Waar ben je naar opzoek?

Echo-apparaat voor thuis: goed of niet gebruiken?

3 minuten lezen Cindy Waagmeester Cindy Waagmeester
Echo-apparaat voor thuis: goed of niet gebruiken?

Mijn eerste baantje als marketeer was bij een start-up dat echo-apparaten voor thuisgebruik verhuurde. Zelf was ik nog niet bezig met kinderen krijgen en de marketing doen voor een product dat net de Baby Innovation Award had gewonnen, leek de ultieme ‘first job’. RTLnieuws had eind vorig jaar een artikel over dit soort producten en ik weet dat het niet de eerste keer is dat deze producten in opspraak komen. Ik heb ze immers mogen verdedigen. Het bracht bij mij ook de bekende vraag weer terug. Een echo-apparaat voor thuis: waarom zou je het wel of niet doen?

Zelf mama worden

Op het moment dat ik zelf zwanger werd vroegen vrienden en familie me meteen of ik een thuis echo-apparaat ging huren. Logisch natuurlijk, want ik had er altijd vol enthousiasme over verteld. Maar op dat moment was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht. Niet omdat ik dacht dat het schadelijk zou zijn voor mijn baby. Ik had er gewoon totaal geen behoefte aan. 

Ik keek steeds weer uit naar de afspraken bij de verloskundige. Ook al zat daar soms een paar weken tussen. Misschien was ik er in het uiterste puntje van mijn achterhoofd ook wel bang voor dat als ik zo’n ding thuis had, ik bang was om iets te zien wat me niet zinde. Gek hè, dat vond ik als marketeer maar een stom argument om het niet te doen.

Twee kampen: echo-apparaat voor thuis

Opeens hoorde ik bij het kamp ‘tegen’. Er zijn, in mijn ervaring, namelijk twee kampen bij dit soort producten: kamp ‘voor’ en kamp ‘tegen’. Er zijn mensen die zweren erbij om een apparaat als de Babywatcher in huis te hebben tijdens de zwangerschap. En er zijn mensen die vinden dat het schadelijk is en dat niemand anders je baby zou moeten kunnen zien dan de daarvoor opgeleide personen.

Nu heb ik tijdens mijn ‘carrière’ een aantal situaties gezien waarin de Babywatcher een uitkomst was. Bijvoorbeeld bij een koppel dat met de Babywatcher ontdekte dat het hartje van het kindje niet meer klopte en zo niet nog wekenlang met een overleden kindje hoefde te lopen. Zij waren hier ontzettend dankbaar voor. Of een koppel waarvan de vader heel vaak naar het buitenland moest voor werk en vrijwel nooit bij de afspraak bij de verloskundige kon zijn. Met de Babywatcher konden zij via Skype toch samen hun baby bewonderen. Maar het merendeel van de tijd moesten we het product verdedigen. 

Welk kamp heeft er nu gelijk?

Kamp ‘tegen’ is duidelijk groter. En nu ik zelf zwanger ben geweest kan ik daar ook een argument aan hangen. Ik vond het namelijk grote onzin om een thuis echo-apparaat te huren. 

 1. Omdat ik het ontzettend duur vind (en de prijzen waren in dat halve jaar dat ik er gewerkt heb belachelijk gestegen. Ik zag dat de prijzen nu weer omlaag gebracht zijn trouwens).
 2. Ik vind één wetenschapper die beweert dat het niet schadelijk is, te weinig bewijs.
 3. Als ik het in huis zou hebben, zou ik er denk ik geen tijd voor vrij maken. De afspraken bij de verloskundige waren vaak kort en krachtig, maar langer naar mijn baby kijken vond ik niet nodig. 
 4. Ik genoot er intens van om haar in mijn buik te voelen. Ik hoefde haar niet te zien. Ze was overigens vrijwel nooit te zien. Zat constant met een handje of voetje voor haar gezichtje. 

Dit betekend niet dat ik het iedereen zou afraden. Integendeel. Ik zou het in bepaalde situaties zelfs aanraden. Zoals in gezinnen waarbij de vader vaak of nooit bij een afspraak bij de verloskundige aanwezig kan zijn. Of een vader die hele periodes helemaal niet thuis is, daarvoor is een thuis echo-apparaat ideaal. Of misschien als cadeau of activiteit op een babyshower kan het ook leuk zijn. Maar ik zie er persoonlijk het nut niet van in om dat apparaat een week lang of zelfs nog langer in huis te hebben.

Heel veel gratis babydozen en kraampakketten

Hoera! Je bent zwanger of je bent kersverse ouder van een klein hummeltje! Misschien zelfs wel twee of drie… Wat super leuk en (wederom) bijzonder. Als je voor het eerst zwanger bent kom je in een compleet nieuwe wereld terecht….

 • Linda Bosscher

Soooo…

Wie er nu gelijk heeft? Ik vind de argumenten van beide kanten te vaag, dus ik kan geen kant kiezen. Zolang er geen bewijs is dat het gebruik van het ding gevolgen heeft gehad bij mensen die het gebruikt hebben, zou ik zeggen blijf het lekker gebruiken als je dat wilt. Ik zou het zelf gewoon nooit willen gebruiken en daar is iedereen denk ik vrij in om zelf te besluiten.

Ik ben wel nieuwsgierig of jij het ooit hebt gebruikt of zou willen gebruiken ☺

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Cindy Waagmeester

Ik ben mama van Arya, opgegroeid in Limburg maar geboren in Flevoland. Gewoond in Amerika voor mijn studie en in Nürnberg voor mijn werk op het hoofdkantoor van Adidas. MTRO en International Business gestudeerd. Mijn vriend leren kennen, snel gaan samenwonen en helaas in twee jaar tijd wees geworden omdat ik mijn beide ouders heb verloren. Mijn dochter is geboren en vernoemd naar mijn moeder.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen