Waar ben je naar opzoek?

Laat het gaan, laat het gaan…… zingen we met Elsa!

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Laat het gaan, laat het gaan…… zingen we met Elsa!

Vaak wil je als moeder graag de controle houden over zo’n vrijwel alles. Voordat je moeder werd, had je zo’n beetje controle over alles in je leven: wat voor werk je wilde doen, waar je wilde gaan wonen, of je wilde trouwen ja of nee, etcetera. Op het moment dat je moeder wordt, heb je werkelijk helemaal nergens controle meer over.

Je bent ineens overgeleverd aan de grillen van je kleintje, die gewoon doodleuk doet waar hij of zij zin in heeft. Natuurlijk kan je dingen sturen, door middel van routine en regelmaat. Ik geloof echt dat dit werkt, maar daarbuiten heb je eigenlijk nergens meer controle over.

Controle hoppakee het raam uit

Daar brengt niets verandering in. Hoeveel opvoedboeken je ook leest en hoeveel baby massage klasjes je ook volgt, het creëert eigenlijk vooral schijncontrole. Hoewel er overigens niks mis is met dit soort dingen. Integendeel!

Controle is alleen hoppakee, zo het raam uit als je eenmaal een kindje hebt.

Veel moeders hebben hier veel moeite mee. Ze zitten om het hand, omdat ze niet weten waar ze het zoeken moeten. Vooral de controlefreaks (mezelf incluis), kunnen hier aan het begin maar moeilijk mee omgaan.

Lees ook: 10 onverwachte gevaren voor kleine kinderen

Ik weet nog goed, hoe ik mezelf bedolf onder boeken en internetfora, om er maar achter te komen waarom m’n baby niet boerde. Ik kon me er zo druk kom maken. Terwijl manlief, onze baby na een minuutje kloppen op de rug en draaien gewoon zo hups haar bedje weer in legde, en dan sliep ze dus ook nog! Terwijl ik gerust een half uur in de weer kon zijn met die verrekte boer die maar niet wilde komen! Zulke kleine dingen, worden ineens heel groot als je net mama bent geworden. Je maakt je ineens druk om dingen, waarvan je vooral geen flauw benul had dat het überhaupt bestond.

Acceptatie

Maar wat moet je nou met die onbedwingbare zucht naar controle, hoor ik je denken? Het antwoord klinkt makkelijker dan het is: helemaal niks. “Gewoon” accepteren dat je alles wilt controleren (en dat dus niet kan). Want daar begint het mee. Acceptatie is de sleutel tot alles. De sleutel tot meer peace of mind en een meer ontspannen moeder. Ja, dat lijkt nu mission impossible natuurlijk, maar als je meer rust wil in je leven, meer mindfull wil leren leven, begint het met acceptatie. Dan gaat de controledwang je leven minder beheersen. Dan loop je niet de hele dag jezelf te bestraffen, omdat je dingen zo graag wilt controleren. Dan zing je vanzelf met Elsa (Frozen) mee: Laat het gaan… Laat het gaan….

Mocht je hier niet zelf uit komen en je wil bewuster en meer ontspannen leren leven? Meld je dan aan voor de Mama Meditatie via: http://bit.ly/2bTqG3z

Bron beeld: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen