Waar ben je naar opzoek?

De reden waarom honing gevaarlijk is voor baby’s

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
De reden waarom honing gevaarlijk is voor baby’s

Vroeger kregen ouders nog wel eens de tip om honing aan de speen van je baby te smeren. Om ze lekker ‘zoet’ te houden. Tegenwoordig wordt dit afgeraden want het blijkt bacteriën te kunnen bevatten die gevaarlijk zijn voor je baby. De reden waarom honing gevaarlijk is voor baby’s leg ik uit in deze blog. Dacht jij dat honing geven aan je baby nog wel kon? Doe het liever maar niet meer!

Honing gevaarlijk

De reden waarom honing gevaarlijk is voor je baby is omdat in honing een bacterie kan zitten die levensgevaarlijk is voor baby’s. Kinderen jonger dan 1 jaar, die in aanraking komen met de bacterie uit deze honing, kunnen zuigelingenbotulisme krijgen. Dit is een ernstige ziekte die tot verlamming en zelfs, in het ergste geval, tot de dood kan leiden. Gelukkig komt de ziekte in Nederland zelden voor maar beter een waarschuwing dan ‘had ik maar geweten…’.

Botulisme

In de honing kunnen sporen zitten van de bacterie clostridium botulinum. Normaal gesproken leeft deze bacterie in de grond maar kan via de pootjes van bijen in de honing terecht komen. De bacterie maakt een toxine (gifstof) aan, botuline, wat in kleine hoeveelheden al ernstig kan zijn. Volwassenen kunnen van botuline zelfs ernstige voedselvergiftiging krijgen.

Voor volwassenen kan het niet veel kwaad, behalve dan een (ernstige) voedselvergiftiging. Voor baby’s is dit een ander verhaal. Als baby’s dit binnenkrijgen dan kan dit zeer gevaarlijk zijn omdat baby’s tot 1 jaar erg gevoelig zijn voor de bacterie. Daarom wordt geadviseerd baby’s tot 1 jaar geen honing te geven. De bacterie kan tegen hitte en ze kunnen overleven in een omgeving zonder zuurstof. Zelfs al de honing wordt verhit kan het nog steeds deze sporten bevatten.

Symptomen zuigelingenbotulisme

Als een baby zuigelingenbotulisme heeft opgelopen, via besmette honing dan kan het een aantal dagen duren voordat de ziekte doorbreekt. Het begint vaak met een aantal onschuldige symptomen:

  • verminderde eetlust
  • obstipatie / verstopping van de darm
  • aanhoudend huilen
  • kwijlen en slikklachten
  • sloomheid
  • later spierziekte en verlamming (begint vaak in het gezicht)

Waarschuwing: pas op voor vitamine D-druppels met propylgallaat

Dat we niet alles klakkeloos moeten innemen wat ons voorgeschreven wordt, bewijst deze waarschuwing maar weer. Kinderartsen adviseren om baby’s geen vitamine D-druppels met de toevoeging propylgallaat (E310) te geven. RTL Nieuws heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat onbekend…

  • Linda Bosscher

Tijdige behandeling noodzakelijk

De ziekte is in eerste instantie moeilijk te herkennen omdat de symptomen onschuldig lijken. De diagnose wordt daardoor pas te laat gesteld. Het is van groot belang dat baby’s op tijd behandeld worden omdat de spierzwakte en verlammingsverschijnselen zich steeds verder uitbreiden. In het ergste geval kan het hart en de ademhalingsspieren ook verlamd raken waardoor de baby kan overlijden.

De kans is klein dat je baby besmette honing eet. Sinds 2000 zijn er slecht enkele gevallen van zuigelingenbotulisme gemeld. Toch is het raadzaam hier wel goed op te letten. Beter voorkom je zuigelingenbotulisme.

Sporen van clostridium botulinum kunnen ook in andere voedingsmiddelen zitten:

  • ingemaakte groente
  • vlees
  • knoflook
  • zelfgemaakte kruidenolie, chiliolie, knoflookolie

Als je zelf voedingsmiddelen gaat maken en daarna wecken, fermenteren of inmaken dan moet dit heel zorgvuldig gebeuren. Het kan zijn dat dit niet goed gaat doordat het niet goed wordt verhit of luchtdicht verpakt wordt. Dat is een risico.

Zelf fruit inmaken is geen risico omdat het fruit te zuur is voor de bacterie om te overleven.

Het advies

Geef dus geen honing aan je baby onder de 1 jaar. Niet aan de speen maar ook niet een klein beetje in de thee of pap. Heeft je baby toch honing gehad? Houd je baby dan goed in de gaten en wees alert op de symptomen van botulisme. Denk je symptomen te herkennen, bel dan direct de dokter. Als je baby botulisme heeft dan moet het op tijd behandeld worden. De behandeling vindt plaats in het ziekenhuis.

Bron: Ouders van Nu, Voedingscentrum

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen