Waar ben je naar opzoek?

De Lena Lijstjes; lijstjes als je zwanger bent!

3 minuten lezen Denise Schäffer
De Lena Lijstjes; lijstjes als je zwanger bent!

Gefeliciteerd u bent zwanger! Het lijkt bijna wel of er linea recta een interne briefing uitgaat naar verschillende ketens en instanties oftewel de babyfabriek. Niet alleen met eigen initiatief zoals het aanmelden voor de Blije Doos (nog steeds een raadsel wie die naam ooit heeft verzonnen voor zo iets maar dat geheel terzijde.) Na de eerste echo en het zien van de verloskundige komt Lena Lijstje in beeld. Lena Lijstje zit gedurende de zwangerschap op een schouder alles te controleren of het afgevinkt kan worden ja of nee. De lijstjes als je zwanger bent!

Lekker afvinken; lijstjes als je zwanger bent

Het lijstje van wat een zwangere wel en niet mag eten. Geen rauwmelkse kazen van de boer. Prima dat is bijna niet te krijgen, geen alcoholische dranken; duh en geen salami; huh oké.

Vervolgens het lijstje wat je allemaal in huis moet hebben voordat het grootste cadeau aller tijden zijn of haar entree maakt. Van waslapjes naar stopcontactbeveiligers, aan alles is gedacht. En wij zijn zo gek om alles dan maar in huis te halen. Lena Lijstje ziet dit allemaal aan met een grote glimlach. 

Dan het activiteitenlijstje. Pufclub? Nee tegenwoordig heet dat hypnobirthing course of fitmom to be club.

Doe je mee of zeg je nee?!

Zo in het derde trimester gaan we over naar een belangrijk lijstje. Het lijstje van de vluchttas of nog belangrijker de bevallingsvoorbereiding. Aanstaande vader of moeder die zullen heus een support zijn. Maar uiteindelijk komt het allemaal neer op de ‘preggo’ zelf. Vluchttas en kraampakket paraat, Lena Lijstje lacht. 

De verloskundige schuift een flyer met de eerste symptomen van de bevalling onder moeder in spé haar neus. Wéér een lijstje. Vruchtwater helder of gekleurd, bloedverlies, weeën om de tien minuten? Voor de zwangere klinkt dit als een ver van haar bed show want jeetje wat duurt dat lang zo een zwangerschap. Lena Lijstje kijkt gespannen toe. 

En dan is het zover! Alle lijstjes zijn afgevinkt. Van voedingsschema naar bevalling. Het is tijd! Tijd om volgens het ‘birth plan’ te bevallen.

Na gemiddeld 12 uur is daar eindelijk het langverwachte babietje. Alle lijstjes vallen in het niet. Het is enkel het nieuwgeboren gezin wat telt. De roes, het geluk, de aftermath van de bevalling want waar waren die met appelstroop gevulde boterhammenzakjes nou voor op het lijstje? Oo ja dat weten we nu!

Lena Lijstje lijkt verzadigd totdat de kraamverzorgster het stokje overneemt en nu voor de verandering de kersverse papa een lijstje meegeeft want ja er moet extra kraamverband komen en ook een cremetje voor de kloofjes “en neem dan gelijk even wat extra rollen beschuit mee!”. 

Back to normal?

Als het normale leven dan weer is begonnen, de roze of blauwe slingers in de kast zijn verdwenen, het laatste kraambezoek is geweest en het nieuwe gezin gesetteld is, ruimt moeders haar spulletjes op en kijkt met weemoed naar haar lijstjes. Afgevinkt en wel Lena Lijstje is allang vertrokken want de voedingen hoeven niet meer opgeschreven te worden én plasluiers turven is ook niet meer nodig. Er is rust, regelmaat en reinheid want volgens het lijstje hoort dat zo. 

Maar hey?! Wat is dat? Het nieuwste telg die heeft duidelijk de instructies van tante Lena Lijstje gemist. En dan dan komt het oergevoel van de ouders naar boven en loopt alles toch net iets anders maar wel heel goed af. Soms is het afwijken van de lijstjes dan net wat makkelijker en na twee of drie jaar zal er bij een nieuwe zwangerschap iets minder vaak naar Lena Lijstje geluisterd worden. De lijstjes als je zwanger bent!

Lees ook: Waarom iedere moeder een gay-vriend zou moeten hebben!

Want Lena? Waar waren die spuugdoekjes en twee emmers nou voor nodig…? Precies! Ik vraag het mij na bijna zes jaar nog steeds af.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 8 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 8 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen