Waar ben je naar opzoek?

Digitale dagboeken om je leven lang te koesteren

3 minuten lezen Judith Droog
Digitale dagboeken om je leven lang te koesteren

Mijn moeder hield al tijdens haar zwangerschap een dagboek bij. Deze is voorzien van verhalen over haar zwangerschap en de bezoekjes aan de verloskundige. Maar er zitten ook foto’s in van haar groeiende buikje en er zit zelfs een echo-foto in.

Nadat ik was geboren, verruilde ze het zwangerschapsdagboek voor een fotoalbum. Daar plakte ze zorgvuldig alle foto’s in die er van mij werden gemaakt en ze pende er nauwkeurig in hoe mijn ontwikkeling verliep en hoe zij zich ontpopte in een kersverse mama. Ik krijg er nog een brok van in mijn keel wanneer ik er aan denk met hoeveel liefde en overgave ze dit gedaan moet hebben.

Wat ben ik dankbaar dat zij dit voor mij deed. Want mama is er al eventjes niet meer. Niets kan ik meer aan haar vragen. Maar deze prachtige documenten heb ik nog en ze zijn me goud waard!

Goed voorbeeld doet volgen

Ook voor mijn meiden wilde ik iets dergelijk doen. Met dezelfde intentie en overgave als mijn moeder dit voor mij deed. Daar waar we tegenwoordig in een digitaal tijdperk leven en we foto’s meer in een bestand bewaren dan dat we ze af laten drukken, besloot ik met de tijd mee te gaan.

Lees ook: Man laat zwangerschapsfoto’ maken en ze zijn prachtig

Ik turnde een digitaal fotoalbum om in een heus zwangerschapsdagboek. En na mijn zwangerschappen turnde ik ze met hetzelfde gemak om tot ’plakboeken’ a.k.a. dagboeken. Alles hield ik hun eerste jaar nauwkeurig bij en het kostte geen enkele moeite ze up to date te houden, want de digitale albums kun je gewoon opslaan en je kunt er op ieder gewenst moment weer in verder werken. Dus wanneer er weer nieuwe foto’s voorradig waren, kon ik ze meteen weer bijplakken in het album.

De albums zijn makkelijk op te maken en te versieren naar eigen smaak. Je kunt gebruik maken van een editor die heel gebruikersvriendelijk is en verbonden is aan de dienst die de digitale fotoalbums aanbiedt. Er zijn verschillende diensten waarbij je een digitaal fotoalbum kunt maken en bij kunt houden en ze maken allemaal gebruik van een gelijknamige editor-programma. Met alle gemak kun je ook afbeeldingen en plaatjes op internet zoeken die binnen jouw thema of smaak vallen.

Samen digitaal doorbladeren

Op deze manier ben ik reeds in het bezit van talloze albums voor mijn meiden. Van zwangerschap tot nu. Regelmatig blader ik ze door en lees de verhalen met weemoed. Ik word weer tot tranen of een lach geroerd en ik word weer even terug gevoerd naar die kostbare momenten.

Die momenten die je sneller ontgaan dan je zelf in de gaten hebt of zou willen. Inmiddels kan ik ze ook samen met mijn twee oudste meiden doorbladeren. Vol ongeloof hoe klein ze waren bekijken we samen de foto’s en lezen we de aanverwante verhalen.

Lees ook: Weet jij wat jouw kinderen zien op internet?

Ik heb mijn assortiment ook uitgebreid. Het stopt niet alleen bij de dagboeken. Ook een heus ‘bakboek’ met alle recepten die ik met mijn meiden maakte en de foto’s van het bakken zijn toegevoegd aan het assortiment. Maar ook een ‘spaarboek’ voor mijn oudste dochter.

Zo kan ze bijhouden hoeveel ze al heeft gespaard en hoeveel ze nog nodig heeft voor ze kan kopen wat ze voor ogen heeft. Zo kan ze later terugkijken wat ze als vijfjarige allemaal leuk vond en waar ze voor heeft gespaard. En nu leert ze de waarde van geld kennen en hoe lang het duurt voordat ze dat kan kopen wat ze graag wil hebben.

Kwestie van tijd

Toegegeven: er kan aardig wat tijd in gaan zitten. Anderzijds, juist doordat je de boel makkelijk op kunt slaan, kun je zelf bepalen wanneer en hoeveel tijd je hieraan besteedt. Je kunt er ook voor kiezen om slechts eens in het half jaar iets te schrijven en aan foto’s toe te voegen. Een ander doet dit weer het liefste wekelijks of maandelijks. Hoe dan ook, het resultaat is een prachtig document die je de rest van je leven zult koesteren en je herinneringen levend houdt.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Gabrielle zei

  Wat een leuk idee! Welke aanbieder gebruik jij dan als ik mag vragen?

  • Ik gebruikte eerst die van de Hema. Maar zij stapten ineens over naar een heel ander editor programma. Al mijn opgeslagen albums gingen daardoor verloren. Is nog een hele ophef over geweest destijds! Sindsdien ben ik overgestapt naar ”Albelli”. Hanteert vrijwel hetzelfde editor programma als die de Hema toen had. Raadpleeg Google maar eens. Er zijn nog veel meer aanbieders waarbij je terecht kunt en het is zooow leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen