Waar ben je naar opzoek?

Er moet wat gedaan worden aan zwangerschapsdiscriminatie 

1 minuut lezen Marian Alons
Er moet wat gedaan worden aan zwangerschapsdiscriminatie 

Het kabinet wil discriminatie voor zwangere vrouwen op de werkvloer aanpakken en vrouwen voorlichting geven over hun rechten en plichten. Ook anno 2017 hebben nog steeds veel vrouwen er mee te maken, bijna de helft van de zwangere vrouwen! 

Waar heb je recht op?

Veel vrouwen en werkgevers weten niet goed wat de rechten en plichten zijn van een zwangere werknemer. De baas mag je bijvoorbeeld niet vragen of je zwanger bent en of je een kinderwens hebt. Bij een sollicitatie hoef je als zwangere vrouw niet te vermelden dat je zwanger bent. Sterker nog: een werkgever mag je achteraf ook niet ontslaan, omdat je het niet hebt gemeld. Het kabinet wil nu dus extra voorlichtingen geven voor mama’s to be en werkgevers. Er komt zelfs een app!

Geen stress

Het kabinet hoopt met deze extra voorlichtingen meer begrip te creëren voor aanstaande moeders.  Er moeten betere afspraken worden gemaakt omtrent het verlof tussen werkgever en werknemer. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, zegt hierover het volgende: “Het moet een mooie en speciale periode uit het leven van een vrouw zijn zonder stress voor de aanstaande mama.”

Volgens hem moet een vrouw geen spanning ervaren over het wel/niet behouden van haar baan of wel/niet contractverlenging, omdat ze zwanger is. Er moet gerichter toezicht gehouden worden op zwangerschapsdiscriminatie, dit gebeurt door het team Arbeidsdiscriminatie van de Inspectie SZW. Goede zaak dus!

Melden

Veel zwangere vrouwen melden het niet als ze gediscrimineerd worden op de werkvloer. Ze beschouwen het niet als discriminatie of durven het niet aan te geven. Het is dus zaak om het bespreekbaar te maken en dat (zwangere) vrouwen goed weten waar ze recht op hebben.

 

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen