Waar ben je naar opzoek?

Borstvoeding is levensreddend

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Borstvoeding is levensreddend

Borstvoeding is levensreddend

“Ik ben er ook groot mee geworden”, zo horen we vaak als het gaat om het geven van kunstvoeding aan de kleine. Toch worden er wereldwijd blijkbaar 800.000 kinderen niet groot mee. Zij overlijden vroegtijdig. 800.000. Laat het eens bezinken. 800.000 kinderlevens zouden gespaard worden als alleen meer moeders borstvoeding zouden geven.

Let wel: Lieve mama’s, voel je niet aangevallen. Als het niet lukte, of als het je echt diep ongelukkig maakte, je het gewoon niet zag zitten, moet je je hier vooral niet druk over maken. Jij doet het gewoon goed als mama! Dit is dan ook niet bedoeld om wie dan ook een schuldgevoel aan te praten. Je bent nog steeds de beste mama die je kind zich zou kunnen wensen.

Feit

Dat gezegd hebbende. Het is gewoon een feit. Of je nu wel of niet borstvoeding hebt gegeven. Iedereen weet dat borstvoeding precies de juiste afweerstoffen bevat op het juiste moment voor je kleine. “Slechte voorlichting, weinig stimulans en een agressieve reclamepolitiek van de melkproducenten weerhouden vrouwen van het geven van borstvoeding”, zo lezen we in de Telegraaf.

Eiwitten

Agressieve reclamepolitiek. Persoonlijk irriteer ik me mateloos aan de kunstvoedingsreclame. Dan hebben ze het over eiwitten, die het beste zouden zijn voor je kindje. Nee. Niet het beste. Het beste is borstvoeding. Punt. Mijn zoontje is in zijn korte leventje nog maar één keer ziek geweest. Nu komt dat ook omdat hij minder naar de gastouderopvang gaat dan mijn dochter destijds, maar toch. Ik denk dat het gerust kan zeggen dat het mede door de borstvoeding komt. Dan voel ik mij trots. En blij dat het lukt.

Ik besef mij maar al te goed dat dit niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk, ook bij mij ging het met ups en downs, maar toch. Ik ben gezegend, want zonder gedoe en tepelhoedjes. Zonder al te veel pijn en moeite. Of dat komt doordat ik mij goed heb kunnen voorbereiden, ik weet het niet.

Borstvoedingscursus

Voordat we onze oudste dochter kregen, volgde ik een borstvoedingscursus. Precies dus om deze reden. Ik zag om me heen dat het ook zo vaak niet lukte. Daarom dacht ik: het kan in ieder geval geen kwaad. Wat ook heeft geholpen voor mij is dat ik een kraamhulp had die ook lactatiedeskundige is. Dat had ik expres vermeld bij de aanvraag, omdat het voor mij erg belangrijk was/is dat de borstvoeding zou slagen. Ik wou toch zeker alles er zelf aan gedaan hebben, zou het onverhoopt niet lukken…

En ja hoor. De verschillende houdingen die ik heb geleerd tijdens de borstvoedingscursus, kwamen zeker van pas. Bijvoorbeeld die ene keer dat ik tegen een borstontsteking aan zat en een andere keer toen ik toch echt een heuse kloof begon te krijgen. Rugby houding, mensen. Het antwoord 😉 En Bepanthen, maar blijkbaar is dat laatste tegenwoordig ook NOT DONE.

Anyhoe. Mijn dochter heb ik 15 maanden borstvoeding kunnen geven. Mijn zoontje nu al 11 maanden. En still going strong. Ondanks ook hier de ups en de downs, en soms de worstelpartijen aan de borst. Meneer is tegenwoordig snel afgeleid, en draait dan zijn hele hoofd weg, terwijl hij nog letterlijk aan me vast zit gezogen. Ik kan je vertellen. Dat. IS. NIET. Prettig. Ook de keren dat hij besluit dat het leuk is om wild om zich heen te slaan. Hij is sterk en heeft inmiddels toch al een aardige rechtse ontwikkeld. Ook niet fijn!

Genieten

Weegt dat nog steeds niet op tegen alle voordelen. Oh, wat kan ik genieten als ik zijn kruintje ruik, en als hij zo aan de borst in slaap valt. De intimiteit van het moment. Zijn oogjes die langzaam dichtvallen, zijn handje, dat op mijn borst rust. Dan bewonder ik hem. Neem ik de tijd. Ik kan toch nergens naar toe. Zijn krullende babyhaartjes, zijn lange wimpers. Nog even, en hij is geen baby meer.

Borstvoeding tot 2 jaar

800.000 kinderlevens wereldwijd. Ik hoop dat overheden hier iets mee doen, en het gewoon nog meer stimuleren. Dat gebeurt nou blijkbaar niet genoeg. De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization) adviseert borstvoeding tot 2 jaar. Nu meende ik in eerste instantie dat dit vooral ook voor ontwikkelingslanden wel handig is. Immers, slechte hygiëne en bovendien weinig geld voor kunstvoeding. Groot is dan ook mijn verbazing als ik lees dat slechts 37 procent van moeders in arme landen de baby tot zes maanden borstvoeding geeft. In meer welvarende landen leggen moeders hun baby vaker aan de borst. Sjonge. Weer wat nieuws geleerd.

Reacties
 • Daisy zei

  Wat een onzin weer zeg sommige reacties wat zijn sommige vrouwen toch .. pfff het is de natuur om je kind borstvoeding te geven.. En dat hier anno 2017 gewoon wordt gezegd ik heb er voor gekozen om flesvoeding te geven.. sorry hoor maar het hoort geen keuze te zijn hoor.. mocht jouw lichaam falen doordat er bv geen voeding in de borstvoeding zit dan kan je niet anders.. maar die smoesjes van oooh het doet pijn of het past niet in mijn leven of dan gaan mijn borsten hangen.. alsjeblieft zeg.. mijn mening maar ik ben er voor dat borstvoeding verplicht wordt.

 • Marianne zei

  Dit boek zou ik graag willen voor mijn schoonzusje. Zwanger van de eerst en wil graag borstvoeding geven. Ze vind het allemaal heel spannend en kan wel wat extra ondersteuning gebruiken. Dit boek kan haar mede helpen aan een geslaagde borstvoedingsperiode. Kan ik het daarvoor zelf nog even lezen, want ik geef momenteel 4 maanden borstvoeding aan mijn eigen zoontje.

 • Myrthe zei

  Ik vind het niet lomp geschreven en heb het met plezier gelezen! Mijn zoontje is afgelopen juni geboren, na een zwangerschapsduur van 30 weken. Naast prematuur was mijn kleine kanjer ook dysmatuur (hij was gestopt met groeien van week 26) Mij werd ook door de artsen verteld dat zijn kansen zouden verhogen door middel van borstvoeding en dit werd ook echt gestimuleerd. Twee uur an de keizersnee kreeg ik een kolf apparaat en kwam er een lieve verpleegkundige met heel veel rust en aandacht mij helpen met mijn eerste druppels van het witte goud (zo noemde ze het op de Neonatale intensive care). Wat was ik trots op mijn eerste 10 druppels. Het koste flink wat doorzettingsvermogen en iedere 3 uur kolven (inclusief de nachten) maar door de goede ondersteuning geef ik ondertussen al 7 maanden borstvoeding. Kleine man is ondertussen gegroeid van 1100 gram naar 7200! Graag ontvang ik het boek om zelf nog eens door te kijken en om hem vervolgens door te geven aan mijn zusje die op dit moment 20 weken zwanger is en niets liever wil dan haar kindje groot brengen met de borst!

 • Jannie Timmermans zei

  Mijn dotje en ik willen het boek graag winnen! Geef nu al bijna 4 maanden borstvoeding en hoop het goed te kunnen gebruiken als de voeding minder zou gaan worden. Wil het namelijk graag nog heel lang volhouden! Vind het zo heerlijk en ons meisje groeit er zo goed op. Trots! 🙂

 • Suzanne zei

  Ik zou het boek graag willen ontvangen. Ik geef m’n dochtertje van 8 weken nu borstvoeding, maar het zittend voeden gaat me wat minder af. Liggend lukt alleen goed, maar dat beperkt me meer. Dat is de reden dat ik bij m’n oudste dochter gestopt ben met 3 maanden. Graag zou ik nu wat langer doorgaan en deze bijzondere momentjes met m’n tweede dochtertje wat langer willen hebben.. mede omdat zij de 1 op 1 aandacht die m’n eerste dochter heeft gehad, niet zoveel kan krijgen nu haar grote zus rondloopt.

 • Emma zei

  Ik zou het boek graag Willen krijgen omdat ik mijn zoontje 3 maanden volledige borstvoeding en tot 5 maanden gedeeltelijk borstvoeding heb gegeven en ik er nog steeds van baal dat het niet liep zoals moest.. En nu ben ik zwanger van een tweeling die ik wel weer borstvoeding wil proberen te gaan geven en ik dus elke mogelijke tip of extra uitleg wel kan gebruiken om het nu zeker voor 2 weer met goede moed kan voeden

 • Janneke zei

  Niet mee eens !!! Als ik borstvoeding had gegeven had mijn zoon niet meer geleefd! ! Doordat hij flesvoeding kreeg zagen we dat hij slecht dronk, ( wat weet je bij een eersteling # helemaal Nix !!) Bij borstvoeding hadden we dat nooit goed gemerkt, uiteindelijk blijkt dat hij een ernstige hartafwijking heeft en met spoed geopereerd moet worden. Lang leve de fles zoon nr 2 … verloskundige peinsde er niet eens over om bij mij over borstvoeding te beginnen !!!
  Maar uiteraard ieder zijn keus, maar accepteer ook dat fles voeding een keus is

 • Sandra zei

  Mooi geschreven. Vaak wordt ik ietwat kregelig van stukjes die ik ‘voel’ als reclame van borstvoedingsfanaten (sorry voor het woord, maar soms voelde het echt zo) die er voor de moeders waar het ondanks heel veel pijn en moeite echt niet lukte soms een extra faalgevoel aan geven. Want “echt iedereen kan borstvoeding geven…” Niet dus…. Althans niet zodanig dat mijn kinderen er van konden groeien. Dus voor mij geldt echt ‘leve de flesvoeding’. Maar dit vind ik mooi, vooral ook om het meeleven en hart onder de riem voor bij wie het niet lukte zoals mijzelf. Dank!

 • Pauline zei

  Ik zou het boek graag willen winnen voor mijn zus die nu zwanger is van haar eerste, zodat zij net als mij de best mogelijke start aan haar kindje kan geven: borstvoeding.
  Plus natuurlijk de heerlijke intimiteit van een baby die zich voldrinkt aan je borst, dat gun ik haar!

 • ellen zei

  Wat vreselijk lomp geschreven..

  • Linda zei

   Dit is een persoonlijk verhaal!

   • e zei

    Ben ook heel blij voor deze mama dat ze borstvoeding geeft en er zo gelukkig mee is.
    Maar ik vind het lomp geschreven naar moeders die geen borstvoeding geven
    Heb zelf ook borstvoeding gegeven overigens.

    • Wat is hier lomp aan, als ik mag vragen? Lees ook direct onder de intro:

     Let wel: Lieve mama’s, voel je niet aangevallen. Als het niet lukte, of als het je echt diep ongelukkig maakte, je het gewoon niet zag zitten, moet je je hier vooral niet druk over maken. Jij doet het gewoon goed als mama! Dit is dan ook niet bedoeld om wie dan ook een schuldgevoel aan te praten. Je bent nog steeds de beste mama die je kind zich zou kunnen wensen.

  • Harriet zei

   Wat is hier nou lomp aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen