Waar ben je naar opzoek?

Bijles (ook) nuttig op de basisschool?

2 minuten lezen anoukh Anouk Hempenius
Bijles (ook) nuttig op de basisschool?

Op de middelbare school leerde ik voor het eerst het begrip ‘bijles’ kennen. Ik heb er zelf nooit gebruik van gemaakt, want mijn ouders hielpen mij op het moment dat ik iets een keer niet snapte bij Wiskunde of Frans.

Klasgenoten die meer moeite hadden met bepaalde vakken, werd dit echter wel aangeraden. Bijles is een begrip dat ik altijd heb gekoppeld aan het voortgezet onderwijs, totdat ik stage liep op basisscholen tijdens mijn opleiding. Is bijles (ook) nuttig op de basisschool?

Lees ook: Je voorbereiden op de basisschool doe je met deze 5 tips

Onderwijs assistent

Op de basisschool worden kinderen die moeite hebben met een bepaald onderdeel (of meerdere onderdelen) in eerste instantie opgevangen door hun juf of meester. Het is vaak een kwestie van herhaling of verduidelijking, maar soms is er meer begeleiding nodig. Als er extra ondersteuning nodig is, wordt dit vaak opgepakt door de onderwijs assistent. Dit is natuurlijk prettig, maar de onderwijs assistent heeft vaak geen tijd voor iedere leerling die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Alleen “zware” achterstanden worden opgepakt. Er is simpelweg geen budget voor meer uren of een extra onderwijs assistent.

Ouder(s) en/of verzorger(s)

Naast de leerkrachten en de onderwijs assistent op school, kunnen ouder(s) en/of verzorger(s) natuurlijk ook thuis oefenen met hun kinderen. Dit heb ik ook gehad tijdens mijn middelbare schooltijd, dus dit kan ook nuttig zijn voor basisschoolkinderen. Vaak is deze extra ondersteuning genoeg, maar soms ook niet. Ten eerste neemt een kind niet altijd alles aan van zijn of haar ouders op het gebied van onderwijs. Dit hoeft niet bewust te zijn, maar je staat er als ouder of verzorger vaak te dichtbij. Ten tweede kan de ondersteuning die een kind nodig heeft, ook het petje van de ouder(s) en/of verzorger(s) te boven gaan. Dit is niks om je voor te schamen: je hebt immers al van alles op je schouders!

Lees ook: Zo belangrijk is een passende school!

Extra hulp

Maar: als de onderwijs assistent geen tijd heeft en als de ouder(s) en/of verzorger(s) ook geen ondersteuning kunnen bieden, wie kan er dan helpen om jouw kind ondersteuning te geven? In dit geval kan het praktisch zijn om externe hulp in te schakelen. Een professional van buitenaf kan jouw kind bijles geven op de gebieden waar hij of zij op vastloopt. Dit kan gaan om een vak, maar ook om jouw kind bijvoorbeeld zelfverzekerder te maken. Bijles hoeft maar een uurtje per week gegeven te worden door een externe begeleider, maar individuele aandacht door iemand die kennis van zaken heeft, kan een groot effect hebben op de schoolprestaties van jouw kind.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen