Waar ben je naar opzoek?

Bijna 70% van de vaders wil uitbreiding van vaderschapsverlof

1 minuut lezen Marian Alons
Bijna 70% van de vaders wil uitbreiding van vaderschapsverlof

Twee derde van de Nederlandse vaders wil uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Rutgers Kenniscentrum seksualiteit, genaamd ‘Visies op Vaderschap’. Het onderzoek focust zich op hoe vaders zich gedragen als het gaat om gendergelijkheid, zorg en vaderschap.

Aan het onderzoek werkten 1788 vaders mee met tenminste één inwonend kind in de leeftijd tot 14 jaar en 578 partners. Volgens directeur Ton Coenen valt het vooral op dat de achterban van bijna alle politieke partijen ook voor het uitbreiden zijn van het vaderschapsverlof. Bij de PvdA-stemmers is 68% voor het uitbreiden, bij VVD-vaders 63% en bij PVV-papa’s zelfs 71%.

Lees ook: 6 voordelen van langer vaderschapsverlof (ook voor moeders)

Veel vaders ervaren een financiële barrière rond het vaderschapsverlof. Een kwart van de vaders geeft aan dat ze geen onbetaald ouderschapsverlof opgenomen hebben, omdat het financieel niet haalbaar was. De helft van de vaders verwacht dat hun vrouw meer zal gaan werken als zijzelf meer zouden gaan zorgen voor de kinderen.

In ons land hebben kersverse vaders recht op twee dagen vaderschapsverlof. Vanaf 2019 wordt dit uitgebreid naar vijf dagen, betaald verlof. Volgens directeur Coenen is dit nog veel te kort. In Brazilië krijgen vaders bijvoorbeeld 20 dagen vaderschapsverlof. Met een gemiddelde van acht weken in Europa komt Nederland er bekaaid vanaf.

Huishoudelijke klusjes

Uit het onderzoek blijkt ook dat de opvoeding van de vaders een heel belangrijke rol speelt. Als hun eigen vader veel in het huishouden deed, blijken ze zelf meer huishoudelijke en zorgtaken op zich te nemen. Dit geldt ook voor klusjes doen. Als de jongens vroeger vaak huishoudelijke en zorgtaken moesten doen in hun jeugd, zijn ze op latere leeftijd, als volwassen mannen meer bereid om mee te helpen in het huishouden. Zo ervaren deze vaders door het doen van zorgtaken een betere band met hun kind.

Bron: Rutgers.nl

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen