Waar ben je naar opzoek?

“Cootje gaat eerst in een diep gat, en dan heel hoog in de lucht”

4 minuten lezen Lieke Riemens
“Cootje gaat eerst in een diep gat, en dan heel hoog in de lucht”

Vanmorgen was het dan zover, we moesten samen met onze dochter afscheid nemen van Cootje het konijn. Cootje was ziek, dit hebben we onze dochter ook verteld. Vanmorgen vonden we onze lieve kleine Cootje. Dood in zijn kooitje. Hij kreeg nog een aai over zijn kopje en een waardig afscheid voordat hij begraven werd.

Al een tijdje dachten we erover om een konijntje te nemen. Leuk voor onze dochter vond mijn man. Zelf was ik er niet zo kapot van. Vroeger had ik ook konijntjes gehad. Flappie, die heb ik maar 1 week gehad, en Pluisje die heeft de 2 jaar gehaald! Ondanks de korte periode dat ik ze had, had ik er wel erg veel verdriet van toen ze dood gingen. Mijn man heeft ook 2 konijnen gehad, die leefde wat meer jaren. Ik was ervan overtuigd dat er een vloek op me rustte. “Lieke, en de vloek van de konijnen!” (Had een mooie titel kunnen zijn van een horror boek!

En daar stond dan het lege hok

Lieverd, ik heb een konijnenhok gevonden! 35 euro! Alle accesoires erbij! Doen?” Manlief is op zoek geweest naar een mooie tweedehandse konijnenhok, en gevonden. Ik stemde toe (met duidelijk er bij gezegd te hebben dat ik er niet voor ga zorgen!) en voor ik het wist stond er in onze tuin een leeg konijnenhok. Dochterlief was door het dolle heen: “Kijk mama, een konijnenhuis!” Mijn man wilde hem eerst nog even opknappen, klaar voor onze gezinsuitbreiding!

Lees ook: Jullie kinderen en huisdieren!

Ik was ondertussen allemaal redenen aan het verzinnen waarom we geen konijn moesten nemen. Zoals heel vaak, won ik en het konijnenhok verdween in de schuur. Hij zou nog even opgeknapt worden om vervolgens door te verkopen! Na een tijdje in de schuur te hebben gestaan en mijn dochter het hele konijnenverhaal, vergeten leek te zijn, Kwam het hok weer naar buiten en werd opgeknapt. Zo werd het geheugen van mijn dochter ook weer opgefrist. In een konijnenhuis horen konijnen!

Zo snel het hok er was, zo snel waren de konijnen er ook!

Maandag was het zover. “Kom lieverd, we gaan papa verrassen. We gaan een konijntje kopen!” Mijn dochter was natuurlijk door het dolle heen. Onze grote dierenvriend, kreeg eindelijk een konijntje. In de winkel aangekomen, lieten we ons goed informeren. 1 van de dingen die werd gezegd: “Wij adviseren 2 konijntjes in verband met eenzaamheid.” Oke, het was niet in de planning, maar natuurlijk liet ik me weer overhalen. We kochten er 2! Een hangoor en een dwergje. Saartje & Co!

Co is niet zo coöperatief

We maakte het konijnenhok in orde, en lieten onze knaagdieren kennis maken met hun nieuwe onderkomen. Saartje liep het hele hok door (boven en onder verdieping). En Co had zijn plekje wel gevonden bij het verse hooi. Hij ging daar zitten, en bleef daar zitten… ETEN!

Lees ook: 7x Hoe houd je je huis schoon en opgeruimd? (met kids, een baan, een sociaal leven en huisdieren)

Mijn man was verrast bij het zicht van de gevulde konijnenhok. “Ik had een konijn al uit mijn hoofd gezet! In plaats van GEEN konijn, zitten er nu 2!” (Tuurlijk waren ze welkom). Co leek ons knuffeltje, hij liet zich oppakken en knuffelen, maar Cootje was wel erg rustig. De volgende dag kwamen we er achter dat Co maden had. Lang leve internet! Al snel kwamen we erachter… Dit is niet goed! Wij begonnen alvast onze dochter uit te leggen dat Co erg ziek is, en pijn in zijn buikje heeft. “Dat is zonde,” zei ze, en ging weer verder met spelen.

Hun konijn, werd mijn konijn

Ik bekommerde me om Cootje. Al snel nam ik de taak op me, om zijn kontje schoon te houden, te borstelen, drinken geven met behulp van een spuitje, hok schoonmaken (alles maar doen om de vliegen weg te houden bij Co, en zo maden te voorkomen) en uiteraard ook het knuffelen nam ik op me! Ik wilde geen konijnen, maar Cootje werd al snel MIJN konijn.

Van een diep gat, naar hoog in de lucht

En toen, 2 nachten nadat we de konijnen hadden gekocht, was het zover. Onze lieve Cootje lag dood in het hok. Bij zijn etensbakje. (Lieve kleine vreetzakje). Manlief een gat graven en onze dochter stond erbij. “Lieverd, Cootje was erg ziek he? Nu is Cootje dood. Hij gaat nu naar de hemel, heel hoog in de lucht! Daar gaat hij spelen met zijn konijnenvriendjes, maar wij zien Cootje nooit meer terug.”

Onze dochter keek nog even naar Cootje, ze aaide hem zachtjes over zijn kopje. Mijn man legde hem voorzichtig in het gat en schepte er zand op. Ik zag mijn dochter kijken, naar het gat en vervolgens naar de lucht. “Cootje gaat eerst in een diep gat mama, en dan heel hoog in de lucht.”, zei ze en wees naar boven. Ze ging even naar Saartje en vervolgens speelde ze weer verder. En ondertussen werd de aarde bedekt door de tranen. De tranen van mijn man en mij.

Dag lieve Cootje, ga maar fijn spelen met je konijnenvriendjes!”

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen