Waar ben je naar opzoek?

Grote zorg over kinderdagverblijven

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Grote zorg over kinderdagverblijven

Een kinderdagverblijf is een plek waar je je kind achterlaat in het vertrouwen dat er goed voor hem of haar wordt gezorgd. Toch blijkt het niet altijd goed te gaan. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat bij meer dan de helft van de kinderopvangverblijven er reden is tot zorg. De veiligheid is bijvoorbeeld niet op orde, er staan te weinig leidsters op de groep of er zijn serieuze klachten van ouders binnengekomen.

Niet openbaar

De GGD’s houden toezicht op de kinderdagverblijven in Nederland. Zij geven jaarlijks risico-oordelen af van de verblijven. Die zijn in principe niet openbaar, maar alleen bedoeld voor intern gebruikt. Voor ouders is het niet makkelijk om erachter te komen wat de kwaliteit van de kinderopvang om de hoek is. Er zijn ingewikkelde inspectierapporten om in te kijken, maar ook daarin worden opvanglocaties niet onderling vergeleken. Dit kan bijvoorbeeld wel bij scholen, waar je Cito-scores of examenuitslagen naast elkaar kan leggen.

Lees ook: Dilemmama: Wel of geen extra opvang?!

Meer zorgen in buurten met lage inkomens

De Volkskrant is er samen met de Open State Foundation in geslaagd om ruim drieduizend van de risico-oordelen te achterhalen. Dat is ongeveer een kwart van het totale aantal kinderopvangverblijven. Hieronder vallen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvanglocaties. Uit de oordelen blijkt dat voornamelijk in buurten waar het gemiddelde inkomen lager ligt dan 30.000 euro, de kinderdagverblijven laag scoren. Bij ruim twee op de drie locaties zijn er lichte tot serieuze zorgen. Maar ook in buurten met hogere inkomens zijn er zorgen bij iets meer dan de helft van de verblijven.

Volgens de GGD vormen de risicoprofielen geen kwaliteitsoordeel, maar is het een instrument voor toezichthouders om in te schatten hoe intensief er toezicht gehouden moet worden. Maar daar is niet iedereen het mee eens. De inspectie maakt zich toch niet zomaar zorgen?

Wil jij erachter komen hoe het kinderdagverblijf bij jou in de buurt scoort? Klik dan hier.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen