Waar ben je naar opzoek?

Eindelijk iets wat je kind wèl mag eten!

4 minuten lezen Anne
Eindelijk iets wat je kind wèl mag eten!

bananen zijn goed voor je

Eindelijk! Ja hoor, het was even zoeken. We moesten ons een weg banen door kankerverwekkende tomaten, knakworstjes, rijstwafels, pakjes vol suiker en weet ik wat allemaal nog meer. Moedeloos word je ervan. Iedere moeder wil haar kind graag gezond laten opgroeien en daar hoort ook gezond voedsel bij. Tegenwoordig word je niet goed van alle E-nummers op de verpakkingen en waarschuwingen voor allerhande voedsel dat toch regelmatig op het menu staat.

In ieder geval bij ons thuis wel! Mijn struisvogelpolitiek helpt me zo nu en dan wel om één en ander met een korreltje zout (oooooeeei ook gevaarlijk voor die kleine niertjes!) te nemen, maar regelmatig spoken toch die horrorverhalen door je moederhoofd terwijl je die knakworstjes opzet, het brood met salami belegt of een rijstewafel uit je tas vist. De hoogste tijd dus voor een wat positiever geluid, namelijk: BANANEN!

Lees vooral verder, want als je dit hebt gelezen, zal je vast anders aankijken tegen deze gele, tropische vrucht. Voor veel kinderen staan bananen al hoog op het ‘lievelingsfruit-lijstje’.

En terecht zo blijkt! Hoewel hij wel op het punt staat om verslagen te worden door een appel. Dit omdat veel volwassenen liever een appel eten. Bananen staan namelijk bekend als dikmakers. Ja, ze bevatten 3 natuurlijke suikers te weten sucrose, fructose en glucose, maar het zijn vooral superfood voor de spieren en hersenen. Vergeleken met een appel heeft hij 4 keer de eiwitten, 2 keer zoveel koolhydraten, 3 keer zoveel fosfor, 5 keer zoveel vitamine A en ijzer en twee keer zoveel vitamines en mineralen. Naast superfood voor de spieren en hersenen hebben bananen ook nog bijzondere eigenschappen die je vast nog niet kent! Goed voor je kind, maar zeker ook goed voor jou!

Hieronder zetten we even alles nog eens voor je op een rijtje:

1. Bloedarmoede
Door hun hoge ijzergehalte stimuleren bananen de aanmaak van hemoglobine in je bloed.

2. Depressie
Depressieve mensen zijn gebaat bij de tryptofaan die in deze gele fruitstukken zit. Deze stof werkt direct op de hersenen, waardoor je eenvoudiger zal ontspannen waardoor je stemming direct verbetert.

3. Bloeddruk
Deze gele vrucht bevat veel kalium, de tegenhanger van natrium (zout) en is dus perfect voor het verbeteren van je bloeddruk. De Amerikaanse FDA staat zelfs toe dat de bananenindustrie claims mag doen m.b.t. bloeddruk en hartaanvallen.

4. Hersenen
Tweehonderd studenten aan een school in het Engelse Twickenham werden vorig jaar met bananen door hun examenperiode geholpen. Ook hier is het kalium in de bananen dat hun hersenactiviteit stimuleerde en hen hielp alerter te zijn.

5. PMS
Bananen zitten tjokvol vitamine B6. Deze reguleert de bloedsuikerhoogte en heeft een direct effect op je stemmingen.

6. Kater
Een bananenmilkshake met honing kalmeert de maag, verhoogt de bloedsuikerspiegel om de alcohol sneller af te breken en hydrateert het uitgedroogde lichaam ook nog eens.

7. Maagzuur
Bananen helpen maagzuur tegen te werken.

8. Ochtendmisselijkheid
Wanneer je tussen je maaltijden door een banaan eet, houd je je suikerspiegel op peil en voorkom je ochtendmisselijkheid bij het ontwaken.

9. Constipatie
Bananen bevatten vreselijk veel vezels. Deze vezels heb je nodig voor een goede stoelgang.

10. Zenuwen
Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd door B-vitamines. En raad eens? Jep, deze zijn volop aanwezig in de banaan.

11. Maag -en darm problemen
Bananen zijn het uitgelezen natuurlijke middel tegen maag- en darmklachten. Dat danken ze aan hun zachte textuur. De banaan neutraliseert de zuurtegraad en vermindert irritatie doordat ze een beschermlaag aanbrengt op de maagwand.

12. Temperatuur controle
In vele culturen wordt dit “verkoelende fruit” gebruikt om zowel de fysieke als de emotionele temperatuur laag te houden, met name bij zwangere vrouwen.

13. Roken
Doordat de banaan B-vitamines, magnesium en kalium bevat is het een handige hulp bij mensen die af willen kicken van nicotine.

14. Stress
Kalium is een cruciaal mineraal. Het helpt de hartslag te verbeteren, stuurt zuurstof naar de hersenen en regelt de vochthuishouding. Natrium (zout) houdt vocht vast terwijl kalium juist vrijgeeft. En juist bij stress is ons kalium niveau vaak verlaagd.

15. Beroertes
Volgens een studie in The New England Journal of Medicine, kunnen bananen in je dieet de kans op een beroerte met 40% verkleinen.

16. Muggenbeten
Kijk, en hier hebben we er eentje uit de categorie ‘dat is handig!’. Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over de muggenbeet, de jeuk en de zwelling zullen afnemen.

17. Wratten
Zoek je een natuurlijk alternatief, bindt dan een stuk schil met een pleister met de binnenkant van de schil op de wrat. Geen succes gegarandeerd, maar zeker de moeite van het proberen waard!

Conclusie: allemaal aan de bananen! Niet alleen ons grut, maar ook jij als Supermommy kan wel wat bananen gebruiken! Zorg dat je fruitschaal altijd rijkelijk gevuld is met een tros bananen. Ze zijn namelijk ook nog eens een stuk goedkoper dan allerhande pillen, medicijnen of cursussen!

En zie je zwarte vlekken op de schil? No worrie! Deze bananen zijn zelfs nog beter voor je gezondheid. Rijpe bananen produceren namelijk zogenaamde tumornecrosefactor. Dit is een stof die abnormale cellen kunnen bestrijden in ons lichaam. Hoe meer donkere plekken een banaan heeft, hoe rijper hij is en biedt dan dus vele voordelen voor je immuunsysteem. En mocht je dat nou echt niet lekker vinden, gebruik ze dan eens in een recept om lekker bananenbrood te bakken bijvoorbeeld of bak ze op voor bij de nasi. Succes gegarandeerd!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen