Waar ben je naar opzoek?

Chronisch slaaptekort? Wat is de invloed op langer termijn?

4 minuten lezen Sjors
Chronisch slaaptekort? Wat is de invloed op langer termijn?

 “Er was eens een…. Zzz”

Chronisch slaaptekort. Als je klein bent wil je liever niet naar bed. En als je puber bent ben je je bed niet uit te krijgen tot je ouders er gek van worden. En als je eenmaal zelf een ouder geworden bent wenste je dat je nog zoveel kon slapen als voor dat je kinderen kreeg en niet in slaap valt tijdens het voorlezen. Ik houd van slapen. Echt. En mijn geheugen is niet best, dus wanneer ik mijn laatste klokje rond heb mogen slapen kan ik me niet meer heugen… 

Chronisch slaaptekort

Het leven met onrustige kleine kinderen nu. Nachten van 5x voeden en 3x een huilende peuter. Manlief die bij de nachtelijk paniekaanval van peuter maar bij hem slaapt omdat in ons bed samen slapen een feestje blijkt te zijn met klimmen en bommetjes. Slaap wat nooit meer in te halen valt.

Al dik twee weken probeer ik een stuk te schrijven over iets. Geen idee waarover. Te moe om uit mijn ogen te kijken, om überhaupt na te denken. Waar moet ik het over hebben. Mijn creative mind staat volledig uit. Nou ja niet helemaal… 😉 Want het is best een goed onderwerp dat slaaptekort. Elke ouder herkent dit en heeft hier mee te maken. Het hoort erbij.

Hersenen

Wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen? We weten allemaal dat je na een gebroken nacht een dag tegemoet gaat waar weinig pit in zit. Maar wist je ook dat je hersenen al na een nacht van minder dan 6 uur slaap hun kwaliteit verliezen? Slaapgebrek zorgt ervoor dat je een slechtere concentratie hebt, helder denken is ook niet meer je sterkste kant en laat staan probleemoplossend denken. Het vermindert zelfs het geheugen en de leermogelijkheden.

Lees ook: Ik lijd aan chronisch tijdgebrek

Conclusie

Het is wel degelijk belangrijk om die gebroken nachten zo min mogelijk te hebben, want een heerlijk doorslaapnachtje zorgt ervoor dat de gifstoffen uit de hersenen verdwijnen en het houdt de zenuwcellen in goede conditie. Maarja… Aan die slapeloze nachten valt weinig te doen. Het ene kind is het andere kind niet en hier hebben ze allemaal niet de beste slaapeigenschap tot een jaar of 5.

Het schijnt allemaal bij de ontwikkeling te horen van hun groei en bij elke leeftijd zit een andere slaapfase. De slaaphygiëne – omgeving etc- daar kan je nog een hoop mee winnen. Is de kamer donker genoeg? Frisse lucht? Temperatuur okè? Opgeruimd en schoon? Geen garantie op een rustige slaper. 😉

Lees ook: 5 tips voor moeders om beter te slapen

Voeding

Het schijnt zo te zijn dat we de schade van de achteruitgang van onze hersenen, door slaaptekort, kunnen beperken met leefstijl en de juiste voeding. Maar hoe dan precies?

  • Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk voor de hersencellen. De dierlijke vetzuren EPA en DHA zijn goed voor het lichaam. Deze vetzuren zitten vooral in vette vis; makreel, sardines, haring, paling, zalm. Zet het minstens twee keer per week op het menu. Zelfs dan is de vraag of het voldoende is of dat er nog een toevoeging aan te pas moet komen.
  • Minder suiker. We weten allemaal dat dit slecht is voor je lichaam. Het tast ook de structuur van onze hersenen aan. Het remt bepaalde gebieden zich te ontwikkelen. Waardoor je minder goed bent in de juiste keuze te maken. Daarnaast is suiker zeer verslavend (tot 8x meer als cocaïne!). Dus weg met die frisdrank, vruchtensappen, witte boterhammetjes en nog een hele waslijst!
  • Intermittent fasting. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de groei van zenuwcellen bevordert en verhoogt het ook het gehalte van het hersenhormoon, waarvan een te kort in verbinding staat met o.a. depressie.
  • Magnesium. Een tekort hieraan kan zorgen voor stress en onrust. Het zorgt onder andere voor bescherming tegen gifstoffen bij minimaal 300 mg per dag. Er is een hele waslijst te vinden waar het mineraal allemaal goed voor is.
  • Meditatie. Onderzoek toont aan dat het zeker invloed heeft op onze hersenen. Het gebied wat actief wordt tijdens de meditatie, linker prefrontale cortex, zorgt voor positieve gemoedstoestand, meer compassie en minder angst. En dan nog niet gesproken over de andere positieve punten! 

Tips & Trucs

Ik mediteer zelf ook. En onze kinderen ook. Niet zo vaak als ik zou willen, terwijl er zo tijd voor gemaakt kan worden…

Al met al een hoop tips en trucs dus. Er is zoveel te vinden en te lezen. Toch zal dit niet voor meer slaap zorgen. Misschien wel op lange termijn wat aan mijn geheugen. Wat doe ik aan mijn slaaptekort? Ik denk dat ik buiten de extra magnesium en intermittent fasting, aardig op weg ben. Inmiddels heb ik best een interessant stuk bij elkaar geschreven, al zeg ik het zelf. En dat met een knikkebollend hoofd, een newborn aan de borst, een peuter naast me en met een luisterboekje op de achtergrond.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen