn moeder hierover en zij gaf aan dat voor haar de afweging was om haar kinderen wel in te enten dat het niet alleen om je eigen kind gaat, maar ook om de mogelijkheid dat jouw kind een ander kind weer ziek kan maken.

Vaccinatievrijheid

Laat ik voorop stellen dat ik persoonlijk voor vaccinatie vrijheid ben. Iedereen heeft het zelfbeschikkingsrecht en mag kiezen of hij/ zij zich laat inenten. De overheid heeft daarentegen de taak om haar burgers goed voor te lichten en de volksgezondheid te borgen. 

Omdat dit met elkaar kan botsen volg ik met grote belangstelling de nieuwsitems over vaccinaties.

En wat doe jij? Zou jij de 22 weken prik voor zwangeren halen? Reacties zijn welkom onder deze blogpost. Anoniem reageren mag ook.

Linda Stevens

Ik ben Linda Stevens, 40 jaar. Energiek, vrolijk, moeder en makelaar & beheerder van commercieel vastgoed in Rotterdam. Ik woon samen met mijn soulmate Michiel en ik heb drie kids van baby tot puber. Voor Michiel is Lisa zijn eerste kindje. Voor de oudste twee heb ik een co-ouderschap met hun vader.

Ik schrijf over mijn leven. Het moederschap, de combinatie van kinderen met carrière, mijn scheiding en het co-ouderschap. Ik houd van boeken lezen, wijntjes drinken en echt contact maken met mensen. Ik ben mede door mijn scheiding bewuster geworden en heb de spiritualiteit ontdekt en zal ook hierover schrijven. Maar wees gerust: ik sta ook met beide benen op de grond. Mijn insteek is dat mijn blogs leiden naar bewustere blijere moeders die van zichzelf houden zoals ze zijn.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 8 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 8 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen