Waar ben je naar opzoek?

Geniet jij wel genoeg van het ouderschap?

2 minuten lezen Marieke Macquiné
Geniet jij wel genoeg van het ouderschap?

Ergens zag ik de vraag voorbij komen: Wat is je grootste uitdaging in het ouderschap?Tsja, wat is dat eigenlijk? Of beter gezegd, wat is soms geen uitdaging? Is het de dagelijkse strijd om je kindje gezond te laten eten? Om rustig te blijven tijdens een woede uitbarsting? Of om op tijd op je werk te komen?

De dagen, weken, ze vliegen voorbij. Ze zitten vol met verplichtingen en dan heb ik het niet alleen over de huishoudelijke taken. Natuurlijk kost een schoon huis de nodige tijd en natuurlijk moeten er boodschappen worden gedaan. Daarnaast heb je nog je werk, je sociale leven, afspraken met familie en vrienden, verjaardagen en ga zo maar door. Soms weet ik niet hoe we het voor elkaar krijgen om aan al deze verplichtingen te kunnen voldoen. Zoveel te doen en zo weinig tijd. Hebben we eindelijk eens een avondje niets, dan zitten we vermoeid op de bank en liggen we voor 22:00 in bed.

Lees ook: ‘Dat doen moeders toch gewoon?!’ De druk op en mama…

En zo schiet de quality time met mijn man en kind er nog wel eens bij in. Slecht, heel slecht. Ons gezin zou op de eerste plaats moeten staan. Maar helaas, we zijn niet zo goed in het zeggen van het simpele woordje “nee”! We zijn veel beter in het volproppen van onze kostbare vrije tijd en het tevreden houden van anderen.

Is er dan weer eens zo een dag geweest, waarin veel te veel dingen moesten gebeuren, dan stelde ik mezelf de vraag wel eens: “heb ik wel genoeg genoten vandaag”. Heb ik wel genoeg genoten van die dikke knuffel die ik kreeg? Van die dikke snottebellen kus? En van dat hete kopje thee, toen ze lekker lag te slapen? Heb ik wel genoeg genoten van de rozige wangetjes, toen ik haar weer uit bed haalde en van de verhalen die ze heeft verteld? Heb ik wel genoeg genoten van haar stampvoetjes, toen ze haar zin niet kreeg? En heb ik wel genoeg genoten toen ze trots kwam aanlopen op mijn hoge hakken? Of was ik in mijn hoofd alleen maar bezig, met al die dingen die nog moesten gebeuren?

Soms moet ik mezelf het teleurstellende antwoord ‘nee’ geven. Dan voelde ik me schuldig, tegenover mezelf en tegenover mijn dochter. Gelukkig wordt het antwoord steeds vaker ja. Op dagen welke we gezellig samen zijn, maar ook in de weekenden. Daar hebben we ook samen aan moeten werken. Hoe moeilijk het ook is, het antwoord aan anderen is soms nee.

Lees ook: Leer ‘nee’ zeggen en toch aardig gevonden worden

Nee! We kunnen dat weekend niet en nee we zijn jullie geen verklaring schuldig. Nee, dat weekend is voor ons. Vandaag gaan wij genieten. Genieten van onze heerlijke eigenwijze peuterpuber, genieten van het soms stampvoetende mensje en genieten van haar heerlijke knuffels en mooie uitspraken.

Het zal altijd een uitdaging blijven, genieten van de kleine dingen in het ouderschap. Genieten, ook op momenten dat je er soms geen tijd voor hebt en genieten ook wanneer het ouderschap even niet zo leuk is. En die uitdaging? Dat is mijn grootste dagelijkse uitdaging in het ouderschap, en ik ga hem graag aan! 

Bron: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen