Waar ben je naar opzoek?

De agenda van een moeder #1: “We hebben allebei een nieuwe baan en dat vraagt om een nieuwe planning…”

8 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De agenda van een moeder #1: “We hebben allebei een nieuwe baan en dat vraagt om een nieuwe planning…”

In deze nieuwe rubriek ‘de agenda van een moeder’ delen we agenda’s / weekplanningen van verschillende moeders. Uit de Love2BeMama Enquete is gebleken dat jullie graag zouden willen lezen hoe andere moeders het doen. In deze rubriek delen wij verhalen van moeders hoe zij ‘de ballen hoog houden’. 

Wie is Debby en wat doet ze?

De aftrap voor deze nieuwe rubriek wordt gedaan door Debby. In dit blog deelt Debby haar agenda en vertelt ze hoe ze de planning rond krijgt. Debby (30) woont samen met haar gezin in Tilburg in een rijtjeshuis. Ze wonen in een groene en kindvriendelijke buurt. Debby is al veertien jaar samen met Michel (37) waarvan ze vier jaar getrouwd zijn. Debby en Michel hebben elkaar leren kennen tijdens hun vakantiewerk bij de Efteling in 2004! Samen hebben ze een dochter van 2,5 (Elise) en een zoon van 15 weken (Mathijs). Dan zijn er ook nog hond Roxy en konijnen Mika en Vlekkie.

Debby: “Ik had net mijn routine met één kind gevonden en toen werd nummer 2 geboren en begon het weer van voor af aan…”

Allebei een andere baan met een nieuw gezinsschema

De man van Debby is in maart met een nieuwe baan begonnen. Hij is nu technisch verkoper en zit veel op de weg. Dat was wel even wennen voor het gezin want voor die tijd werkte hij in een lab en had hij regelmatige werktijden in tegenstelling tot zijn nieuwe baan.

Op dit moment is Debby nog met zwangerschapsverlof! Toen ze met verlof ging werkte ze al praktijkassistente bij een osteopaat maar tijdens haar verlof deed haar oude baas haar een goed aanbod en heeft ze besloten daar na haar verlof aan de slag te gaan. Voor haar worden de werkdagen weer anders met andere tijden een een nieuw gezinsschema…

Wie de kinderen haalt en brengt staat in deze agenda nog niet verwerkt. Dat komt er ook nog bij!

Debby; we willen alles van je weten!

Om met de deur in huis te vallen: Hoe plannen jullie de (werk) week?

Toen ik wist wat mijn werkdagen bij mijn nieuwe baas gingen worden zijn we gaan zitten met de oppas opa’s en oma’s en hebben we naar de mogelijkheden gekeken. De kinderen moeten na mijn verlof op een andere dag naar het kinderdagverblijf dus ook dat moest geregeld worden. Maar niet alleen gaan de kinderen één dag per week naar het kinderdagverblijf, ook onze hond Roxy gaat naar de opvang. De hondenopvang!

Tijdens mijn verlof hebben we voor Elise de oppas- en kinderdagverlijfdagen door laten gaan. Zij is namelijk heel erg gebaat bij regelmaat en routine. Ook Mathijs gaat sinds een aantal weken al één dag naar opa en oma en het kinderdagverblijf zodat hij rustig kan wennen.

Elke week gaan mijn man en ik samen zitten en kijken we naar zijn afspraken voor de week erop. Op basis van hoelaat hij weg moet op zijn werkdagen, beslissen we of opa en oma de kinderen op moeten halen of dat een van ons ze weg kan brengen. Ook kijken we wie wanneer de kinderen weg kan brengen naar het kinderdagverblijf.

Ook moet er gekeken worden of hond Roxy naar het pension kan die week of dat die ook meegaat naar mijn schoonouders. Het lukt mij namelijk niet om de hond weg te brengen naar het pension én de kinderen naar opa en oma want ik moet om 8:30 uur op mijn werk zijn…

Lees ook: Moeder zijn en thuiswerken? Dit zijn mijn 10 persoonlijke tips!

In de ochtend is het altijd een gehaast en een gedoe. Sinds Mathijs geboren is slaapt Elise veel lichter. Ze wordt wakker zodra de eerste van ons in de badkamer is. Als Michel om 5:00 uur op moet voor zijn werk zit ik al met een wakker meisje beneden. Slopend!

We willen heel graag gaan kijken naar een slaaptrainer. Voor nu maakt het nog niet zoveel uit maar als ik volgende week weer ga werken moet ik wel rustig kunnen douchen voordat de kids wakker zijn. Ik vertik het om op 5 uur op te staan zodat ik mijzelf kan wassen en daarna met mijn kind beneden ga zitten.

Het schema van mijn man is in de ochtend nogal strak. Hij moet eerst de hond nog uitlaten en hij heeft geen tijd om de kinderen aan te kleden of eten te geven. Dat komt allemaal op mij neer!

Maak je gebruik van de kinderopvang?

Ze gaan één dag per week naar de kinderopvang hier in de wijk. Het is wel fijn dat ik weet dat ze er tot 18.30 uur kunnen blijven. Als er dan iets uitloopt op het werk of er moet iets afgemaakt worden dan kan dat ook zonder dat er al te veel gedoe ontstaat.

Maar ons kinderdagverblijf gaat verbouwen en de kinderen moeten per oktober tijdelijk naar een ander gebouw in een andere wijk. Dat zorgt voor extra reistijd, dus ik moet die ochtend nog vroeger iedereen klaar hebben wil ik op tijd op mijn werk zijn. 

Het helpt ook niet dat Elise moeite heeft met afscheid nemen. Dus ik weet nooit hoelang ik bezig ben op het kinderdagverblijf. Soms is het 5 minuten, soms wel 10 minuten.

Hoe plannen jullie de buitenschoolse activiteiten van de kinderen?

Er zijn nog geen buitenschoolse activiteiten. Alleen baby- en peuterzwemles, maar dat is op zaterdagochtend. Helaas heeft Elise haar arm gebroken dus nu doen we daar even niet aan mee.

Plan je ook tijd voor jezelf, je relatie en je sociale contacten in?

Tijdens mijn verlof heb ik echt af en toe tijd voor mijzelf ingepland. Maar pas op de dagen dat de kinderen er niet waren omdat ze bij opa en oma waren bijvoorbeeld. Dagje sauna, even winkelen of naar de kapper.

Ik moet hier weer een modus in gaan vinden zodra ik werk. Ik wil weer gaan sporten om die beruchte kilo’s eraf te krijgen. Maar dit ga ik pas doen als ons gezin weer gewend is aan twee werkende ouders en ik weet op welke dag hier tijd voor is. Michel is vaak pas om 18.45 uur thuis en dan heeft hij nog net tijd om met Elise te spelen voor ze naar bed gaat, dan moet hij nog eten, Mathijs de fles en dan hebben we tegen 20.30 uur de avond voor onszelf.

Lees ook: Papa met bijzonder beroep: “Als we moeten werken, zien we elkaar de hele dag niet…”

Wat is jullie ochtend- en avondritueel?

Michel staat op, doucht, laat de hond uit, geeft de konijnen eten en gaat werken.

Ik hoop dat ik zelf kan douchen en eten voor Elise wakker is anders maak ik Elise wakker kleed haar aan en gaan we samen eten. Meestal moet ik Mathijs wakker maken voor zijn eerste fles. Elise eet verder terwijl ik Mathijs de fles geef.

De spullen voor naar opa en oma of het kdv heb ik de dag ervoor al ingepakt.  Meestal moet er nog wel iemand een schone luier als je net wil vertrekken… Dan iedereen afzetten op de plaats van bestemming en gaan werken.

Afhankelijk van de dag zijn de kinderen thuis met mijn ouders, moet ik ze ophalen bij mijn schoonouders in Waalwijk of halen bij het kinderdagverblijf.

Zijn ze in Waalwijk dan eten ze daar. Zijn ze thuis dan kookt mijn moeder voor Elise, haal ik ze op van het kinderdagverblijf dan moet ik zelf koken voor iedereen.

Na het kinderdagverblijf zit Elise meestal zo onder het zand dat ze eerst moet douchen voor we kunnen eten. 

Na het eten kan Elise gaan spelen. Dan kan Mathijs de fles drinken. In de tussentijd komt Michel thuis die dan meteen aan het werk gezet wordt door mij. Hij redt zich met de kinderen en ik kan de ontbijtspullen voor morgen vast klaarzetten, de tassen van de kinderen leeghalen of inpakken voor de volgende dag. Rond 19:00 uur gaat Elise naar bed. Eerst haar pyjama aan, tanden poetsen, verhaaltjes lezen, plassen en dan gaan slapen. Helaas is dit sinds de geboorte van Mathijs een drama en heeft ze ineens verlatingsangst.

Als we weer beneden zijn krijgen de konijnen weer eten van Michel, ik warm in de tussentijd zijn eten op.

Dan hebben we avond. Maar nog niet echt tijd samen. Mathijs slaapt niet tussen fles 4 en 5 dus die is er gezellig bij tot hij de laatste fles krijgt tussen 21.30/22.00 uur. Dan zijn ook zijn huiluurtjes dus echt samen praten kunnen komt er dan ook niet van want je kunt elkaar niet verstaan en tegen dat Mathijs zijn fles op heeft willen wij ook naar bed. 

Waar loop je tegenaan als werkende moeder?

Ik heb tijd tekort, vind het moeilijk om tijd te vinden voor mijn partner en tijd te vinden om met één van de kinderen iets alleen te doen.

Waar loop je tegenaan in de planning?

Doordat Michel onregelmatige tijden heeft, niet altijd om dezelfde tijd van huis of thuis is geen dag/week hetzelfde. En daarom is het soms moeilijk om een routine vast te houden. 

Heb je ook hulp in de huishouding, een oppas of andere externe hulp?

De kinderen gaan één dag per week naar mijn schoonouders en één dag per week passen mijn ouders op. 

Als mijn ouders oppassen strijkt mijn moeder soms, en als er tijd is wordt de vaatwasser uitgeruimd. Maar verder heb ik geen hulp met het huishouden. Mijn ouders zijn er voor de kinderen en niet voor mijn huishouden. Maar ik vind het wel superlief als ik thuiskom en die vervelende strijk is klaar. 

Heb je verder nog tips voor werkende moeders?

Blijf goed communiceren met je partner. Vraag op tijd hulp als je denkt dat iets niet gaat lukken. Ze zeggen niet voor niets It takes a village to raise a child!

Bedankt Debby voor het delen van je verhaal. Wil jij ook je agenda delen met de lezers van Love2BeMama? Stuur dan een mailtje naar linda@love2bemama.com. Als dank krijg je een leuk presentje!

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Monique zei

  Heel herkenbaar, die agenda! Wij werken 4 en 5 dagen+ de overwerkuren. Bij ons, oudste Emma is 8 jaar en en jongste Ines van 6, komt daar dan ook nog de hockey (3 keer per week) en zwemles bij. De kinderfeestjes (vaak ruim van te voren aangegeven), afspreken en de taken voor school. En dat laatste is niet misselijk: rijden naar een excursie, helpen bij de knutsel- en spelletjesmiddagen, studiemiddagen van de juffen en meesters en natuurlijk de luizenpluis na iedere vakantie. Het kerstdiner, alle schooloptredens en Ik geloof dat de school ervan uit gaat dat we een oneindige trits aan vrije dagen hebben, altijd met collega`s kunnen ruilen en de baas ons nooit mist. Ik zet tegenwoordig op mijn CV: meesterplanner en facilitair manager met een creatieve kijk op cognitieve uitdagingen.

  • Zo dat is niet mis inderdaad! Misschien wil jij wel meewerken aan deze rubriek? Ben vooral benieuwd hoe je dat allemaal met / op school doet en waarom je wellicht niet een keer nee zegt??? Zie dit niet als kritiek maar je kan gewoon niet overal bij zijn…

 • Leuke nieuwe rubriek! Altijd fijn om mee te gluren hoe het er bij anderen aan toegaat 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen